10 asane pentru alergători în căutarea echilibrului

vizual

În perioadele în care fac yoga mai des mă simt cea mai norocoasă ființă din lume. În primul rând, pentru armonia completă și liniștea pe care mi le aduc câteva minute în care mă conectez cu adevărat la mine însămi, să văd ce mai face fiecare colțișor ascuns. Yoga are, însă, o mulțime de efecte secundare, care deși nu stau la baza rațiunii practicii tuturor, sunt extrem de benefice.

Unul dintre ele este creșterea forței, a flexibilității și rezistenței musculare. Există unele posturi (asane) pe care le simt diferit de când fac mai mult sport. Mă ajută să descopăr că unii mușchi, pe care îi credeam puternici, sunt de fapt inflexibili, că alții s-au dezvoltat și îmi dau mai multă mobilitate decât am avut vreodată sau chiar că există diferențe de dezvoltare și de forță între mușchi de același tip (cei aflați de-o parte și de alta a coloanei vertebrale, de exemplu).

Nu pot vorbi despre yoga ca despre un antrenament fizic pentru că e probabil cel mai complet și mai complex antrenament, care presupune uneori efort mult mai mare în posturi statice, în meditație, decât ore lungi petrecute la sală. Și, în același timp, e o formă de relaxare activă. Cu toate astea, există unele posturi de yoga care fac bine alergătorilor, dezvoltând mușchii folosiți la alergare, precum și flexibilitatea lor și a articulațiilor. Pe termen mai lung, asta se traduce într-o rezistență mai mare în fața accidentărilor, fără să mai punem la socoteală efectul asupra imunității, asupra stării generale de bine, psihic și fizic.

Iată zece posturi de yoga pe care le consider utile oricărui alergător, din experiența mea de până acum. Sunt convinsă că mai sunt multe altele de descoperit. Pe unele le poți face și înainte sau după antrenament, la încălzire sau la stretching. Majoritatea lucrează mușchii picioarelor, mușchiul psoas, dar și zona lombară, pe care se pune multă presiune în alergare.

 

1. Natarjasana 

natarajasana

 

 

2. Dhanurasana

dhanurasana

 

3. Utkatasana

utkatasana
6-7-8 respiratii in fiecare postura. Poti incerca si cu mainile drepte in sus si palmele paralele deasupra capului.

4. Adho mukha svanasana

downward

5. Vrksasana

copac
Daca ai probleme cu mentinerea echilibrului, nu renunta. Reintra usor in pozitie si mentine-o cat poti de mult. Pentru extra dificultate incearca sa tii ochii inchisi.

 

6. Cobra

cobra
Incearca sa te ridici din torace, nu din palme. Deschide bine pieptul.

 

7. Anjaneyasana

 

Daca vrei sa o faci si mai dificila, indoaie genunchiul de pe podea si adu-ti calcaiul la sezut.
Daca vrei sa o faci si mai dificila, indoaie genunchiul de pe podea si adu-ti calcaiul la sezut.

 

8. Torsiuni

torsiune

9. Tulandandasana (cumpăna)

Cumpana

10. Ardha Kurmasana 

rel
E o asana de relaxare si stretching, excelenta si cand e facuta singura, si intre alte asane sau exercitii.

 

Bonus: o asană la care trebuie să fiți foarte atenți este “diamantul” – Vajrasana. E foarte utilă pentru flexibilitatea gleznelor, dar nu forța. Cunosc un alergător care, după vreo oră în această postură, a avut dureri de genunchi în timpul alergărilor și a trebuit să facă o pauză de câteva luni. Rezumă-te la câteva minute, iar dacă simți că ți se întind prea tare genunchii și ai dureri, ieși din postură. Ca orice altceva, e bună dacă e cu măsură.

Vajrasana

 

 

 

Un alt lucru la care încerc să fiu mai atentă este autoascultarea. Este extrem de util să te întinzi pe saltea sau pe iarbă după o alergare lungă sau un antrenament cu greutăți și să-ți asculți senzațiile corpului. Nu o fac suficient de des, deși ar trebui ca măcar la finalul antrenamentului, dacă nu între seturile de exerciții, să stau câteva secunde și să ascult reacțiile corpului. E ciudat, mai ales la sală, când se uită lumea la tine, but it feels …

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *