Nu alerga pe datorie. Un sfat de la un maratonist (mult) mai experimentat decât mine descrie perfect o greșeală pe care majoritatea alergătorilor au tendința să o facă.
În alergare, evoluția e foarte ușor de măsurat. Mai adăugăm un kilometru în plus, mai scădem un minut pe cronometru, ne mai înscriem la un concurs sau două sau trei unul după altul.
E normal să-ți dorești mai mult, mai ales când toată lumea din jurul tău aleargă mai mult și mai repede. Și de multe ori, tentația de a forța e mare, pentru că sentimentul pe care îl ai când îndeplinești ceva de necrezut creează dependență.
Ce înseamnă să alergi pe datorie? Înseamnă că tot ce ai forțat se va întoarce împotriva ta și a sănătății tale cândva. Alergări prea lungi și/sau prea rapide, curse de trail pe trasee tehnice pentru care nu te-ai pregătit destul, competiții la care te duci deși nu te simți bine, nu ești odihnit, la care tragi de tine mai mult decât ar trebui, iar la finish ajungi praf.
Dacă stau să mă gândesc mai bine, rândurile de mai sus sunt într-o anumită măsură descrierea primului meu maraton pe asfalt. Deși nu m-am grăbit deloc (am scos 4.37), durerea de pe final m-a făcut să cred că nu eram pregătită suficient pentru 42 de kilometri.
E ușor să pici în capcană. Atmosfera cursei te bagă în starea “totul sau nimic”. Unde mai pui că e mereu lume multă, e muzică, sunt peisaje mișto, atmosfera e plină de energie, iar adrenalina și endorfinele îți amorțesc semnalele corpului. Simți durerea de gleznă abia la finish. Sau abia la următorul antrenament. Și s-ar putea să o simți mult și bine.
Te mai bucuri de o cursă dacă nu te simți bine? Sau dacă o termini cu dureri atât de mari încât din momentul ăla începi să-ți folosești genunchii pe post de accuweather?
Dacă citești blogul ăsta, sunt șanse mari să fii ca mine – 8-9 ore pe zi cu nasul în monitor, iar 1-2 ore la antrenament. Noi nu ne ducem să câștigăm cu orice preț. Ne ducem să ne bucurăm, să ne luăm adrenalina și energia dintr-un concurs pe stradă sau în natură și să concurăm cu noi înșine.
A fost o vară plină de alergări. Să fim recunoscători că am reușit să le facem și să avem grijă de noi, ca să ne vedem cu bine la start și la anul.
Enjoy and take it easy!