Imunitatea scăzută după efort și răceala după maraton (maratoneala)

raceala

 

Cum adică ai răcit după maraton? Nu era vorba că sportul îți crește imunitatea?

Ba da, așa este – sportul practicat regulat și cu moderație îți întărește organismul. Alergi pe afară, înoți în lacuri, te dai cu bicla prin parc și uite așa, corpul tău produce anticorpi și învață să te apere.

Însă efortul de lungă durată are drept consecință imediată o scădere importantă a imunității, așa că nu e de mirare că foarte mulți maratoniști se aleg cu răceli serioase în zilele de după competiție. Și eu sunt printre ei.

Prima dată când am simțit că ceva nu e în regulă a fost după CiucasX3. Eram foarte încălzită la finish, vremea era încă ok, dar în 30 de minute am început să tremur ca varga. Am constatat că am buzele vinete, așa că am dat fuga la pensiune și am făcut un duș fierbinte, apoi m-am înfofolit cu toate hainele pe care le aveam în bagaj. De data aia am scăpat.

Însă după MPC n-am mai ajuns la cazare. Stăteam departe de finish, așa că n-am avut de pus pe mine decât tricoul în care am alergat (cam ud) și o bluză cu mânecă lungă pe care o car eu de obicei în rucsac la alergări, de teamă că rămân pe munte și mă prinde iarna acolo. N-are rost să vă mai zic că m-a luat frigul pe nepregătite. Seara, când am plecat spre București, aveam starea aia de oboseală amestecată cu răceală și încă nu știam care dintre ele e vinovată pentru durerile de mușchi.

Rezultatul? Am petrecut 3 zile închisă în casă și încă vreo 3 în stare de zombi, bolnavă de maratoneală (= un maraton care se termină cu o răceală), timp în care mâncarea n-avea gust, iar parfumul meu preferat era anihilat de Carmol.

 

Ce spune știința? De ce răcim după maraton?

 

Studiile spun că imunitatea scade atunci când supunem corpul la efort prea mare (competiții de anduranță), ne antrenăm prea intens/des (supra-antrenament) și nu ne odihnim destul.

Conform unui studiu realizat de un cercetător de la Appalachian State University din SUA, după un efort prelungit există o fereastră de 3-72 de ore în care sistemul imunitar este slăbit și nu mai poate proteja organismul de viruși și bacterii. Această teorie susține faptul că există riscul apariției infecțiilor respiratorii imediat după efort, care poate fi crescut dacă mai sunt prezenți și alți factori, cum ar fi lipsa somnului, stresul, malnutriția sau pierderea în greutate.

Pe de altă parte, un sondaj făcut în rândul a 750 atleți de performanță arată că majoritatea (76%) se consideră mai rezistenți la boli virale față de persoanele sedentare. De asemenea, alte studii dovedesc că activitatea fizică zilnică de intensitate moderată ajută la îmbunătățirea imunității.

Sigur, răspunsul organismului variază în funcție de mulți factori – intensitatea activității, frecvența antrenamentelor, factorii favorizanți de mai sus etc. Totuși, din ce am cercetat în săptămâna de viroză, infecțiile respiratorii după maratoane sunt la fel de comune ca pipăitorii în tramvaiul 41 – s-ar putea ca data viitoare tu să le fii victima.

 

 

Ce poți face ca să previi viroza post maraton

 

– Lasă-ți o bluză groasă sau o geacă la finish, ca să te poți îmbrăca bine imediat după cursă. La maratoanele mai aglomerate există spații de depozitare oferite de organizatori și poți lăsa obiectele personale în sacul kitului de participare, cu numărul de concurs lipit. Dacă ai venit cu mașina, le poți lăsa în portbagaj. În orice caz, dacă nu e foarte cald afară, e bine să ai haine uscate și groase de schimb.

– Încearcă să reduci stresul de orice fel, pentru că e corelat cu riscul mărit de infecții respiratorii.

– Mănâncă sănătos – vitaminele și mineralele te ajută să funcționezi în parametri optimi.

– La finish, interesează-te dacă există ceai cald pentru alergători.

Odihnește-te suficient – dormi cât ai nevoie înainte și neapărat după, și evită supra-antrenamentul (pf, ușor pentru un om de știință să zică asta dacă n-a plecat niciodată la maraton direct de la birou, cu bagajul în spinare, după o săptămână cu 50 de ore de lucru). După MPC eu am ajuns târziu în București, iar la 7 dimineața a doua zi, în loc să lungesc somnul de duminică, m-am băgat în galerie pe bicicletă la maratonul din București. 6 ore de stat în aer liber mai târziu, dintre care vreo 4 pedalate, frisoanele erau ca la ele acasă.

– Evită să duci mâinile la ochi sau la nas. Poate mai ții minte sfatul ăsta din copilărie, de la părinți. Ei bine, spre deosebire de bau-bau, ăsta e pe bune – dacă îți atingi ochii și nasul cu mâinile ai șanse să iei virușii mai rapid.

– Destul de evident, trebuie să eviți mulțimile și să te ții departe de oamenii răciți înainte de o competiție importantă.

 

Astea fiind zise, vă doresc cât mai puține episoade de maratoneală de-acum încolo!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *