CiucasX3 – Prima data in alergare pe Ciucas

 

participant

A mai ramas o saptamana pana merg din nou la Ciucas, un loc unde am fost deja de multe ori, insa niciodata n-am alergat. De data asta am sa alerg maratonul CiucasX3 si va fi prima data cand voi alerga acolo.

Fata de traseele pe care le-am facut pana acum, traseul de maraton e putin diferit, insa pastreaza cireasa de pe tort – urcarea de la Cabana Ciucas pana in Vf. Ciucas. Ultima data cand am facut-o a fost in primavara, pe un soi de zapada semitopita si grea, in care ni se afundau picioarele pana la glezne. Am facut o ora si jumatate pana in varf atunci si am ajuns cu bocancii plini de ultima zapada a anului.

Sper ca de data asta sa avem vreme buna, pentru ca s-a intamplat de cateva ori sa prind varful Ciucas in ceata si sa ratez privelistea. Dar daca avem noroc de cer senin, va fi cam asa:

ciucas

 

Maratonul CiucasX3 nu e una dintre cele mai usoare alergari montane. Tin minte ca anul trecut, urcand spre cabana Ciucas, am nimerit chiar in ziua concursului. Inca nu ma prinsese microbul alergarii montane, asa ca nu ma gandisem sa ma inscriu, dar era o energie de zile mari. N-are rost sa va mai zic ca noi abia ne taraiam picioarele si rucsacii la urcare, pe cand alergatorii bagau viteza la vale de nici nu apucam sa-i vedem la fata.

Exista trei curse care incep in aceeasi zi, pe 12 septembrie, la Cheia: semimaraton, maraton si ultramaraton (105 km). N-am facut foarte mult research inainte sa ma inscriu, m-am bagat in echipa 321sport si am ales cursa de maraton doar pentru ca vreau sa ajung pe vf. Ciucas si sa vad la ce nivel sunt dupa vara asta.

Am auzit intre timp diverse comentarii cum ca traseul de semimaraton ar fi mai greu decat cel de maraton. Sigur ca dificultatea e ceva partial subiectiv, dar din ce am vorbit cu prieteni care le-au alergat pe amandoua, m-am relaxat: nici unul nu e usor. Am mai spus-o, un maraton poate fi greu pentru ca are diferente de nivel ucigatoare sau, daca nu le are, va fi greu daca il faci in cea mai mare viteza pe care o poti duce. In orice caz, nu exista pericolul sa ajungi la finish odihnit.

Personal, nu ma duc sa depasesc vreun record, ci sa vad cum e Ciucasul in alergare, sa ma bucur de atmosfera evenimentului despre care am auzit numai cuvinte de lauda si sa fac o poza frumoasa de pe varf.

Robert Hanjal, care a participat la trei dintre cele 6 editii ale concursului, a facut o lista de favoriti. Le tin pumnii tuturor si astept sa vedem daca se adevereste pronosticul lui.

Joi, 9 septembrie, e ultima zi de inscriere. Daca vrei sa te bucuri de o alergare faina pe final de vara si un weekend la munte complet diferit, nu doar cu trasee lejere si somn in iarba, iti recomand sa te inscrii macar la semimaraton. Te poti inscrie direct pe site-ul evenimentului, drumul pana la Cheia nu e lung, iar de cazare nu trebuie sa-ti faci griji – sunt multe pensiuni in zona si poti veni si cu cortul.

Break a leg! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *