Review: Pantofi de alergare montană Salomon Speedcross 3

 

Finishul de la Cozia, cu inca un alergator care poarta Speedcross
Finishul de la Cozia, cu inca un alergator care poarta Speedcross

 

Dacă te duci la o alergare montană în România și te uiți în jur la start, ai să vezi că vreo 70% dintre alergători poartă Salomon Speedcross, mai mult sau mai puțin fosforescenți.

Fără să fac prea mult research înainte, mi-am luat în primăvară modelul Speedcross 3 și am apucat să-i alerg cât de cât până acum. Hai să îți povestesc cum s-au comportat.

I-am purtat prima dată la EcoMarathon și aveam emoții. E riscant să mergi cu pantofi noi pe munte – dacă te rod, ai două variante – ori continui în picioarele goale, ca Barefoot Rick, ori înduri până la finish. Unde mai pui că era și prima mea cursă de trail! Eram pregătită moral pentru cel puțin un fail.

Din fericire, Salomonii s-au comportat exemplar, atât la EcoMarathon, cât și cu următoarele ocazii. I-am mai purtat la Cozia Trail Race, Corcova Trail Race și în drumeții pe Valea lui Stan, pe Moldoveanu și pe Negoiu.

La alergările pe pământ, fără prea multe pietre, am fost absolut încântată și m-am felicitat de multe ori că i-am luat. Țin minte ultima coborâre de la EcoMarathon, când deja începuseră să mă doară articulațiile, dar mă duceam la vale cu viteză și cu laude nemaipomenite pentru achziție.

Mi-au dat stabilitate excelentă, iar la coborâri se înfigeau bine în pământ, inclusiv dacă era noroi. Am ajuns la concluzia că Salomon Speedcross 3 sunt niște pantofi foarte buni pentru trail fără prea mult grohotiș sau cu multe suprafețe de piatră.

Salomon Speedcross 3

Dacă dai de pietricele sau grohotiș, nu le simți în talpă. Eu am coborât cu toată greutatea pe ei pe niște pietre ascuțite și au fost stabili. Asta pentru că au o talpă de tipul “platformă ascunsă” – cititoarele purtătoare de tocuri știu ce înseamnă :), nu doar crampoane. Ah, și foarte important – niciodată nu mi-a intrat nici cea mai mică pietricică înăuntru, deci nu ai nevoie de mini parazăpezi sau altceva de genul ăsta în plus.

În general, pantofii de trail running sunt buni nu doar pentru alergat, ci și pentru urcări pe munte, dacă nu e vreme rea. Pe piatră i-am testat prima dată pe Valea lui Stan. Am observat imediat diferența dintre cum se simt pe pământ și cum se simt pe bolovani. Bolovanii uzi și alunecoși de acolo cu crampoanele din cauciuc m-au forțat să patinez destul de serios. Abia îmi păstram echilibrul.

Pe de altă parte, pietrele uzi de pe Moldoveanu nu erau atât de alunecoase și am avut ceva mai multă stabilitate. Însă pe piatră senzația e de multe ori că ai niște cili moi în talpă și nu ești sigur dacă poți călca cu încredere sau dacă, sub presiunea vitezei și a greutății, va fi nevoie de un efort mai mare ca să te înfigi în ea.

Crampoanele de pe talpă sunt în V și sunt dispuse în ambele sensuri, spre vârf și spre călcâi, ca să aibă contact stabil și la urcare, și la coborâre.

La prima vedere poți să zici că sunt din cauciuc și nu par foarte rezistente. Într-adevăr, după turele enumerate mai sus, nu mai arată ca noi. Cea mai mare daună a fost pe Moldoveanu, când le-am cam forjat. Totuși, până acum nu s-a rupt nici unul de tot. Unele crampoane s-au mai tocit sau au mici rupturi, așa cum se vede în poza de mai jos, dar sunt convinsă că o să mă mai țină și la anul.

Salomon speedcross 3 talpa

 

 

Partea foarte bună este că la Salomon ai garanție 2 ani la adidași, deci îi pot schimba cu unii noi-nouți dacă se deteriorează prea tare crampoanele.

 

Preț, întreținere și alte detalii

Sunt destul de ușori (aprox 300 grame), iar cei negri, pe care îi am eu, arată foarte bine pentru niște adidași de alergare montană.

Nu mi-au făcut bășici sau bătături și nici nu m-au durut unghiile. Atenție, însă, la număr. Perechea mea e 38,5 în condițiile în care la pantofii de oraș port 37.

Șiretul nu are capete și se închide cu un mecanism din plastic care îl fixează. Plasticul nu e mare, iar dacă vrei, poți să îl bagi într-un buzunar dedicat.

Nu sunt impermeabili, ceea ce poate fi un avantaj, pentru că membrana Gore-tex se usucă repede. Dacă îți iei adidași cu membrană impermeabilă și îți intră apă în ei pe sus, o să ți se mureze picioarele până la final.

I-am spălat după fiecare cursă cu o cârpă înmuiată apă, plus sau minus detergent, și nu a fost nicio problemă.

Nu sunt cei mai ieftini pantofi de alergare, dar nici cei mai scumpi. Acum sunt 520 lei pe site-ul Salomon, reduși de la 660 lei. Eu i-am cumpărat de la Hervis, la ofertă, cam la jumătate de preț față de cât costă în mod normal și nici n-am mai stat pe gânduri. I-aș fi luat și la preț întreg, cred că merită banii.

salomon speedcross 3 lateral

 

Pe scurt

Plusuri

 • Sunt relativ ușori
 • Au stabilitate foarte bună pe pământ
 • Respiră și se usucă repede dacă te prinde ploaia
 • Nu îți intră nimic (pietre, praf) înăuntru, ci doar apă
 • Au garanție 2 ani, deci îi poți schimba dacă se deteriorează
 • Sunt foarte comozi, nu am avut bătături
 • Au șiret Quicklace foarte fix și se mulează bine laba piciorului

Minusuri

 

 • Nu sunt la fel de stabili pe piatră, mai ales dacă e umedă
 • Crampoanele se vor deteriora partial după câteva alergări, deși nu grav
 • Nu sunt chiar ieftini

 

În concluzie, cred că Speedcross 3 sunt o investiție foarte bună – sunt comozi, îi poți folosi și la drumeții, iar crampoanele merită banii dacă alergi pe pământ.

 

 

3 thoughts to “Review: Pantofi de alergare montană Salomon Speedcross 3”

 1. Super util review-ul. M-ai convins sa-mi cumpar si eu 🙂 ii aveam in wishlist de ceva vreme dar parca nu eram asa horarata.

  1. @Daniela, go for it. Cauta si niste reduceri, poate ai noroc. I-am vazut la vreo 300 lei pe mountainoutlet.ro acum ceva vreme.

 2. Salut

  Eu i-as fi luat pentru trekking cand nu imi folosesc bocancii dar citeam review-uri proaste pe amazon.com cum ca talpa se duce foarte repede si la unii se rup la degetul mare unde se flexeaza(asta cred ca la speedcross 4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *