5 dintre cele mai nesuferite exerciții de fitness

baby

 

 

Ești plin de energie, stelele s-au aliniat, e una din rarele ocazii în care ai dormit suficient și ești gata să rupi sala-n două. O să fie un antrenament pe cinste, ai să tragi de tine ca niciodată și ai să te simți erou. Ajungi acolo și, surpriză, antrenorul te așteaptă cu un program de exerciții care te fac să-ți pui întrebarea ce viteză ai putea scoate pe distanța sală-casă, înapoi în pas alergător.

Asta e. Unele exerciții sunt forme rafinate de tortură. Și nu neapărat pentru că sunt prea grele, dar știi cum e – ori n-ai flexibilitatea necesară să le faci cum trebuie, ori îți fac mușchii să ardă, ori pur și simplu creierul intră în panică dacă aude de ele.

Eu am mai multe care-mi dau reacțiile astea, dar unele câștigă detașat titlul de cel mai nesuferit exercițiu posibil. Iată 5 dintre ele:

 

1. Ridicări turcești

 

Mă întreb uneori dacă sultanii otomani se trezeau de dimineață în patul lor cu baldachin, iau un kettlebell într-o mână, ridică mai întâi șoldurile, apoi se sprijină pe un genunchi și se ridică păstrând brațul întins și privirea spre greutate. Serios?!

Anyway, nu știu cine a inventat exercițiul ăsta, dar pentru mine e tortură să fac mișcarea corectă. Tot transferul ăsta de greutate braț-șolduri-genunchi-gambă mă face să evit ridicările turcești cât pot de mult. Singurele excepții sunt când un antrenor mă pune să le fac și n-am de ales sau când mă trezesc într-o dispoziție mai masochistă.

 

2. Ridicări din scândurică

 

Un exercițiu care pare foarte simplu când stai și îl privești, dar cumplit când îl execuți. Am încercat tot felul de variante de a-l evita. Când îl vedeam scris pe tablă la sala la care mergeam mai demult, treceam prin toate fazele durerii – negare, furie, până la acceptare. După care venea durerea fizică.

 

 

A video posted by @carmenalb on


3. Săritul coardei

 

Ciudat pentru o fată să nu îi placă să sară coarda, nu-i așa? Ei bine, nu știu ce făceam eu în copilărie pe vremea când vecinii exersau săritul coardei în fața blocului. Ba știu, eram mai nerdy și citeam. Obiceiul ăsta m-a lăsat cu un handicap atât de mare la capitolul coardă încât acum cunosc copii de 5 ani care sar mai bine decât mine.

Skipping-ul – cum numesc americanii săritul coardei – e un workout cardio excelent, foarte bun pentru încălzire sau chiar de sine stătător dacă reușești să faci mai mult de 1000 de sărituri. Bine, pe mine mă trec transpirațiile după 10 sărituri. 10 corecte înseamnă încă 30 în care am călcat coarda sau m-am împiedicat de ea.

 

4. Flotări cu răsucire

 

Pentru că flotările erau prea simple pentru unii, s-au inventat flotările cu răsucire. Sunt cele în care îndoi coatele la 90 de grade, te ridici și îndrepți brațele, după care duci un braț în sus, drept, răsucind trunchiul. O versiune și mai spicy e când ajungi să încrucișezi și picioarele în tot procesul ăsta.

Pentru mine e pur și simplu prea mult efort de coordonare, așa că nu-s deloc încântată să le fac. Tipa din video-ul de mai jos explică foarte bine avantajele acestui tip de flotări, dar să zicem că eu mă las mai greu convinsă.

 

 

5. Fluturări cu greutăți

 

Este exercițiul în care stau drept, ții brațele întinse în lateral, la nivelul umerilor, cu niște greutăți și nu faci altceva decât să le fluturi sus-jos câte 10cm. Alt exercițiu care pare super ușor, dar te îndoaie. După câteva repetări ai impresia că tot spatele îți plânge, nu doar umerii.

Pe cât e de eficient, pe atât e de subestimat ca dificultate.

 

Dar poate că asta e felul vieții de a păstra lucrurile un pic spiced up – să ne dea din când în când câte puțină iuțeală ca să simțim zahărul pasiunilor noastre mai bine.

 

Pe tine ce exerciții te fac să regreți că au fost inventate?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *