Salată dulce-acrișoară cu mere, rucola și quinoa

Salata Carmen

 

 

Acum vreo trei ani, când eram în vizită la un prieten spaniol, am mâncat pentru prima dată salata asta și, pentru o vreme, nu mai voiam să mănânc altceva. Eu nu m-aș fi gândit niciodată să pun ingredientele pe care le conține la un loc. Dar a fost atât de bună încât am notat rețeta și când am ajuns acasă am făcut-o de vreun milion de ori.

Pentru că au încercat-o prima dată făcută de mine, prieteni meu i-au zis Salata Carmen și așa i-a rămas numele. Pe principiul ăsta, ar fi trebuit să se numească Salata Pepe, ca pe tovarășul din Barcelona.

A trecut ceva vreme de când nu am mai făcut-o, pentru că ori nu aveam chef, ori nu aveam toate ingredientele, ori credeam că le am și descopeream că nu mai e fărâmă de nucă în casă.

Până la urmă s-au aliniat planetele și am reușit să-mi fac de cap cu combinația de dulce-acrișor care creează dependență. Recunosc că eu nu sunt mare fan al amestecului dintre dulce și sărat, mai ales dacă mai e și ceva acru pe acolo, dar salata asta are multe gusturi intense care se combină exact cum trebuie.

E perfectă pentru orice moment al zilei, dar dacă numeri carbohidrații din mere, merișoare și quinoa, o recomand în special pentru dimineață.

 

Ingrediente:

– cantitate: două porții sau o porție uriașă
– durată – 10 min cu tot cu pasul în care fierbi quinoa sau bulgur

  • O mână sănătoasă de rucola proaspătă (eu am folosit o treime dintr-o caserolă de 125 grame)
  • Trei-patru linguri de quinoa fiartă (sau grâu bulgur fiert, după glicemia fiecăruia)
  • Două linguri de merișoare deshidratate
  • Două linguri de miez de nucă
  • Un măr mediu tăiat felii
  • Două linguri de dressing vinaigrette (oțet balsamic, zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline de calitate)
  • Sare (trust me on this one)

Rezultă o salată sățioasă, în care gustul de rucola și nucă alături de ingredientele dulci, oțetul balsamic și uleiul de măsline aromat o să te facă să salivezi numai la amintirea ei. Mărul și merișoarele rezolvă pofta de dulce și nu uita de sare, va potența toate aromele.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *