Acum câteva zile am fost la un workshop cu Anca Surdu, dublă campioană mondială și europeană în gimnastica aerobică de performanță, de la care am furat câteva sfaturi utile despre biomecanica mișcărilor în sport. Mai jos găsiți câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți atunci când executați exercițiile de bază din fitness pentru a evita accidentările.
Dacă sunteți la început de drum cu mișcarea, nu trebuie decât să vă studiați puțin în timp ce executați exercițiile, iar apoi le veți efectua corect în mod natural. Și chiar dacă nu sunteți la început, e posibil să aflați că un mod de lucru e greșit și, mai devreme sau mai târziu, vă poate crea probleme.
Iată cele mai importante aspecte când vine vorba de efectuarea corectă a exercițiilor de bază:
Genuflexiuni
Pot fi de mai multe feluri, în funcție de cât de depărtate sunt picioarele și cât de jos cobori bazinul. Indiferent de gradul de dificultate, cel mai important lucru este ca atunci când îi îndoi, genunchii să nu depășească vârful pantofului. Imaginează-ți o linie verticală care unește genunchiul cu vârful adidasului și încearcă să nu o depășești.
Flotări
Dacă ești deja avansat la capitolul ăsta, nu prea ai de ce să îți faci griji. Însă dacă nu ai musculatura spatelui și a umerilor foarte dezvoltată, Anca își recomandă să cobori în flotare doar atât cât e nevoie pentru a avea un unghi de 90 de grade al brațelor, deschise puțin mai mult decât nivelul umerilor. Altfel, dacă te lași mai jos, pui presiune pe articulația umărului și se va lăsa cu dureri.
De asemenea, palmele trebuie să fie complet lipite de sol și paralele cu corpul, nu îndreptate spre exterior sau interior, astfel încât poziția să nu afecteze încheietura mâinii.
Îndreptări
Îndreptările se pot face atât cu genunchii ușor flexați, cât și prin coborâre în genuflexiune. La acest exercițiu este foarte, foarte ușor să-ți accidentezi coloana vertebrală și să te alegi cu o frumusețe de discopatie lombară fără să-ți dai seama. Așadar, dacă vrei să practici varianta cea mai sigură pentru zona lombară, alege să flexezi genunchii și să cobori aproximativ ca în genuflexiune, cu bara trecând pe lângă coapse și genunchi. Și nu uita să ai mereu spatele drept, coborând nu mai mult decât îți permite mobilitatea, ca să nu arcuiești spatele și să pui presiune pe vertebre.
Abdomene
La fel ca îndreptările, și abdomenele făcute greșit se pot lăsa cu probleme serioase de spate. Regula numărul 1, spune Anca Surdu, este să ții mereu zona lombară lipită de saltea atunci când ridici trunchiul sau picioarele (depinde ce fel de abdomene faci). Când te întinzi la loc pe saltea, evident că există o curbură lombară naturală, dar atunci când încordezi abdomenul este important să nu ai coloana curbată, ci bine lipită de sol.
Plank
Tot pentru sănătatea spatelui și a articulațiilor umărului merită să acorzi puțină atenție felului în care stai în poziția izometrică de scândurică. Coatele trebuie să fie perpendiculare pe saltea. Capul, bazinul și călcâiele trebuie să fie pe aceeași linie, iar privirea să fie mereu în jos, spre saltea. Dacă privești în sus vei coborî bazinul, forțând zona lombară.
Printre participantele la workshop au mai fost Corina, Elena, Andreea, Adriana, alături de care am făcut și un scurt workout de tip circuit, folosind produsele din colecția de sport de la Lidl.
Produsele au un raport calitate-preț foarte bun și îți recomand să răsfoiești cu atenție revista online cu produse de fitness, pentru că vei găsi tot ce îți trebuie ca să te apuci de mișcare la tine acasă, afară sau la sală. Iar acum știi și cum se efectuează corect exercițiile, deci nu-ți mai trebuie decât puțină voință.
PS: Preferatele mele sunt salteaua pentru yoga (nu alunecă deloc pe parchetul de acasă), rucsacul de alergare cu rezervor de apă Crivit (are un preț excelent) și bidonul pentru shake cu compartimente separate pentru suplimente sub formă de pastile, lichide sau praf și cu un mini tel înăuntru, ca să iasă băuturile cât mai cremoase (super atenție la detalii).