Cookies cu fulgi de cocos, fără făină și zahăr

biscuiti

Îmi place să văd mereu potențialul ingredientelor din frigider și de prin sertare. Și pentru că aveam niște fulgi de cocos rămași de când am făcut bomboane Raffaello, am zis să îi împrietenesc cu untul de arahide și să facă echipă într-o rețetă rapidă de biscuiți sănătoși.

Unde mai pui că îmi place cum miroase în casă când coc nucile, merele, dovlecul, scorțișoara, portocala și celelalte ingrediente ale sezonului toamnă-iarnă.

Rețeta e improvizată total. Mă întreba cineva zilele trecute de unde iau rețetele. Ei bine, asta e una dintre acelea simple pentru care nu îți trebuie cine știe ce ghid în 60 de pași. O poate face oricine are chef și 20 de minute libere.

Eu le-am avut pe ambele, așa că în seara de dinaintea semimaratonului din pădurea Băneasa am decis să coc niște biscuiți, cookies sau fursecuri – încă mi-e greu să îi încadrez clar – și să-i folosesc pe post de combustibil înainte de cursă. Destul de low carb, având în vedere că nu au făină, cereale sau zahăr, dar au ceva grăsimi (bune), din untul de arahide și cel de cocos.

Au ieșit buni și foarte sățioși, iar dacă la trei zile după nu a murit nimeni otrăvit, mă simt aptă să dau mai departe experimentul.

 

Ingrediente

(pentru o tavă de aprox. 20-22 cookies)

 

  • 3 căni fulgi de cocos
  • 2 linguri unt de arahide (homemade sau, dacă nu aveți, recomand Calve pentru că nu are zahăr și are un procent mare de arahide. Ați fi surprinși ce conțin alte mărci)
  • 2 ouă
  • 2 linguri sirop de agave (sau miere, eritriol sau ce îndulcitor preferă bucătarul)
  • o lingură de unt de cocos
  • o banană foarte coaptă (contribuie la gustul dulce)
  • un vârf de cuțit de praf de copt
  • un praf de sare
  • scorțișoară (după gust și intensitate a spiritului Crăciunului)
  • vanilie

Prima dată am amestecat ingredientele uscate între ele – cocosul, praful de copt, sarea, scorțișoara. Pe celelalte le-am băgat în blender și apoi le-am pus peste cele uscate, amestecând până s-a format un fel de aluat din fulgi de cocos. Consistența se poate regla adăugând unt de cocos (dacă nu se lipește bine aluatul și e sfărâmicios în mână) sau câteva linguri de lapte (vegetal sau animal, de care vreți).

Genul ăsta de aluat nu se întinde pe masă cu sucitorul, precum cel cu făină, așa că am făcut niște bile pe care le-am presat și apoi le-am tăiat cu forma de biscuiți, direct pe foaia de copt.

Când au fost gata steluțele, le-am băgat în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 15 minute. Le puteți lăsa și 20 de minute, dar s-ar putea să iasă mai uscate.

Au ieșit super bune, fapt confirmat și de unii pretentious eaters, iar cele două linguri de sirop de agave plus banana coaptă le-au dat tot zahărul de care aveau nevoie. Un pont prețios – reci sunt chiar mai bune decât calde. Se simte untul de arahide, care le face mai cremoase și echilibrează consistența mai tare și ușor uscată a fulgilor de cocos.

Pentru data viitoare

Într-o zi cu soare, când oi mai avea chef, am să repet experimentul, dar am să pun și niște coajă de portocală și poate niște esență de rom și niște miez de nucă. Cu coaja de portocală ar fi ieșit și mai apropiate de niște prăjiturele de Crăciun, în varianta cea mai sănătoasă cu putință.

Cu un pahar de lapte de migdale alături, s-ar putea să fie ceva tentant pentru un Moș Crăciun sportiv, cu 10% bodyfat 🙂

 

Gata pe ziua de azi, ne revedem curând cu altă rețetă la rubrica “ce poți găti în 20 de minute cu ce ai prin casă”.

Enjoy & share!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *