5 lucruri pe care e bine să le știi înainte să-ți pui aparat dentar

aparat

 

Calendarul arată un an și 4 luni de când mi-am pus aparatul dentar la Dent Estet și în timpul ăsta foarte multă lume mi-a cerut păreri despre ce înseamnă să porți aparat dentar, ce trebuie să știi înainte să îți pui aparat și cum se schimbă viața și obiceiurile după ce ți-l pui.

Privind în urmă, am ajuns la concluzia că sunt 5 lucruri importante pe care e musai să le știi înainte să îți pui aparatul dentar:

 

Te vei obișnui cu el mai repede decât crezi. Chiar dacă la început îl vei simți și îl vei vedea ciudat, te vei obișnui cu aparatul într-un timp foarte scurt. Mie mi-a luat doar câteva zile, iar apoi nici n-am mai conștientizat că îl port.

Trebuie să mergi o dată la câteva săptămâni la stomatolog. Aparatul dentar are nevoie de ajustări periodice. Ortodontul va ști exact ce presiuni să exercite asupra dinților tăi, ce arcuri și elastice să folosească astfel încât la final să zâmbești cu dinții perfect aliniați. Pentru asta, trebuie să te prezinți conștiincios la stomatolog o dată la 3-6 săptămâni, în funcție de etapa în care te afli cu tratamentul.

Există și alte costuri. Pe lângă costul aparatului propriu-zis, va trebui să faci vizite periodice, să îți schimbi arcurile, poate chiar și breckets-ii uneori, dacă se rup. De asemenea, o dată la câteva luni vei avea nevoie de detartraj, iar după ce îl dai jos e posibil ca medicul să îți recomande chiar o albire. Toate acestea sunt cheltuieli obișnuite și fac parte din tratament, deci e bine să le iei în calcul.

Perioada de purtare variază de la caz la caz. Astfel, se poate întâmpla ca la începutul tratamentului, ortodontul să îți spună că vei purta aparatul doar câteva luni, însă, pe parcurs, să își dea seama că e nevoie să prelungească perioada. Dinții nu lucrează cu niciun calendar. Prin urmare, unii se deplasează mai greu decât alții. Abia pe parcursul tratamentului, ortodontul își va putea da seama dacă a estimat corect sau dacă îți va scoate aparatul mai târziu sau, cine știe, poate chiar mai devreme decât credeai. Inițial, eu credeam că mai mult de un an nu voi purta aparatul, însă am trecut deja de un an și cred că mai am încă 5-6 luni.

Igiena dentară va avea nevoie de mai multă atenție. Dacă până acum te-ai spălat pe dinți de două ori pe zi, ca la carte, odată cu aparatul dentar, ritualul de igienă se va schimba. Vei începe să folosești zilnic ața dentară, dușul bucal, apa de gură și periuța interdentară. E ceva mai multă bătaie de cap, însă te scutește de probleme pe termen lung.

 

Keep smiling!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *