Ce e laptele fără lactoză și cât e de sănătos?

Pe vremea când mâncam cu lingurița caimacul gros al laptelui de țară fiert, nici nu știam ce e aia intoleranță la lactoză. Cu atât mai puțin că pot exista lactate fără lactoză. Însă azi cunosc persoane cărora numai gândul la un pahar cu lapte cald le provoacă dureri de burtă.

Din fericire, pentru persoanele care s-au ferit până acum de lapte, există și lactate fără lactoză, numai că la noi nu sunt încă foarte bine cunoscute. De aici și semnele de întrebare despre cât de ok e acest tip de lapte.

Prima dată când am văzut o cutie de lapte fără lactoză eram într-un supermarket din Italia. Sunt printre fericiții care tolerează bine lactoza, iar pe vremea aia nici nu știam cât e de sănătos și cum e făcut acest lapte fără lactoză, așa că nici nu m-a tentat să îl pun în coș.

Mai nou, LaDORNA a lansat în România un sortiment de lapte fără lactoză destinat tocmai persoanelor care au evitat laptele dulce de teama disconfortului digestiv. Se numește Zile Ușoare, are 1,5% grăsime și se găsește în magazine.

Pentru că l-am încercat și am povestit mai multor prieteni despre el, am primit o mulțime de întrebări, exact aceleași pe care le-am avut și eu mai demult.

Așadar, am explicat pe scurt ce e cu laptele fără lactoză, ce conține, cui i se potrivește și cât e de sănătos, ca să mai scăpăm de ceața care înconjoară subiectul.

 

Wait, au scos lactoza din lapte?!

 

Nu 🙂 Laptele fără lactoză nu se face prin eliminarea vreunei componente, ci prin adăugarea uneia.

Lactoza este un dizaharid format din glucoză și galactoză (monozaharide). Intoleranța la lactoză este dată, de fapt, de incapacitatea organismului de a mai descompune lactoza în aceste două monozaharide, din lipsa unei enzime numită lactază.

La cele mai multe specii de mamifere, după înțărcare scade drastic activitatea acestei enzime, de aceea în copilărie tolerăm excelent laptele, pe când în viața adultă foarte multă lume nu mai digeră bine lactoza (în termeni științifici, apare hipolactazia).

E interesant că sunt anumite grupuri și popoare a căror existență depinde foarte mult de consumul laptelui, care nu au această problemă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cazul lor, toleranța la glucoză este moștenită genetic prin gene dominante și că un soi de mutație care îi ajută să supraviețuiască unui stil de viață bazat în mare parte pe consumul de lactate. Găsiți aici un tabel cu țările în care este mai mult sau mai puțin răspândită intoleranța la lactoză (Asia de Sud-Est e prima, poate de asta n-am găsit urmă de lapte în Filipine).

Prin urmare, pentru a face laptele dulce accesibil și persoanelor care de regulă au disconfort digestiv când îl consumă, a apărut laptele fără lactoză. Singura diferență între laptele fără lactoză și cel obișnuit este că are adăugată această enzimă, lactaza, iar astfel glucoza și galactoza sunt deja separate. Organismul nu mai trebuie să apeleze la propriile resurse de lactază pentru a digera laptele.

 

Cât e de sănătos laptele fără lactoză?

 

E la fel de sănătos ca laptele obișnuit. Are absolut aceleași minerale, vitamine, proteine, grăsimi precum laptele cu lactoză.

Ai să observi că e ceva mai dulce decât gustul cu care te-ai obișnuit, tocmai pentru că glucoza (rezultată din lactoză cu ajutorul enzimei lactază, cum ziceam mai sus) este dulce. Pentru mine e ca și cum aș fi pus o linguriță de zahăr în cana cu lapte.

Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză este o soluție bună și pentru că nu mai trebuie să se mulțumească doar cu laptele vegetal.

19 thoughts to “Ce e laptele fără lactoză și cât e de sănătos?”

  1. Ai scris ca sunt tari care se bazează pe consumul de lapte ca fiind hrana de baza sau foarte importanta în alimentația de zi cu zi și aceștia nu au probleme în a “digera” lactoza ca au gene moștenite ce ajuta corpul sa produca lactaza. Concluzia; corpul uman se adaptează , dacă scoatem lactoza și dam copiilor noștri laptele aceștia la rândul ne vor dărui nepoți alergici la lactoza.

    1. Chiar exista persoane carora nici prin cap nu le-ar fi trecut sa se opreasca vreodata la standul cu “produse fara lactoza” si mai ales la cel cu “produse fara gluten”…si eu – recunosc – le-am privit cu putina retinere – ca pe un “moft” cateodata si chiar am crezut ca eu nu voi avea nevoie niciodata de ele …totusi trecand prin probleme digestive de cativa ani….am inceput sa studiez si sa inteleg ce mi se intampla: se pare ca este intoleranta la gluten! si bineinteles devenind sensibil organismul digera greu si lactoza din produsele lactate – care din pacate este adaugate in aproape toate medicamentele, produsele semipreparate etc. Deci sa nu tragem concluzii sau sa fim rautaciosi pana nu aprofundam un domeniu despre care cineva incearca sa traga un semnal ….

  2. Un coment,dar bun:cei cu inima,diabeticii,cei cu probl.alergice,cei cu probl.de circulatie periferică,cei cu probl.la ficat si ldl+tgl:FARA LACTOZA.La noi,nici laptele,nu mai este lapte.

  3. Mulțumesc frumos pentru articol. Fetita mea are 4 ani jumate și este alergica la produse cu lactoza și în aceasta timp și la produse din faina alba (la gluten). Și mă mai tot întreabă și prieteni ce e lactoza asta, ca laptele nu e bun dacă scoți ceva din el,,,, etc,,, și nu știam ce sa le explic, și de asemenea și pentru mine era o nedumerire, ” ce este lactoza asta? ”
    Dar acum am înțeles ce este lactoza…… mulțumesc pentru articol.

  4. In urma unei enterocolite,am inceput sa am probleme cu consumul de laptic.Pana atunci il beam si in loc de apa.Insa de atunci foecare gura imi provoaca probleme.Am trecut pe laptele de soia:in combinatie cu cereale e ok,nu ii simt gustul,dar sa il beau simplu…neah.Si intamplator am descoperita laptele fara lactoza!!Nici nu stiam ca exista asa ceva.Cand l-am gustat am observat ca e mult mai dulce,dar totusi are gust de lapte.Cu articolul dvs am inteles exact si diferenta dintre lapte cu lactoza si fara.Va multumesc!

  5. Am gasit lapte fara lactoza la Kaufland , este f gustos este si UHT il comercializeaza sub brendul lor K Classic , este produs in Germania Lactosefree Whole Milk pretul parca 4,90 lei , portable buna !

  6. Ma poate lamuri cineva daca produsele ” fara lactoza ” sunt produse de post sau nu ?
    Dar din cate am citit mai sus ca e la fel ca si cele cu lactoza numai ca se adauga o substanta banuiesc ca nu mai e de post

    1. Buna! Depinde daca sunt de provenienta animala sau vegetala. Daca vorbim de lapte de vaca fara lactoza, nu e de post. Daca vorbim de lapte de soia/cocos/migdale, e de post si nu are lactoza pentru ca in mod natural ingredientele nu au lactoza.

  7. Produsul Zile usoare se poate si gati, poti face clatite cu el, poti sa il folosesti ca un lapte obisnuit. In un bol cu cereale sau lapte cu ciocolata nu poti face diferenta asa este de gustos .Dar cred ca mai bun este in recuperarea dupa interventi medicale te poti recupera cu o cura usoara si sanatoasa pentru un organizm slabit . Cu respect .

    1. Bună,
      Poate că lactoza nu e problema, sau singura problemă. Eu, de exemplu, am intoleranță severă la cazeină, adică proteina din lapte. Trebuie făcut un test de intoleranță alimentară ca să știți clar.

  8. Buna. Ar putea fi proteina laptelui. pentru a vedea exact daca sunteti intoleranta, ati putea face o pauza de o luna, perioada in care nu ve-ti consuma absolul nimic lactat, dupa care veti introduce treptat mai intii produse din lapte acru si ve-ti observa reactia organismului.

    1. Caseina e o proteina din lapte, iar daca esti alergic sau intolerant singura solutie e sa inlocuiesti lactatele cu produse de tipul lapte de soia/cocos/alte surse vegetale, dar cu ingrediente cat mai simple, fara prea multe adaosuri.

  9. Cred ca si eu sufar de intoleranta la lactoza; evit de mult timp produsele lactate, (laptele dulce, iaurturi, etc.), dar nu am stiut de existenta lactatelor fara lactoza.
    Articolul este f. util si explicat cu claritate.
    Voi incerca sa consum lapte fara lactoza, pt. ca, chiar simt nevoia de a consuma din nou lapte, fara sa ma tem de disconfortul ulterior.
    Sper sa nu mai depistez si vreo alta intoleranta!…..
    Multumesc mult pt articol!

  10. Laptele fara lactoza poate fi folosit la prajituri, taitei cu lapte? Adica prin fierbere indelungata la temperaturi ridicate isi va pastra proprietatile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *