Raionul Fit: Meiul și ciocolata cu stevie Sweet & Safe

Raionul (1)

 

Astăzi la Raionul Fit avem două produse pe care nici nu le credeam comestibile acum ceva vreme, dar tot procrastinând pe bloguri de fitness și pe grupuri de mămici, am zis să le încerc, ca să nu mor neștiutoare. I give you budinca de mei și ciocolata îndulcită cu stevie.

Până nu demult credeam că meiul este exclusiv mâncare pentru peruși. Între timp m-am mai documentat, am testat vreo două rețete și am așteptat o perioadă, să văd dacă-mi apar pene colorate. Din fericire, sunt ok, așa că e safe să dau pontul mai departe.

 

Meiul (Budinca de mei)

 

Meiul e la loc de cinste pe rafturile cu produse sănătoase. Din researchul meu reiese că nu conține gluten și e plin de minerale și vitamine – fier, magneziu, cupru, fosfor, vitaminele A și B etc. Are un indice glicemic mediu spre mare, de 70, dar nu vă speriați de indicatorul ăsta, depinde foarte mult de combinația în care îl mâncați.

 

Cum se gătește

 

Meiul (decorticat, atenție) se fierbe ca orezul – o parte mei la trei părți de apă. Îl poți transforma într-o garnitură, cu legume, îl poți pune în ciorbe, pentru consistență sau, dacă îți este extrem de lene să gătești, poți face ca mine – budincă de mei.

În budinca de mei am pus 100 g mei spălat, l-am fiert întâi cu 200 ml de apă și apoi am adăugat 100 ml de lapte fără lactoză și puțină vanilie. Cantitățile sunt pentru două porții. Când a fost gata, am lăsat-o la răcit și s-a închegat ca o budincă de paste. La gust a fost ca un orez cu lapte mai bun, mai dulceag, un dulce natural, pentru că zahăr nu i-am pus. În schimb, am adăugat deasupra niște stafide, bucățele de nucă și scorțișoară. În total, un mic dejun consistent, cu vreo 250 de calorii bine investite.

Cât costă – o pungă de 200 g (eu am luat de la Sanovita) costă 2-3 lei. Exisă și pungi de 1 kg la 7-10 lei.

Unde se găsește – aproape în toate magazinele care au rafturi cu cereale. Poți comanda și online.

 

IMAG1794

 

Ciocolata fără zahăr Sweet and Safe

 

Când vine vorba de ciocolată, o prefer dintotdeauna pe cea neagră. Îmi place gustul intens mai mult decât cel dulce, de ciocolată cu lapte. Pe locul doi e ciocolata cu alune mari, pe care am obiceiul să le decupez din tabletă și să le mănânc separat.

Pentru că ciocolata a devenit, din păcate, un aliment inamic și a intrat pe lista gustărilor rele (de parcă mâncarea ajunge în Rai sau în Iad, nu în stomac), producătorii au găsit o variantă nici-călare-nici-pe-jos, adică ciocolata îndulcită cu steviol (acel îndulcitor natural, fără calorii).

Sweet and Safe e doar una dintre variantele de ciocolată fără zahăr și există în mai multe sortimente – cu lapte, amăruie etc. Există batoane mici, dar și tablete mari. De dragul experimentului, am încercat-o pe cea amăruie și n-a fost atât de rea pe cât mă așteptam.

Dacă îți place gustul ciocolatei negre, e chiar foarte bună. Se simte că e îndulcită cu altceva, nu cu zahăr, dar nici nu rămâne acel after taste de îndulcitor care te face să te întrebi dacă merită chinul.

Pentru mine rămâne o opțiune rară, doar pentru cazurile în care leșin dacă nu mănânc ciocolată, dar nici nu-mi vine să iau una cu zahăr. Dar știu că eu am deja gusturile alterate și că nu toată lumea suportă ciocolata fără zahăr, ca mine.

Totuși, cred că îți poți păcăli foarte bine pofta de dulce cu ciocolata Sweet and Safe, iar dacă o mănânci până în prânz e și mai bine pentru siluetă. Pe de altă parte, dacă pofta ta de dulce e de amandină însiropată și glazurată, s-ar putea să nu treacă atât de simplu. Ba, mai mult, ia în calcul faptul că orice dulce, oricât de nevinovat și de fără zahăr și de fără calorii ar fi el, îți întreține pofta de zahăr pe termen mai lung.

Ce conține – masă de cacao, îndulcitori (eritriol și stevie), unt de cacao, pudră de cacao, emulgatori, arome și inulină (fibre). Chiar dacă nu are zahăr, și acest tip de ciocolată e destul de calorică. În funcție de sortiment, are cam 425-480 kcal/100g. Noroc că există și în varianta de 25 de grame 🙂

Unde se găsește – în majoritatea supermarketurilor, la rafturile cu produse dietetice/pentru diabetici sau online.

Cât costă – 2-3 lei/batonul de 25 g, 7-10 lei tableta de 100 g și există și o cremă de ciocolată cu alune (un fel de Nutella de dietă) pe care ai să dai 22-28 lei / borcan de 220 g.

ciocolta sweet safe

 

Spor la gătit și ne citim săptămâna viitoare cu noi experimente!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *