Când am citit că Transilvania este destinația nr.1 în topul regiunilor recomandate pentru 2016 de Lonely Planet, gândul mi-a zburat imediat la Sibiu.
N-am mai fost acolo în ultimii doi ani decât în trecere, iar în timpul ăsta nu am făcut altceva decât să acumulez dor de plimbările prin centrul cochet, de liniștea peisajelor și de mâncarea gospodinelor din Mărginime.
Sibiul are atât de multe lucruri de oferit, încât e păcat să mergem doar ca să aprindem grătarul în curtea pensiunii. N-am fost niciodată genul ăsta de turist. Mie ori îmi dai un traseu de dibuit, un munte de urcat, ori mă lași în deplina liniște a gândurilor mele, de preferat într-un jacuzzi cu vedere la munți.
Știu că nu sunt singura care călătorește pentru experiențe noi, oricât de mărunte ar fi. Până și o cafea băută în soarele de dimineață, în Piața Sfatului, cu o bucată de kurtos înmuiat în ea, e un moment pe care-l păstrez. Atunci îmi fac planul de bătaie pentru o zi plină.
Ca să nu crezi că Sibiul e doar un oraș banal de provincie, am făcut o listă de experiențe pe care le poți încerca dacă ajungi acolo. Sunt toate și pe lista mea pentru următoarea vizită.
Plimbare pe bicicletă
Poți face fie turul orașului pe bicicletele I’Velo, fie trasee de mountain bike. Dacă nu ai bicicletă de munte, poți închiria una.
Un traseu interesant de vreo 4,5 ore am găsit aici, dar mai sunt multe altele. Până la urmă, poți să îți faci și propriul traseu, pe unde te îmbie priveliștea.
Bicicleta e mijlocul meu preferat de a descoperi un oraș, mai ales când nu ai foarte mult timp la dispoziție. Așa am văzut Barcelona, Amsterdam și zona Veneto din Italia. Din fericire, Sibiul este și mult mai bike friendly decât Bucureștiul, deci dacă e vreme bună, profită de ocazie.
Echitație
La Șelimbăr, în Sibiu, există un club ecvestru unde poți învăța sau exersa echitația. Prețurile sunt decente și cred că poate fi highlight-ul unei luni întregi, nu doar al unei zile.
Bucate de-ale locului
Cea mai bună masă de Paște din viața mea – scuze gospodinelor din familia mea – a fost la o pensiune din Sibiel. Ne întorceam din Budapesta în duminica mare și când ne-am dat seama că ne apropiem de Sibiu, am zis să sunăm la pensiuni, să vedem dacă mai primesc 4 turiști la masă.
Ce-am găsit ne-a depășit așteptările. Cozonacul a fost cu adevărat cel mai bun mâncat de mine cel puțin din copilărie încoace. Așadar, neapărat să bifați o masă tradițională sau, dacă chiar vreți să o faceți lată, pensiune completă.
Înot la bazinele acoperite
Toamna și iarna, când afară nu prea îți mai vine să scoți nasul, e bine să ai un costum de baie în bagaj indiferent unde ai merge. Nu știi de unde sare iepurele în piscină. La Sibiu există mai multe piscine acoperite și sunt o variantă excelentă de a face mișcare când ești departe de casă. Plătești o intrare și te bălăcești cât să arzi ce ai pus pe tine la punctul de mai sus.
Sau, dacă te-a obosit atâta aventură, o zi de leneveală în jacuzzi și la masaj s-ar putea să-ți prindă bine.
Parc de aventură
Pentru următoarea vizită la Sibiu am în plan o tură de cățărat, fie indoor, fie la parcul de aventură din Păltiniș. Sunt doar 24 km distanță și pare să merite.
Cultură
Cred că Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu a contribuit enorm la turismul din zonă în ultimii ani. Dintre prietenii mei, numai cine n-a mai găsit bilete n-a fost (măcar o dată) la Faust. Urmărește programul evenimentelor culturale și rezervă-ți biletele din timp.
Cum spuneam, posibilitățile sunt nelimitate. Câteva oferte interesante pentru Crăciun și Revelion găsești la TripDor, o agenție de turism care promovează călătoriile bazate pe explorare și experiențe autentice. Ceva destul de rar, ca tot ce aduce valoare.
Ei te pot ajuta cu și mai multe idei despre cum poți să-ți petreci timpul mai mult sau mai puțin activ, ca să te bucuri de tot ce-i mai frumos în Sibiu.