Xylitolul este varianta dulce a lui nici-călare-nici-pe-jos, mai exact unul dintre îndulcitorii folosiți de iubitorii de dulciuri care au devenit neiubitori de kilogramele și problemele pe care le aduc de obicei acestea la pachet. Asta pentru că are cu 40% mai puține calorii decât zahărul și provine din surse naturale. Totuși, e o soluție pentru excepții, deoarece, ca tot ce-i bun pe lume, cantitățile prea mari ne strică la stomac.
Xylitolul este un alcool (observi sufixul -ol?) al zahărului și are un indice glicemic foarte, foarte mic, de numai 7. Ca idee de comparație, zahărul are aproximativ 100. De asta ne apucă gărgăunii după ce mâncăm dulciuri sau cantități mari de glucide – avem un spike de insulină după care e game over, ne ia somnul. Iar cum spike-urile astea se repetă aproape la fiecare masă pentru unele persoane, asta ne și îmbolnăvește de maladiile mileniului III.
Xylitolul este de multe ori recomandat drept îndulcitor natural. Apoi se trezesc cârcotașii care zic că nu-i deloc așa. Realitatea este că, da, este un îndulcitor care provine din surse naturale – fibre din diverse plante, ciuperci, scoarță de copaci, dar este obținut pe cale chimică.
Partea mai puțin grozavă este că în cantități mai mari, Xylitolul, la fel ca alți îndulcitori, are efect iritant. Asta înseamnă că produce balonare, are efect laxativ etc. Dacă ai o sensibilitate la capitolul ăsta, e bine să ții cantitatea sub control.
Eu l-am folosit doar o dată sau de două ori, de test. L-am pus într-un desert de teamă că nu va fi suficient de dulce și oricum nu am pus mult, doar o lingură la o tavă mare de cuptor. Și-a făcut treaba, a îndulcit prăjitura și nu a avut acel after taste pe care îl au unii îndulcitori pe bază de steviol.
Concluzia?
În general, îndulcitorii cu IG mic și puține calorii mi se par o soluție rară, doar pentru poftele grave de dulce și doar dacă în rest mâncăm ca la carte. Degeaba băgăm Xylitol în budinca de dimineață dacă cheesecake-ul de la prânz are trei linguri de dulceață deasupra. Chiar n-are rost să dăm banii pe el în cazul ăsta.
În plus, dacă ne-am propus să ținem un post mai lung de la dulciuri, e bine să ne amintim că soluțiile care înlocuiesc zahărul, oricât de fără calorii ar fi ele, nu fac altceva decât să ne întrețină pofta de dulce. Pofta aia criminală dată de dependența papilelor, care ne face să căutăm ciocolată la 4 după-amiaza pe la toate colegele din birou.
Cea mai tare parte e că după mai multe bătălii câștigate cu pofta asta, nici n-o să mai apară. Iar tot ce e cu zahăr, xylitol, eritriol, steviol etc. o să ni se pară exagerat pentru noul nostru gust.
Cât costă – se găsesc în general punguțe de Xylitol de 150-300g, care costă între 15 și 40 lei.
Unde se găsește – în farmacii, pe rafturile cu produse de dietă sau pentru diabetici, în magazine cu produse naturiste etc.
Choose wisely!