Proiecte cu IMPACT și cea mai dragă amintire de voluntariat

impact

Era 2011, era început de toamnă, iar eu habar n-aveam că urmează să pun temelia nu doar la cel mai tare proiect de voluntariat de până atunci (și de până acum), dar și la o experiență unică, de ținut minte pentru totdeauna.

Este vorba despre Big Build, ziua în care un grup de oameni inimoși din întreaga lume s-au adunat în comuna Băltești din Prahova și au construit zece case în cinci zile. Partea mea n-a fost semnificativă – am făcut glet și l-am împrăștiat pe pereți, am cărat materiale de colo-colo, am bătut în cuie plăcile de pe pereți, însă am fost una dintre rotițele care a făcut posibil ca zece familii dezavantajate să aibă un acoperiș deasupra capului.

Sentimentul ăsta și amintirea atmosferei de pe șantier, cu voia bună a celor bucuroși să ajute, sunt lucruri care nu se uită.

La fel de memorabile au șansa să devină și proiectele Fundației Noi Orizonturi, care, de 15 ani, susține programele de educație prin experiență ale tinerilor.

Anual au loc peste 200 de proiecte cu IMPACT, iar mai jos sunt doar trei exemple:

–  Voluntarii cu IMPACT din Brad (Hunedoara) au făcut o întreagă campanie împotriva fumatului în liceul lor. În plus, au reuşit să strângă fonduri ca să cumpere detectoare de fum, care au fost montate în liceu.

– În Hordun (Neamţ), elevi cu IMPACT de şcoală gimnazială au amenajat un parc din comuna lor. Acum, 200 de copii pot spune că au loc de joacă mai frumos.

– Vechea poveste cu educaţia sexuală în şcoli… până să se schimbe vreo lege, liceeni cu IMPACT din Iaşi au organizat sesiuni de informare pentru colegii lor, la care au fost chemaţi să răspundă la întrebări studenţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa din Iaşi.

Pentru a susține toate aceste idei bune, Fundația Noi Orizonturi a lansat Tricourile cu IMPACT. Ele sunt realizate de Printoteca folosind creațiile grafice ale unor tineri ilustratori români. Printre ei se numără și Ioana Șopov, fosta mea colegă de bancă din clasele primare 🙂 Tare, nu? Pe vremea când mâzgăleam ultimele pagini ale caietelor nu-mi imaginam că am să port tricouri desenate de ea. Mă mândresc și mai mult cu tricoul meu cu Impact.

Tricourile sunt disponibile pe shop-ul Printoteca și sunt imprimate cu tehnica Direct to Garment. Când alegeți modelul care vă place, contribuiți cu jumătate din valoarea lui pentru unul dintre sutele de proiecte ale tinerilor cu inițiativă care schimbă România.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *