Cum a fost primul meu antrenament de crossfit

A photo posted by @carmenalb on

 

Am primit de curând invitația să particip la o oră de crossfit și, fiind întotdeauna deschisă să încerc ceva nou, sâmbătă dimineața m-am prezentat la Replay Crossfit. În plus, am decis că e o ocazie foarte bună să-mi înec frustrarea că nu pot alerga în niște transpirație și niște febră de la greutăți.

Crossfit este un program de antrenament funcțional de intensitate ridicată, care de obicei se practică cu greutăți mai mari. Este creat de antrenori americani, iar în State a apărut deja o cultură a acestui tip de antrenament, cu foarte mulți adepți.

În România, pot să număr pe degete practicanții de crossfit pe care îi cunosc. Asta pentru că nu-i chiar ca la șotron. Toți s-au apucat de crossfit când aveau deja experiență în fitness și erau într-o formă destul de bună. Practic, crossfit-ul a venit ca o provocare suplimentară, așa cum spun și fondatorii sălii de crossfit că se întâmplă cu cei mai mulți membri care se antrenează cu ei.

Partea bună (cel puțin pentru mine) este că la Replay Crossfit există în fiecare zi un program diferit de exerciții, pentru trei niveluri diferite – începători, intermediari și avansați.

Exemplu de antrenament pentru începători:

30 x Îndreptări cu kettlebell,
30 X abdomene,
30 X genuflexiuni,

cât mai multe seturi în 18 minute.

 

Pentru intermediari și avansați, exercițiile sunt mai complexe, rețetițiile sunt mai multe și se folosesc greutăți mai mari.

 

Pentru că aveam o febră fantastică la picioare din urmă cu o zi și oricum fusese o săptămână cu antrenamente intense zilnice, am trecut direct la programul de începători. Și bine am făcut. După câteva burpees, picioarele mele obosite deja nu mai voiau să mă asculte.

Ce mi-a plăcut a fost că antrenamentul a cuprins atât o parte de exerciții dinamice, cât și una de exerciții statice. Între ele am avut o repriză de masat tălpile pe mingi mici, în genul celor de tenis, dar mai dure. După antrenament, toată lumea și-a rulat mușchii pe foam roller.

Încă un lucru pe care l-am apreciat a fost faptul că antrenamentele se desfășoară sub îndrumarea antrenoarei Luminița Marineci-Velarde, care încadrează fiecare participant la un anumit nivel de dificultate. Chiar dacă crezi că poți să faci 50 de flotări sau îndreptări cu o greutate egală cu a corpului tău, dacă nu le execuți corect, primești fie variații mai ușoare, fie o invitație subtilă de a trece la nivelul inferior.

E foarte important progresul treptat, mai ales în Crossfit, cunoscut pentru numărul mare de accidentări. Faptul că e cineva acolo să-mi corecteze mișcările sau să mă încurajeze să lucrez în ritmul propriu mi s-a părut aur. Excesul de zel venit din tendințele overachiever-iste dăunează grav sănătății.

Am plecat de la antrenament cu satisfacția unui workout foarte bun. Chiar și exercițiile pentru începători sunt solicitante atunci când sunt incluse într-un circuit în care trebuie să faci cât de multe serii poți în 18 minute.

La fel ca în cazul altor tipuri de antrenamente cu circuite (Bootcamp, HIIT), nu trebuie să-ți petreci tinerețea la sală. După prima jumătate de oră minutele vor părea nesfârșite.

 

Replay Crossfit s-a deschis în ianuarie și se află în complexul Iride Business Park de lângă Pipera. Fondatorii sunt Joe Velarde și soția sa, Luminița Marineci-Velarde, antrenori cu experiență în Crossfit-ul autentic, american. Un abonament lunar cu intrări nelimitate costă 290 lei, 8 intrări pe lună costă 180 lei, iar o ședință de antrenament este 35 lei. Dacă te tentează să încerci o provocare nouă, e bine să știi că prima ședință e gratuită, așa că nu pierzi nimic. Doar câteva sute de calorii.

 

 

PS – Ai văzut cum arată cea mai fit femeie din lume? E practicantă de crossfit. Dacă ți se pare prea musculoasă, relax. Nici dacă ai vrea n-ai reuși să pui atâta masă musculară fără antrenamente zilnice, cu greutăți mari, timp de ani.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *