Dopaj sponsorizat de guvern: Rusia ar putea fi exclusă de la Olimpiada din Rio

doping

 

Rusia riscă să fie eliminată din competițiile internaționale de atletism după ce un raport publicat luni a confirmat o serie de acuzații de dopaj și de mită scoase la lumină de presă. Potrivit raportului comandat de Asociația Mondială Anti-Doping (WADA) și realizat de o comisie independentă, oficialii de la Centrul Federal de Cercetare pentru Educație Fizică și Sport din Rusia le-ar fi furnizat substanțe interzise sportivilor ruși. Toată povestea s-a desfășurat cu susținerea și finanțarea guvernului de la Moscova.

Raportul de 323 de pagini recomandă excluderea Rusiei din viitoarele competiții de atletism și interzicerea participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Rio. 

Raportul integral aici

Dr. Sergei Portugalov, șeful instituției de cercetare menționate mai sus, nu numai că le furniza sportivilor substanțe interzise și administra programul anti-doping, dar îi și injecta el însuși.

Printre sportivii acuzați de dopaj se numără participanți la Jocurile Olimpice și câștigători ai unor competiții importante de atletism. Conform raportului, sportivii ar fi fost anunțați de dinainte de controalele antidoping și ar fi fost implicați în distrugerea probelor.

Atleții și-ar fi ascuns identitatea reală pentru a scăpa de testările anti-doping, în timp ce alții ar fi mituit autoritățile pentru a ascunde rezultatele testelor pozitive. Ei ar fi fost ajutați de oficiali de top din sportul rusesc, acuzați că ar fi furnizat în mod repetat probe de urină care nu corespundeau, de fapt, atleților verificați.

În total, 1400 de probe au fost distruse de către un laborator din Moscova, imediat după ce WADA a cerut în mod expres conducerii laboratorului să le păstreze pentru investigații suplimentare.

Comisia a descoperit că laboratorul de testări din Moscova funcționa în paralel cu cel oficial și avea rolul de a ascunde dopajul la scară largă.

Dick Pound, președintele WADA, spun că raportul dezvăluie “cultura înșelătoriei adânc înrădăcinată” în atletismul rusesc. 

De asemenea, Pound susține că angajați ai serviciilor secrete ruse s-ar fi infiltrat în rândul staff-ului sportiv în timpul Olimpiadei de la Sochi, însă momentan nu există dovezi clare că sportivii participanți la olimpiadă s-ar fi dopat.

 

Autoritățile care îi testau primeau un comision din câștigurile sportivilor

 

Medicii și oficialii sportivi , printre care și dr. Portugalov, erau fie mituiți de către atleți, fie cereau un comision din câștigurile acestora de la competiții.

 

In a recorded statement for the ARD documentary, Popov stated: “The athlete has no choice. Either you prepare yourself in national team with banned substances, in order to win medals which are also accredited to the Federation – the head coach, the Ministry of Sport, the Federation President, the entire Russian Athletics Federation. And, if you are unable to agree with this scheme, which they offer you, then things can move very quickly and you’re out.”

 

Topul țărilor cu sportivi dopați

 

În iunie, WADA a publicat un top al țărilor cu cele mai multe încălcări ale codului antidoping în 2015.

Rusia ocupa de departe locul I, cu 225 cazuri (12% din numărul total de cazuri de dopaj la nivel mondial), urmată de Turcia, cu 188 și de Franța, cu 108 cazuri.

Prin comparație, România a avut 25 de cazuri de dopaj depistate de Asociația Mondială Anti-Doping (dintre care 8 cazuri au provenit din sportivii de bodybuilding).

 

Ancheta WADA în legătură cu Asociația Internațională de Atletism a fost declanșată în urma unui documentar realizat de grupul de televiziune german ARD pe tema sportivilor ruși, sponsorizați și ajutați de guvern să se dopeze și să ascundă rezultatele testelor de control.

Apoi, în luna august a mai existat un val de îngrijorări pe aceeași temă, după ce presa a obținut rezultatele a mii de analize de sânge vechi din 2011. Acestea au ridicat suspiciuni de dopaj legate de mai mulți atleți medaliați, însă investigațiile încă nu s-au terminat.

Săptămâna viitoare, comisia independentă care a elaborat raportul și a emis recomandările legate de sportivii ruși se va întruni la Colorado. Potrivit unuia dintre autorii raportului, intenția lor nu este neapărat să interzică participarea sportivilor ruși de la olimpiada de la Rio, dar că “acesta s-ar putea să fie prețul pe care Rusia va trebui să îl plătească”.

Săptămâna trecută, înainte să fie publicat raportul, Rusia a suspendat cinci sportivi, printre care și pe maratonista Maria Konovalova, căreia i-au fost retrase toate medaliile începând din 2009. Konvalova a ieșit pe locul doi la Maratonul din Chicago în 2010 și pe trei în 2013.

***

Situația ar putea avea urmări serioase în lumea atletismului, însă nu este neapărat o surpriză pentru opinia publică, având în vedere istoricul de dopaj din fosta URSS. Personal, mai grav mi se pare faptul că deși atleților dopați le sunt retrase medaliile, cei care le-ar fi câștigat pe drept n-au primit niciodată premiile și recunoașterea meritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *