Săptămâna asta, la Raionul Fit, vorbim din nou despre lucruri pe care le-am încercat pentru prima dată și despre care nici nu știam că există până de curând. E vorba despre Chufa sau alunele de pământ.
Ce este Chufa?
Chufa a fost cultivată în antichitate în Egipt, unde erau consumate fierte în bere, prăjite sau în compoziția unor dulciuri. Boabele sunt de fapt niște tuberculi, însă pentru că sunt consumați cam în același context precum nucile și semințele, de multe ori sunt incluse în categoria lor. Sunt buni de snack, mai ales dacă ai chef de ceva dulce. Ideal e să lași tuberculii la înmuiat înainte să îi consumi.
Chufa tigernuts au fost incluse în rândul alimentelor sănătoase pentru că ajută la prevenția bolilor de inimă, a trombozei, ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și, datorită conținutului de fibre, scad riscul de cancer la colon.
La gust sunt ușor dulci, mai dulci decât caju, iar textura este fibroasă, puțin moale chiar. Atât textura, cât și gustul sunt destul de specifice și nu le pot compara cu alte nuci sau semințe.
Din punct de vedere al conținutului, sunt mai puțin calorice decât caju, migdalele, alunele sau nucile, însă au și un conținut proteic mai mic. De asemenea, conțin forfor, potasiu, vitaminele E și C și sunt bogate în amidon și grăsimi (18% saturate și 82% nesaturate).
100 g de Chufa au 400 kcal și conțin 23,56 % grăsimi, 21,23 % glucoză, 24,13 % fibre, 26,54 % amidon și 4,15 % proteine.
Unde se găsesc?
Eu nu le-am văzut până acum în magazinele fizice, ci le-am primit de la Greensense.ro, un shop online cu nuci, semințe, fructe uscate, făină, uleiuri și alte produse și ingrediente sănătoase. Tot acolo găsiți și făină, ulei și lapte de chufa (horchata, un lapte vegetal dulce).
Cât costă? 21,9 lei/punga de 250 g de nuci
În concluzie, chufa tigernuts sunt o gustare hrănitoare, cu o textură mai puțin obișnuită și un gust care poate să combată pofta de dulce de la 4 după-amiaza.