5 lucruri importante despre Bucharest International Marathon 2015

medalie

 

Mai sunt puțin peste două săptămâni până la o nouă ediție a Raiffeisen Bucharest International Marathon. Cam târziu să te apuci de antrenamente, dar mai merge o alergare lungă weekendul ăsta. Am stat de vorbă cu organizatorii evenimentului la o cină pregătită de Valeria Răcilă Van Groningen, președintele Asociației Bucharest Running Club, și am extras câteva detalii despre maratonul de anul ăsta.

1. Cea mai importantă veste este că traseul s-a modificat. Dacă până acum la maraton alergam de două ori traseul de semimaraton, anul ăsta va fi o buclă de 33 km și se va alerga de două ori pe o porțiune mai mică până la borna de 42 km.

Cursa va trece pe unele dintre cele mai importante bulevarde din București – Calea Victoriei (se va alerga toată, nu parțial), bd. Mihail Kogalniceanu, bd. Regina Elisabeta, Splaiul Independenței, bd. Libertății, Calea 13 Septembrie. Da, se va alerga prin tot orașul și vor fi destul de multe restricții de trafic. Aici e meritul organizatorilor de la Asociația Bucharest Running Club care au reușit să convingă autoritățile să rezerve mai multe străzi pentru participanți.

Bucureștiul nu are infrastructura altor orașe pe care ne place să le lăudăm pentru maratoanele lor. Și eu am fost impresionată de maratonul de la Roma, care trecea fix sub nasul meu de turist, chiar prin fața Vaticanului. Însă la noi, din ce spun autoritățile, se pune problema accesului rapid în caz de urgență în situația în care mai multe părți ale orașului au traficul oprit.

Pentru că vorbim de mult mai multe artere cu traficul oprit, inclusiv străzi perpendiculare care dau în traseul maratonului, vor fi foarte mulți polițiști și jandarmi pe traseu. Din ce mi-a povestit Oana Năstase, director ARBC, autoritățile locale nici nu au suficienți oameni și va fi nevoie să aducă forțe din afara Capitalei ca să facă față zilei de 3 octombrie.

 

harta-maraton-2015

 

 

2. Tricoul oficial este tot adidas, același model ca la edițiile anterioare, dar ceva mai fosforescent.

tricou-maraton

 

3. Nu va fi neapărat un maraton de personal best. Pe lângă urcarea pe Calea Victoriei vor mai exista mai multe porțiuni de urcare (Coșbuc, Panduri și altele) care te vor încetini puțin. Pregătește-te pentru un traseu nou, mai puțin plictisitor și cu mai multe curbe și întoarceri. Dar, mai ales, pregătește-te să vezi mulți oameni mirați să te vadă alergând pe zonele noi ale maratonului.

4. Organizatorii estimează peste 13.000 participanți în total, câți au fost la ediția anterioară. Înscrierile online se vor face până pe 21 septembrie pentru adulți și până pe 28 septembrie pentru copii, iar kiturile nevândute vor fi disponibile la Sport Expo pentru cei care se înscriu pe ultima sută de metri. Dacă încă nu te-ai înscris, poți merge în Piața Constituției după 28 septembrie să revendici un kit.

5. Cursa copiilor nu va mai fi sponsorizată de McDonald’s anul ăsta, ci de Uniqa Asigurări. Mă bucur că s-a găsit o soluție și că Happy Meal-urile nu mai sunt considerate premii.

 

* Eu voi lipsi la ediția aceasta a BIM. Am fost acceptată la MPC (din fericire) și e în aceeași zi (din păcate).

3 thoughts to “5 lucruri importante despre Bucharest International Marathon 2015”

    1. @Cris, daca la Bucuresti am mai fost si stiu cum e, la MPC e si factorul surpriza 🙂 O sa incerc sa ma bucur chiar si de partile mai grele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *