Practica yoga te învață să-ți asculți corpul. După prima mea ședință de yoga la 37 grade Celsius, tot ce am auzit de la corpul meu a fost un nesfârșit discurs cu poc! și trosc! pentru următoarele două zile.
Mi-am dat seama că va fi ceva foarte diferit de îndată ce am ajuns la ultimul etaj al clădirii Universul și am văzut câteva fete ieșind dintr-un balon gonflabil, cu apele curgând pe ele. Părul lor ciufulit, ud, și privirile liniștite, parcă gata de somn, mi-au dat, însă, curaj.
– Prima dată?, mă întreabă Ana, parte din echipa Hotpod yoga.
I-am zis că nu e prima dată la yoga, ci prima dată pe căldură. Poate ar fi trebuit să vin în pantaloni scurți.
– Ești bine în colanți. Am avut oameni cu pantaloni de trening și bluze groase pe ei.
Înainte să înceapă clasa m-a condus în vestiar și mi-a oferit “în probe” un prosop special pentru yoga, cu niște mici buline cauciucate pe o față, ca să nu alunece pe saltea. Nici nu știam că există așa ceva.
În timp ce completam un formular cu o declarație pe propria răspundere că știu în ce mă bag, cine mi-a recomandat Hotpod Yoga și niște date personale, mă gândeam la cât de bine puși la punct sunt cu marketingul. Ședințele se rezervă online, primești mail de confirmare, verifică cine ți-a recomandat să vii și îi oferă o ședință gratuită. A doua zi aveam să primesc și un mail pentru feedback. Nice!, zice marketerul din mine.
Dar hai să ne întoarcem la yoga, că pentru asta am venit.
37 grade Celsius, umiditate și semiîntuneric, un fel de saună într-un balon gonflabil. Am început cu niște mișcări ușoare, de întins coloana și pregătit mușchii. “Hai că nu-i chiar așa cald”, am zis.
Treptat, posturile au devenit mai dificile și am trecut la unele pe care cred că le-am făcut praf complet. Am avut întotdeauna flexibilitatea la minus infinit. Degeaba trăgea profa de balet de picioarele mele în copilărie, n-am fost niciodată în stare să fac șpagatul. Rămâneam cu picioarele în unghi drept și mai departe nu mergea.
Ba, de la o vreme, de când am început să practic și să citesc mai mult despre yoga, am început să cred că mușchiul meu psoas e făcut din piatră.
Mă uitam din când în când la sticla de apă făcută deja ceai, dar n-aveam timp să o apuc. Trebuia să stau într-un picior în timp ce pe celălalt îl țineam cu palmele de talpă, întins în față, paralel cu solul.
Prin urmare, ce executa restul lumii și ce executam eu s-ar putea să fi venit din povești diferite.
Cea mai mare greșeală la o clasa de yoga, daca ești începător (sau reîncepător, cum sunt eu, după vreo 6 luni de pauză), e să te uiți în jur. Când vezi vreo colegă care atinge salteaua cu creștetul capului în timp ce stă aplecată, cu picioarele deschise la maximum, te cuprinde o stare de amețeală combinată cu amuzament. Amuzament la numărătoarea în gând a oaselor pe care ți le-ai rupe dacă ai încerca așa ceva.
Dar până la urmă, astea e frumusețea în yoga – să îți descoperi și să accepți nivelul, flexibilitatea și forța fără să te compari cu saltelele din jur. Oricum, sunt lucruri care se îmbunătățesc și se învață, așa că nu merită să lași niciun pic de frustrare să îți strice liniștea (care apare imediat și pentru care nu-ți trebuie mult exercițiu).
Știam ca se întâmplă lucruri cu articulțiile la căldură. În cazul meu s-a întâmplat un adevarat concert – mi-au pocnit în timpul asanelor și mult timp după. Însă confirm și faptul că devin ușor mai flexibile. Evident, nici căldura nu face minuni pentru cei neinițiați – instructorul a venit de mai multe ori la mine să-mi corecteze postura și au fost momente în care am stat foarte încordată.
Yoga este asociată cu o stare de calm și de liniște. Cu atât mai mult când e la căldură, pe o lumină difuză și pe muzică tipică. Eu am atins starea asta abia la final, în minutele de relaxare si autoascultare, când primeam senzațiile de la fiecare parte lucrată. Relaxarea a fost ghidată și asta chiar a ajutat. Parcă dacă n-ar fi auzit din gura instructorului ordinul “brațele/picioarele/fața/trunchiul se relaxează complet”, n-ar fi făcut-o pe deplin.
Îmi place yoga în general pentru că mă ajută să mă conectez la mine însămi, sentiment pe care îl am și atunci când alerg la munte. Atât balonul cald de yoga, cele 10-20 minute de meditație când apuc și unde apuc, cât și muntele sunt medii în care uit că am de luat o pungă de sare în drum spre casă. Uit chiar ce e aia sare și ce e aia casă.
Cam așa m-am simțit după ora de yoga la cald și am plecat încercând să pastrez starea de liniște cât mai mult.
Atât timp cât nu ai o intoleranță la căldură și nu te ia amețeala, o ora de yoga la 37 de grade se simte fizic și psihic mult după ce ședința s-a terminat. Pentru starea asta am să încerc să-mi fac timp de mai multe vizite pe la ei.
Detalii despre Hotpod yoga găsești aici.