Gustări sănătoase: Piure de sfeclă

vitaminfresh.net

 

Rețeta de azi e una dintre gustările mele preferate. Dar trebuie să recunosc că, deși mă bucur de ea cât de des pot, de cele mai multe ori nu o pregătesc eu. E specialitatea jumătății mele și tocmai pentru că îi iese atât de bine a intrat automat pe to do list-ul lui.

Dacă n-ai mai încercat piureul de sfeclă până acum, s-ar putea ca ideea și lista de ingrediente să ți se pară puțin ciudate. Eu nu mâncam sfeclă deloc până acum vreo 3 ani, așa că sunt dovada că gusturile se mai schimbă. Mai ales când dau de ceva atât de bun. Încearcă și apoi mai vorbim.

 

Ingrediente:

400 g sfeclă roșie (cam 3 sfecle mici)

un morcov mai mare

10-20g unt (10g înseamnă cam un cubuleț de tipul celor pentru micul dejun)

50ml lapte

un praf de sare

puțin hrean, după gust

 

Singura parte mai “complicată” a rețetei este fierberea sfeclei. Durează destul de mult, așa că ar fi bine să ai o carte sau un serial mișto la îndemână. Dacă vrei să scapi de grija asta, există în magazine sfeclă gata fiartă, iar dacă alegi varianta asta n-ar trebui să îți ia mai mult de 5 minute să faci rețeta și încă 5 să o mănânci.

Odată cu sfecla se fierbe și morcovul. După ce fierbi sfecla și o cureți de coajă, o tai bucăți și o bagi în robotul de bucătărie împreună cu morcovul, laptele, untul și sarea. Le blend-uiești bine, până se fac piure, și cam asta a fost.

La final, toată șmecheria e din hrean. Nu prea mult, doar un vârf de linguriță pe care fiecare și-l pune în farfuria proprie, după gust. E foarte puternic, iar dacă pui prea mult s-ar putea să acopere gustul sfeclei. Ideal ar fi să fie hrean de casă, ras, dar dacă nu găsești, caută un sortiment din comerț care să aibă un conținut cât mai mare de hrean, pe lângă celelalte bazaconii.

Rețeta asta împrietenește două ingrediente pe care le-am evitat foarte multă vreme – sfecla și hreanul. Chiar și acum am un consum anual de hrean de sub 10 grame, probabil 🙂 Însă piureul de sfeclă este excepția.

Mai poți adăuga un twist – la 400g de sfeclă poți să pui o linguriță de ghimbir ras pe răzătoarea fină. Rezultă o gustare dulce, aromată și super sănătoasă.

Sora mea, de exemplu, nu e fan. Probabil pentru că amândouă ne-am ferit de sfeclă și hrean încă din copilărie. Pe de altă parte, știu oameni care ling un borcan întreg de hrean la o masă. Iar eu sunt pe la mijloc, în proces de reeducare a gustului.

Sunt curioasă cum se împart părerile pentru rețeta asta, așa că dacă ai făcut-o, să ne spui și nouă cum a fost.

Enjoy!

 

 

2 thoughts to “Gustări sănătoase: Piure de sfeclă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *