Despre pasiuni și cum se nasc ele

running

 

E foarte motivant și inspirațional să vezi oameni extrem de pasionați de ceea ce fac, care se dedică acelei pasiuni și ajung să fie foarte buni la ceea ce fac – fie că vorbim despre o meserie, un sport, artă sau altceva. Dar hai să stabilim un lucru: nimeni nu se apucă de ceva din pură pasiune. Pasiunea nu e același lucru cu interesul.

Pasiunile nu se nasc peste noapte, ci se descoperă și se construiesc treptat, pe un drum de multe ori anevoios.

Și ce ne face să pornim pe drumul ăsta? Curiozitatea, ambiția, diverse nevoi (de creștere, de învățare, de schimbare, de a dovedi ceva etc), sunt o mulțime de motive.

Pasiunea vine după. Nu pasiunea e prima, ci acțiunea.

După tot felul de încercări, uneori eșecuri și o suficientă perseverență încât să ajungi să cunoști acest drum și să-i prevezi o parte din plăceri și obstacole. Atunci când ajungi la un nivel la care stăpânești activitatea cât de cât, apare pasiunea.

Dar cum orice implică învățare, creștere, investiție de resurse și un minim efort presupune o ieșire voluntară din zona de confort, nu întotdeauna funcționăm rațional. Uneori vrem să dovedim ceva și ne înscriem la un maraton, alteori vrem să trecem peste o despărțire și ne apucăm să studiem istoria artei, alteori încurajările și impulsul celor din jur care ne repetă că suntem foarte buni la ceva ne fac să continuăm până chiar devenim buni și considerăm că avem o pasiune nouă. Însă prima încercare va fi grea și s-ar putea să nu iasă.

Drumul pe care îl văd eu este:

Idee – Inițiativă – Acțiune – Efort – Perseverență – Rezultate & Validare – Plăcere (Recompensă) – Pasiune – Mai mult efort – Mai multă învățare și implicare

Iar toți oamenii ăia care acum aleargă maratoane zâmbind, conduc companii de succes sau coboară pe schiuri cele mai abrupte pârtii de parcă ar fi o joacă de copii au avut momente în care s-au chinuit și s-au îndoit. Nu te gândi că pentru alții a fost ușor.

Cum să treci peste începutul abrupt și să acorzi o șansă unei potențiale pasiuni? Unii au suficientă ambiție, alții au de acoperit niște goluri sau nevoi, alții au o combinație de motivații din cele mai diverse. Pentru mine, un lucru este esențial – factorul fun. Indiferent de ce mă apuc de ceva, motivația inițială mă ține o vreme și poate am și rezultate, dar calea până la pasiune e un joc al jumătăților pline, al eliberării de orice și o infuzie cu endorfine, curaj și curiozitate copilărească pentru acel nou interes. So enjoy the ride!

 

Sursa foto

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *