Ivan Pescar – Restaurantul din Tulcea al lui Patzaikin

ivan-pescar-1

 

Povestea e la fel în fiecare an – cum începe sezonul de plimbări în Deltă, încep și telefoanele de la prieteni care mă întreabă “Carmen, unde mănânc ceva bun cu pește în Tulcea???”. Până acum nu știam unde să-i trimit. Știu câteva pensiuni cu meniu bun prin Deltă, dar în oraș, paradoxal, nu găsești decât pizza, mici și ciorba de burtă comunistă la care ți se taxează separat pâinea, smântâna și ardeiul.

Prin urmare, când am auzit că – în sfârșit! – se deschide un restaurant pescăresc pe faleză, știam că trebuie să văd dacă e ce trebuie sau e doar o etichetă de agățat turiști.

Ivan Pescar are în spate imaginea lui Ivan Patzaikin, iar weekendul inaugurării a coincis cu o scurtă escală pe care am avut-o în Tulcea. Așa că i-am dus lui Patzaikin în inspecție cel mai exigent critic culinar al bucătăriei pescărești – pe mama.

ivanpescar3

Am mers la Ivan Pescar chiar în ziua de Sfânta Marie și nu m-am mirat că locul era plin – cupluri, familii, turiști străini. Spațiul nu este mare, sunt câteva mese de patru persoane lângă fereastra ce dă spre faleză și încă vreo 5-6 mese duble. În dreapta intrării se află barul și bucătăria, iar în partea din spate a restaurantului este un magazin de suveniruri tradiționale – nu magneți și mingi gonflabile, ci împletituri din rafie, albume foto etc.

Spațiul restaurantului e delimitat de magazin prin rafturi din sticlă pe care sunt expuse borcane cu miere și sticle de vin.

Prima impresie a fost că locul este decorat simplu și cu gust. Finisajele sunt cu siguranță aduse din București, scaunele și mesele sunt din lemn vopsit cu albastru, lămpile de deasupra meselor au becuri Edison și totul e în culori naturale și mediteraneene – alb, turcoaz, gri lavandă. Pentru termopanul exterior au găsit o soluție și l-au mascat pe dinafară cu lemn, iar pe pahare scrie IKEA.

Meniul e mic și conține doar preparate din pește – borș de pește, storceag de sturion, pârjoale din pește, crap pe varză, icre, macrou la brichetă, midii, rapane etc. Singurele produse fără pește sunt plăcintele cu brânză și stafide sau cu mere, de la desert (7,5 lei).

Am sărit peste borș, mă păstrez pentru cel de la Sfântu Gheorghe, și am comandat pârjoale din pește (25 lei) și crap pe varză (25 lei).

ivanpescar4

 

Servirea a fost rapidă, deși era plin. Chelnerițele erau foarte șic îmbrăcate, în albastru pescăresc, iar mâncarea a venit în 15 minute, pe platouri din lut. Am primit și tacâmuri – nu e atât de tradițional încât să mănânc cu mâna, ca la baltă sau acasă.

Pârjoalele sunt un fel de chifteluțe din pește sub formă de burgeri mai subțiri. Am avut două în farfurie, cu puțină salată de varză proaspătă. Au fost foarte bune, condimentate bine și carnea a fost suculentă. Chiar un fel de burgeri din pește.

Crapul pe varză a fost la fel de bun. Carnea a fost fragedă, se vedea că nu era pește congelat, se simte imediat când carnea e proaspătă. Varza a fost călită și a avut un condiment pe care nu l-am identificat, dar îi dădea un gust excelent. Singurul minus a fost faptul că a fost cam uleioasă, am rămas cu destul de mult ulei în farfurie.

 

ivan-pescar-2

 

 

În meniu există și o listă de vinuri, plus cafele și răcoritoare la prețuri decente. Oricum, prețurile sunt mai bune decât mă așteptam, iar mâncarea merită pe deplin. Poate părea cam scump pentru localnici, comparat cu celelalte restaurante din oraș, dar cum nu sunt alte restaurante pescărești, cred că va avea și clienți tulceni, nu doar turiști.

Comparativ cu restaurantele cu pește bun din București din categoria Mesogios, e mai simplu, mult mai ieftin și specificul e mai degrabă către un stil românesc/lipovenesc tradițional, fără pretenții mari, într-un decor modern, dar relaxat.

Per total, mâncarea a fost foarte bună, gătită în stil tradițional și cu siguranță e cea mai bună opțiune dacă vrei să mănânci pește în oraș. În plus, e plasat strategic, pe faleză, unde ajung toți turiștii care pornesc către Deltă.

Ce a lipsit? Niște muzică lipovenească pe fundal.

I-am dat nota 9,5 (10 are doar peștele la ceaun mâncat în baltă sau acasă la localnici) și a trecut și testul mamei, așa că am să-l recomand mai departe. Sper să rămână la fel și să nu fie o minune care ține trei zile după inaugurare. Am să mă întorc data viitoare când vin la Tulcea și m-aș bucura să fie cel puțin la fel de bine.

 

 

15 thoughts to “Ivan Pescar – Restaurantul din Tulcea al lui Patzaikin”

  1. La Pomul laudat am fost si eu…si parca a fost platit acest review…sa va explic…se dechide la 13 localul…angajatii sunt vai mama lor…ospatarie 0. Dupa 30 de minute de cand un asa zis ospatar a preluat comanda…aflu de la alta masa…ca midii nu au…nici calcan…ma duc sa anulez comanda si nici nu aparea in calculator…halal ospatar….vai de mine…evitati…nu au decat bors si caras prajit din tot meniul ala…si bere la 330 ml….

    1. @Qstraw, poate daca era platit comandam tot meniul 🙂 Nu a fost, dar trecand peste asta, sunt totusi la inceput si cred ca nu stiu sa se organizeze prea bine cu stocurile. Eu am mers dupa deschidere, era normal sa fie bine pregatiti. Sper sa revina la ce am gasit eu. Am sa fac un update cand mai ajung. Mersi pentru impresie.

    2. Nu este adevarat. Eu am fost azi si am mancat pentru prima data si am fost foarte multumita! Parintii mei au mai fost si mi-au zis ca se mai intampla sa nu aiba ceva din meniu pentru ca mancarea este facuta in aceeasi zi …. si pestele este proaspat….. gen: mergem pe la 14h pt ca pe la 19h avem sanse sa nu mai gasim ciorba in meniu pentru ca este delicioasa si se da repede….

  2. Am fost si eu pe 30 august seara, mancarea este foarte bune, mi-a placut si design-ul, chelneritele au o abordare politicoasa si prietenoasa, dar cum spunea si QSTARW, sunt dezorganizati. Jumatate de menu era lipsa, dar le-ar trebui si cineva care intampina oaspetii si ii indruma spre mese. ACand am ajuns noi, era un pic aglomerat, am gasit o masa pana la urma, dar m-as fi asteptat sa ne indrume cineva si sa ne asezam la masa dupa ce aceasta era curatata. In fine, sper ca sunt doar niste probleme organizatorice, ce se pot rezolva rapid, altfel ar fi pacat de investitie si de mancarea gustoasa.

  3. La data 14.09.2016 mediile inexistente în meniu în schimb au adăugat în meniu Zargan si Păstrugă la grătar. Aceeași servire proastă… nimic schimbat.

  4. Eu spun bravo acestui restaurant. Desi am mancat pentru prima data azi, mancarea a fost excelenta si a mea si sotului. Eu am comandat ,,malasolca,, sotul a comandat ,,plachie de somn,, ambele foarte bune si exact ca la mama(dobrogeanca) acasa.
    Cu siguranta voi mai reveni si recomand cu caldura si altor iubitori de peste. Sa dea Domnul sa reziste la aceeasi calitate. Mult succes.

  5. Acum 2 ore am servit masa(am incercat) dar departe de ce ma asteptam.Am asteptat o ora felul 1, felul 2 adus in rate , pahare dupa 1 ora.Nu recomand…

  6. Surprinzător, am mancat azi acolo, salau in sos alb si a fost delicios. Un gust foarte echilibrat, se cunostea ca pestele era proaspat nu congelat. Comanda a venit cam in 15 minute (3 portii) si servirea a fost foare ok. Ospataritele erau bine dispuse si serviabile. Decorul drăguț si curat. Mie mi a placut desi sunt f pretentioasa din fire. Am mai luat limonada, care era intradevar limonada nu apa cu lamie 🙂

  7. Am fost ! Am vazut !Am mancat ! Sunt DEZAMAGIT !!!!! Pacat de locatie ,care fie vorba intre noi si aici mai sunt mult de facut.P.S. Am mancat o cirba de peste numita Storceag cu miros de ciorba de burta si un gust fad-nota 4.Sotia a comandat o saramura de crap si va rog sa ma credeti ca a fost prima saramura pe care am gustato in viata mea FARA SARE-nota 4- Sigur nu o sa mai merg acolo. Imi pare rau si va scrie un pescar inrait consumator de peste!!!

  8. prima data in august am asteptat la terasa 45min, nu ne-a-ntrebat nimeni de sanatate, ne-am enervat si am plecat
    a doua oara in sept ne-am inarmat cu rabdare si dupa ce am uzat de cuvinte alese cam in cca40min am fost serviti
    produsele sunt ok dar d-nule Ivan noi dorim sa platim sa fim serviti nu sa mestecam in barba vorbe de duh, deci imi dai impresia ca nu vrei sa castigi mai mult din afacerea asta

  9. Am incercat sa mancam duminica 26 august la pranz insa timp de 40 de minute nu ne-a bagat nimeni in seama. Am incercat sa abordam 3 chelnerite insa toate ne raspundeau cu “aveti rabdare”. Pana la urma dupa 20 de minute ne-am dus sa cumparam apa de la terasa de langa iar dupa alte 20 de minute am plecat.

  10. am fost sa mancam sambata 31 iul la pranz,
    aglomerat, chelnaritele cam indiferente
    pana la urma am reusit sa gasim o masa si comandam, platoul Ivan pescar cam subtire pentru 2 persoane si pentru pret, atat ca diversitate produse cat si cantitativ, timp de asteptare circa 25 min, dupa aceea am comandat rapane la gratar- foarte sarate , calamar la gratar- dezamagire totala-a fost servita coada, din 450 g s-a putut manca cel mult 150 g, restul oase, legume la gratar- dovlecel si ardei gras, timp de asteptare circa 30 min.
    vinurile destul de scumpe, inclusiv clasicul “la pahar”, bere numai la 330 ml
    ne asteptam la altceva, am mancat mult mai bine la restaurante fara renume
    DEZAMAGIRE, NU RECOMAND

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *