În episodul de azi la Raionul Fit discutăm despre un ingredient – tapioca și un baton din fructe uscate și nuci – Raw Bite. Le-am încercat pe amândouă săptămânile trecute și au trecut testul, sunt suficient de interesante și de bune încât să vă povestesc câte ceva despre ele.
Pudra de tapioca
Tapioca este, de fapt, un amidon fără gluten, folosit pentru îngroșarea sosurilor, budincilor și cremelor. Provine din rădăcina unui arbust exotic, așa cum probabil ați ghicit numai după numele neobișnuit. Se găsește cel mai des sub formă de perle sau pudră. Pentru că se comportă exact ca o gelatină care îngroașă lichidul în care se fierbe, e evident că perlele merg bine în rețete asemănătoare orezului cu lapte, în timp ce pudra e folosită în special pentru budinci.
Eu am luat varianta pudră și am testat o rețetă cam de bebeluși, dar zău că-mi era poftă: budincă proteică de lapte.
Tot pentru bebeluși e și nivelul de dificultate. La 200 ml de lapte am pus 2 lingurițe cu vârf de pudră de tapioca, am pus și o măsură (25 g) de whey protein (unflavoured, de la Myprotein), niște vanilie și am amestecat până s-a îngroșat. Am pus rezultatul în pahare și le-am lăsat la frigider cât a durat răbdarea. Când le-am scos, le-am garnisit cu câte o linguriță de miere de mană și trei-patru bucățele de ananas din cutie, că doar aveam 21 km de alergat pe munte a doua zi.
Rețeta asta e perfect 10 – se face ușor, are gust bun chiar și fără zahăr sau alte adaosuri și, dacă totuși vrei să ăui ceva în ea, posibilitățile sunt nelimitate. Dacă aș fi cârcotașă, aș zice că singurul punct slab e că trebuie să aștepți să se răcească, dar răbdarea cică e o virtute care merită exersată.
Din punct de vedere nutrițional, pudra de tapioca conține 85% glucide
Cât costă – e foarte ieftină. Am dat vreo 3 lei pe o pungă de 250g.
Unde se găsește – magazine cu produse naturiste, raioanele bio ale supermarketurilor, magazine online cu produse naturiste/bio/dietetice – Farmacia tei, Nosugarshop.ro etc.
Concluzia – bună de avut în casă și experimentat tot felul de budinci și creme super light.
Raw Bite – batoane din fructe uscate și nuci
Raw Bite sunt batoane raw, făcute doar din fructe uscate și nuci, toate de proveniență organică. Simplu ca bună ziua. Se găsesc în mai multe arome, dintre care am încercat 6, iar preferata mea de la distanță mare e cea de lime. În vremurile mele de pasiune pentru ciocolate amărui nici n-aș fi bănuit că ar putea să-mi placă vreodată ceva cu lime. Pe locul doi urmează batonul cu cocos.
Un baton are 50 de grame și e destul de compact și dens, nu sunt genul care se topesc și devin lipicioase.
Raw Bites conțin mulți carbohidrați și grăsimi sănătoase, așa că, pe lângă o gustare rapidă, sunt alternativa naturală la gelurile pe care le iau de obicei sportivii. Din punctul meu de vedere, sunt perfecte și înainte sau după antrenament, dar și în timpul unei curse, când trebuie să ai ceva ce se mănâncă rapid, pică bine și îți dă suficientă energie să continui. Nucile și fructele uscate sunt oricum în topul lucrurilor bune de pe lume, iar dacă le poți avea la îndemână și într-o formă mai rapid de manevrat, să nu stai să le ciugulești de prin pungi, e cu atât mai bine.
Tocmai pentru că au multe zaharuri din fructele uscate, sfatul meu e să te rezumi la un baton odată. Știu că tentația e mare, mai ales cu atâtea arome diferite, dar cele 200-220 de calorii sunt exact cât ar trebui să aibă o gustare de energizare și exact cât arzi în vreo 30-40 minute de alergare.
În medie, un baton conține 440-480 kcal, dintre care 50-57 carbohidrați, 8-10 proteine și 16-20 lipide.
Cât costă – online, un baton costă 8 lei. În magazine le-am văzut și la prețuri puțin mai mari.
Unde se găsesc – am văzut batoanele și prin magazine, dar le găsești și online.
Concluzia – suuper bun, consistent și sănătos, când ai nevoie de energie.