Nu știu alții cum sunt, dar eu am perioade în care am chef să gătesc și perioade în care nici nu vreau să mă apropii de bucătărie. N-am o explicație rațională pentru asta, e doar o stare de fapt. Și mai sunt săptămâni – mai ales când dă frigul – în care-mi vine să coc tot ce prind. Mai puțin combinația plictisitoare de făină și zahăr, mai mult ingrediente parfumate – mere, nuci, scorțișoară, dovleci și alte delicii de sezon.
Urmând vechea mea regulă care spune că n-are cum să-ți iasă ceva rău când pui doar ingrediente bune, am improvizat niște muffins cu aromă de toamnă. Au ieșit foarte bune, suficient de dulci și fără adaos de zahăr, with a little dark chocolate twist.
Ingrediente pentru 10 muffins:
- 3 mere zemoase (românești)
- 2 ouă
- 1/2 cană de migdale și alune de pădure (poți folosi nuci sau orice combinație)
- 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
- 2 felii de lămâie
- scorțișoară și nucșoară după gust
- 1/2 ciocolată neagră (cel puțin 75% cacao, verifică pe etichetă să aibă de preferat doar cacao, unt de cacao și puțin zahăr)
- 2-3 linguri unt de arahide
- 4 linguri de făină de soia (poți pune și de migdale sau de cocos)
- Opțional – îndulcitor (ce te coafează: agave, stevie sau chiar variantele mai puțin prietenoase cu nivelul insulinei, adică miere sau zahăr)
Modus operandi:
Am dat merele pe răzătoare și le-am stropit cu puțină zeamă de lămâie. Am scormonit prin cutii după nuci și am râșnit un amestec de migdale și alune de pădure, cam jumătate de cană în total. Le-am râșnit puțin, doar cât să se spargă și să fie crunchy, nu le-am făcut pulbere fină, iar apoi le-am amestecat cu merele.
Separat, am bătut ouăle amestecând treptat făina de soia, ca să nu facă cocoloașe. Am adăugat bicarbonatul stins cu lămâie (nu mai mult de 1 linguriță rasă de bicarbonat, ca să nu strice gustul), scorțișoara și nucșoara. Pentru că era pe raft și să nu zic că am luat degeaba borcanul, am pus și o lingură de sirop de agave. N-a contat prea mult la întreaga compoziție și oricum ar fi fost dulce și fără, doar e pe bază de mere.
Am amestecat adăugat merele cu migdale și alune peste ouăle bătute cu cele de mai sus și am început să umplu hârtiile de brioșe. (Hârtii luate acum 6 luni de la Ikea, când am mai trecut printr-un episod de baking compulsiv.) Dacă e prea lichidă compoziția, mai pune o lingură de făină.
Fără vreun motiv întemeiat, le-am pus câte o pătrățică de ciocolată neagră deasupra și câte un vârf de cuțit de unt de arahide homemade. Ciocolata a fost o idee de nota 10. Pentru data viitoare mi-am notat să adaug untul de arahide direct în compoziție, nu deasupra, cred că ies și mai bune așa.
Le-am băgat la cuptorul încălzit la 180 grade și le-am lăsat 20-25 de minute, după ce au trecut testul scobitorii. Pentru neinițiați, aluaturile se înțeapă cu scobitoarea, iar dacă iese curată, înseamnă că s-au copt.
Au ieșit doar 10 muffins, dar au fost foarte sățioase, În caz că te interesează, sunt low carb, gluten free, vegan și bla bla.
Spor la copt!