Pune pe lista de cumpărături ca să nu pui pe șolduri

groceries

 

Avem foarte puține certitudini în viață. Una dintre ele este că mâine, la un moment dat, o să ni se facă foame.

Dacă încerci să mănânci mai sănătos, dar nu te pregătești în niciun fel pentru asta, e ca și cum ai merge la vânătoare cu cornete de tuberman.

Totuși, nu multă lume înțelege că mare parte din efortul de a-și schimba stilul alimentar stă într-o listă de cumpărături bine planificată. Durează puțin să deprinzi talentul vânătorii de alegeri bune în supermarketuri, dar odată însușit, devine un automatism, o rutină cu beneficii extrem de importante:

 

– te vei aproviziona o singură dată cu tot ce ai nevoie pentru o perioadă mai lungă

– vei economisi timp pentru că nu vei mai sta zilnic la coadă pentru prânz

– vei avea la îndemână opțiuni sănătoase, ca să nu mai ajungi să mănânci ce-ți pică în mână atunci când foamea îți întunecă judecata

– vei economisi bani, pentru că nu vei mai face cumpărături de impuls și nu vei mai comanda atât de des mâncare

nu vei mai arunca mâncare pentru că vei cumpăra doar cantitățile de care ai nevoie

– vei avea începe să mănânci mai organizat, să nu mai sari peste mese doar pentru că bate vântu-n frigider

– îți va fi mai ușor să gătești, pentru că o listă de cumpărături bine făcută înseamnă că vei avea toate ingredientele pentru rețetele pe care le ai în plan,

și altele.

Sunt mai mulți pași pentru a concepe o listă de cumpărături care ar face-o mândră pe Monica Geller. Dar cred că suntem de acord că cel mai important este ce produse cuprinde lista și în ce cantitate.

Hai să zicem că prânzul îl iei la job, unde poți să-ți comanzi de la diverși furnizori de catering de calitate. Dar e bine să nu te prindă micul dejun și cina pe nepregătite, așa că dacă ai câteva ingrediente la îndemână, poți să-ți faci în câteva minute o masă de nota zece.

Mai jos găsești o listă de ingrediente din care îți poți face tot felul de combinații care nu se pun pe șolduri, nu-ți dau ADHD și te satură pentru mai mult de 5 minute.

E inspirată din lista mea de cumpărături, pe care acum rareori o mai fac, pentru că am ajuns să fac slalom printre rafturi în viteză de când știu exact ce și cât îmi trebuie. Pe lângă astea, desigur, trebuie să faci plinul de legume, frunze verzi cât cuprinde, dar baza meselor rapide o vei construi tot pe câteva ingrediente consistente (proteină, în principal), gătite și amestecate cu tot felul de alte bunătăți colorate, crocante și aromate. Regula de bază e să variezi cât poți de mult.

 

Shopping list cu ingrediente esențiale pentru mese bune și rapide:

 

1. iaurt (sticle mai mari de sana, lapte bătut, iaurt de max. 3,5% + sticle/borcane/cutii mai mici, de luat la purtător în caz de nevoie)

2. fructe de pădure congelate (din care dezgheți de cu seară cât îți trebuie a doua zi, la micul dejun)

3. ouă (bio, merită investiția)

4. legume congelate (mazăre pentru piure, fasole verde, mix de legume pe care doar le arunci într-o tigaie cu un cățel de usturoi și o lingură de ulei, iar în 5 min ai gata garnitura)

5. ierburi de tot felul – salată verde, rucola, spanac, salată romană (cu cât mai crocante și mai diverse, cu atât mai bine)

6. legume proaspete de făcut la cuptor sau ronțăit ca atare (ciuperci pe care să le umpli, vinete, dovlecei și morcovi pentru chipsuri)

7.  avocado (pui jumătate din el într-o salată de legume, iar cealaltă jumătate o ții pentru a doua zi, să o amesteci cu tonul dintr-o conservă, niște lămâie și niște ceapă verde)

8. câteva conserve de pește sau porții de pește afumat (când nu ai timp să-ți faci sau să-ți comanzi proteină proaspătă, o conservă de ton, hernig sau chiar ficat de cod face echipă perfectă cu ceva de la punctele 4, 5 și 6)

9. urdă sau brânză proaspătă slabă (o pui în omletă/o freci cu mărar/ umpli niște ciuperci cu ea = mic dejun/gustare/cină)

10. fructe în cantități mici, dar diverse (mere, pere, kiwi, ananas etc)

11. oleaginoase pentru gustări

12. (pseudo)cereale, semințe uscate sau germinate, de pus în iaurtul de urgență

13. carne slabă gata porționată (curcan, mușchi de porc sau de vită, fructe de mare) pentru frigărui, ciorbițe sau grătare.

În rest, legume de sezon cât cuprinde, cât mai multe și mai variate!

 

…Ok, recunosc că eu uneori mai strecor și câte o ciocolată neagră.

 

Ce e de reținut e că foamea e tare păguboasă și trebuie să fie prevenită. Iar cu o sesiune de supermarket săptămânală evităm foamea de lup potolită cu merdenele.

 

food

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *