Raionul Fit – Pastele Konjac și făina fără carbohidrați

Raionul (1)

 

Tapioca, pudră de Maca, lapte fără lactoză, Konjac, făină fără carbohidrați – în ultima vreme primesc tot mai multe întrebări despre ingrediente și rețete mai puțin obișnuite. În plus, am observat că magazinele s-au umplut de tot felul de produse care promit sănătate și gust fără “păcate”, de rafturi bio și tot felul de bunătăți pe care uneori abia le pronunțăm.

Cred că de 90% dintre ele nici n-am auzit, dar mi-am propus să explorez și să împărtășesc cu voi părerile mele și rețetele în care le-am testat. Pentru că aici nu comentăm ce nu încercăm, mi-am propus să încerc în fiecare săptămână câteva produse care pretind să fie sănătoase, bio sau să ne ajute să mâncăm mai sănătos. Voi povesti în fiecare marți deznodământul experimentelor mele la nou inaugurata rubrică Raionul Fit.

Am să intru în detalii despre prețuri, informații nutriționale, sugestii de pregătire, păreri legate de gust și, evident, de utilitate. (Să nu uităm, totuși, că am supraviețuit până acum fără să le cunoaștem și că unora le-ar sta mai bine pe Raionul Fitze. Cât de mult își merită sau nu popularitatea, vom dezbate împreună.)

Săptămâna asta începem cu pastele Konjac (sau shirataki) și făina mix de fibre fără carbohidrați.

Pastele konjac

 

Sunt un înlocuitor al pastelor făinoase, cu o deosebire majoră – au aproape zero carbohidrați și grăsimi. De aceea, sunt consumate în special de persoanele care țin sub control cantitatea de glucide, fie că vor să mai dea jos câteva kilograme (mâncând sănătos sau urmând diete drastice, gen Dukan), fie că au anumite boli sau afecțiuni care nu se împacă cu farfuriile mari de paste carbonara înecate în sos.

Ok, dar dacă grăsimi n-au, proteine au foarte puține, iar carbohidrați la fel, atunci ce conțin? Pastele Konjac (sau shirataki) sunt făcute din tuberculii unei plante de origine asiatică și sunt, de fapt, compuse din fibre solubile. Și știm că fibrele au beneficii mari pentru digestie, reglarea glicemiei etc. Tocmai de aceea, dacă gătim paste konjac trebuie să urmăm regula cantității mari de apă băute de-a lungul zilei, pentru că fibrele își măresc volumul și absorb apa din intestin, așadar e esențial să bem ceva mai multă apă decât de obicei în zilele în care le consumăm.

La capitolul informații nutriționale, cea mai tare parte e că au cam 9 kcal/100 grame.

 

nocarb

 

 

Cum se prepară

 

Pastele konjac vin în pachete de 250 g, păstrate într-un lichid care le conservă (hidroxid de calciu). Există diverse variante – fettuccine, lasagna, tăiței sau chiar orez. După ce sunt scoase din pachet se pun într-o sită și se clătesc bine pentru a elimina hidroxidul de calciu și mirosul său specific. Apoi, se pun puțin în apă care fierbe – pe etichetă scrie că se țin 1 minut la fiert, dar pentru că au o textură ușor gumată, mi s-a părut că după 1 minut nu erau suficient de ușor de mestecat, așa că am început să le las câte 5 minute.

După cele 3-5 minute la fiert, se scot și se adaugă ce-ți place mai mult pe paste. Eu le fac fie lasagna, fie fetuccine cu pesto și o lingură de parmezan, cu somon, capere, cu roșii uscate și mozzarella sau cu ciuperci. La gust, pe lângă textura puțin diferită, de gumă mai tare, nu ies cu nimic în evidență. Gustul va fi dat de restul ingredientelor. Sunt sățioase și, din punctul meu de vedere, o variantă foarte bună pentru zilele în care mi-e poftă de paste, dar parcă nu m-aș încumeta la unele din făină.

Dacă încerci să slăbești, să reduci făina sau glutenul și ai fost mare consumator de paste la viața ta, merită să le dai o șansă. Nu te aștepta să fie italian approved, dar își fac treaba pe deplin dacă știi să le condimentezi și să le prepari în combinații gustoase.

Unde se găsesc – la raioanele de produse asiatice, de dietă sau în magazinele naturiste. Eu mi le comand de pe site-ul Farmaciei Tei, au un preț bun și le primesc prin curier.

Cât costă – 7-10 lei/pachet de 250 g

 

 

Făina mix de fibre fără carbohidrați

 

Este o făină formată, precum pastele Konjac, mai mult din fibre. Am cumpărat-o pentru că am vrut să fac niște deserturi care să nu explodeze când le scot din cuptor.

Are foarte puține calorii, mai puțin de 0,03 grame de carbohidrați, 1,1 grame proteine și 0,7 grame grăsimi pe suta de grame. Practic, e un miracol pentru toți pofticioșii care duc dorul unor prăjituri, dar le vor pe cât de inocente se poate.

Făina mix de fibre crește în cuptor la fel ca făina de grâu. Eu am folosit-o inițial la niște brioșe pe care le-am îndulcit cu banană coaptă și poate de aceea au rămas un pic moi la interior. A doua oară am făcut un pandișpan peste care am așezat câteva feliuțe de mere. În pandișpan am pus și puțină drojdie și l-am îndulcit cu morcov ras, sucul de la o mandarină și vreo două linguri de xylitol. În rest, am pus ce se pune la un pandișpan obișnuit – ouă, ulei și condimente (nucșoară, coaja de la mandarina de mai sus, scorțișoară, vanilie). Am tot adăugat peste aluat apă călduță, pentru că fibrele continuau să își mărească volumul, așadar la o măsură de făină am pus cam două măsuri de apă.

De teamă să nu-mi iasă iar moale la mijloc aluatul, l-am turnat într-o tavă mare, astfel încât a ieșit subțirel și a crescut perfect.

 

pandispan

 

Gustul a fost excelent, aromat, mi-a plăcut enorm și a fost un desert în adevăratul sens al cuvântului. Mai puțin ca număr de calorii, grame de zahăr sau efecte nu tocmai minunate ale combinațiilor din ingredientele unui desert clasic.

Textura a fost asemănătoare aluatului din făină de grâu, dar mai pufoasă, mai puțin consistentă. Simțeam că mi se topește în gură, ceea ce, desigur, nu-i un lucru rău, dar nici n-am simțit că am mâncat primele două bucăți. Nu creează aceeași sațietate pe care o dau dulciurile din făină albă, cu zahăr.

Unde se găsește – am comandat-o de pe nosugarshop.ro

Cât costă – 22,5 lei/pachet de 250 grame. Pare mult, dar cantitatea folosită nu e aceeași ca la făina de grâu, ci mult mai mică. Cu 150 grame am făcut o tavă mare de cuptor de pandișpan. În plus, e de păstrat pentru ocazii, nu de zi cu zi.

 

 

mixdefibre

 

 

Tu le-ai încercat? Cum ți se par?
Ne citim marțea viitoare cu alte produse de la Raionul Fit!

 

One thought to “Raionul Fit – Pastele Konjac și făina fără carbohidrați”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *