Star Wars The Force Awakens, review fără spoilere

starwars-poster

 

Dacă citești review-uri despre episodul 7 din Star Wars, The Force Awakens, înseamnă fie că ți-ai luat deja biletele sau te-ai hotărât să le iei, fie vrei să vezi te mai convingi o dată înainte că merită.

Nu era nicio îndoială că filmul lui JJ Abrams va fi un blockbuster. Cred că e prima dată când aud de un film la care primele vizionări, cel puțin în cinematografele din București, sunt sold out. Sunt convinsă că nerăbdarea construită de toate zvonurile și revealurile de până acum despre cum va continua povestea Forței ar fi vândut bilete și fără ca publicul să aibă confirmarea că e un film bun.

Dar este. E unul excelent, tot ce trebuie să fie și a făcut așteptarea să merite. Povestea e incredibilă, nu foarte previzibilă, și e o continuare excelentă a legendei construite în primele părți.

A fost primul film la care lumea din sală a aplaudat când au apărut, pe rând, Han Solo, Queen (General) Leia, C-3PO și Chewbacca. Apar și Vader și Luke, dar n-am să intru în detalii despre formă și context, iar Kylo Ren e doar o imitație a măreției bunicului său. Un alt personaj important e droidul BB-8, cel mai căutat din tot episodul.

Acțiunea continuă de unde a rămas în The Return of the Jedi, iar The First Order se luptă cu Rezistența, prin spațiu, deșert, junglă și zăpadă. Totuși, până la final, oricâte bătălii ar fi câștigat fiecare parte, nici una nu câștigă războiul.

 

Foto - Ranevents Comm
Foto – Ranevents Comm

 

Ca dinamică a acțiunii, mi s-a părut mai consistent decât filmele anterioare și e plin de bătălii spațiale, în stilul primelor episoade. Eu recunosc că prima dată le-am văzut în ordine greșită, n-am înțeles nimic din ele și m-am plictisit. Știu că nu sunt singura, dar le-am mai dat o șansă și le-am revăzut, iar a doua oară a fost cu mai mult noroc.

Dacă nu ai văzut episoadele anterioare sau ai văzut doar câteva, poți merge fără grijă la The Force Awakens. Ai să prinzi esențialul poveștii și cred că poți să înțelegi despre ce e vorba în proporție de 95%, restul fiind detalii de finețe.

Sper că ți-ai antrenat brațele, pentru că două ore și jumătate ai să te ții strâns de scaun. Efectele sunt senzaționale, te fac să crezi că pentru filmul ăsta a fost inventată tehnologia T IMAX și tot 3D-ul din lume. Urmăriri prin galaxie, lasere și explozii – are toate ingredientele de care le era dor tuturor fanilor seriei.

Nu sunt mari deviații de la stilul obișnuit, tot acțiune, răsturnări de situație, spațiu, viteză, contraste și câte o glumă pe alocuri. Nivelul de profunzime se oprește la răzvrătirea unui luptător care își schimbă taberele și automat destinul alocat, dar e perfect în regulă și perfect echilibrat.

Daisy Ridley (notați numele ăsta) o joacă excelent pe Rey, o gunoieră cu puteri nebănuite, și cred că are șanse mari să ia niște premii pentru rol. John Boyega joacă și el binișor, iar Harrison Ford, care parcă poartă greutatea legendei în spate, face un rol cinstit, calculat de corect.

Conform zvonurilor, episodul VIII ar trebui să apară în mai, 2017. Până atunci am să timp revăd The Force Awakens de câteva ori.

 

Mulțumesc echipei harnice de la RanEvents pentru invitație!

 

May the Force be with you!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *