Căldura mare cere hidratare, dar nu cu orice. Apa rece e la putere, iar pentru varietate ai nevoie de puțină imaginație ca să-ți faci niște băuturi fresh și light, de sezon. Mai jos găsești 5 rețete de băuturi răcoritoare, sănătoase și fără pe care ți le poți face acasă. Merg perfect oricând, iar după o alergare pe caniculă parcă te ung pe suflet.
Apă infuzată
O poți pregăti cu tot ce îți place mai mult: felii de lămâie și lime, cubulețe de căpșune, mentă proaspătă, busuioc. Eu fac apă infuzată în bidoane de 2 sau 5 litri de apă plată în care adaug ingredientele aromate, le amestec un pic și le las la frigider măcar 30 de minute. Apoi mai adaug cuburi de gheață dacă nu e suficient de rece.
Pentru un twist, poți încerca să faci apă infuzată cu niște flori de levănțică, felii de grapefruit sau de kiwi. Câte bunătăți, atâtea variante.
Cafea cu gheață
Am devenit spaima fiecărui barista din București. Asta pentru că le cer mereu să-mi facă o combinație de espresso și cuburi de gheață sau gheață mărunțită. Uneori, cu un pic de lapte. E un fel de virgin frappe, adică fără frișca, siropul, zahărul și înghețata care, din punctul meu de vedere, sunt un mod de a-ți bate joc de cafea. Nu mai zic că e super caloric și că frișca aia vegetală e un alt fel de a spune margarină.
Limonadă îndulcită cu suc de portocale (citronadă)
Limonada cu miere sau cu siropuri mi se pare prea dulce. În plus, din punct de vedere nutritiv, nu e mare diferență între miere și zahăr, așa că o păstrez pentru alergările grele. Combinația mea preferată e de limonadă (nu foarte concentrată, ca să nu fie acră) îndulcită cu puțin suc de portocale, deci un fel de citronadă la care mai pun mentă uneori. Sucul de portocale îi schimbă gustul și îi dă suficientă dulceață.
Pe locul 2 e limonada cu fructe de pădure congelate, care dau gust și au avantajul că răcesc imediat băutura. Încă un motiv să ții niște afine la congelator.
Ice tea de casă
Se face cu ceaiul preferat – la mine, rooibos sau ceai de lămâie cu mentă – cu felii întregi de lămâie și lime. Singurul bai e că trebuie să-l lași să se răcească după ce fierbe și apoi să-l bagi la frigider sau să-l combini cu multă gheață.
Uneori, dacă am musafiri, fac ice tea în oala mare de ciorbă 🙂 Can’t have enough!
Fresh de castravete cu lămâie
Unul-doi castraveți mici curățați de coajă și tăiați cubulețe, 500 ml de apă, zeama de la o lămâie și un pic de ghimbir sau mentă. Eu le amestec bine pe toate în blender, după care pun gheață. Aș putea să beau două tone și nu mi-ar ajunge.
Castraveții sunt printre cele mai răcoritoare ingrediente pentru fresh-uri și smoothie-uri. Trebuie să îi încerci.
Dacă nu vrei să te apuci de stors lămâi și făcut cuburi de gheață, iar singurele opțiuni sunt cele de la magazin, ai și acolo câteva variante mai light. Una ar fi Lipton Ice Tea Green Tea Mint & Lime, îndulcit cu stevie, care conține cam o treime din zahărul pe care îl au alte ceaiuri sau sucuri din comerț. Iar dacă ești fan bere, dar ai auzit că îngrașă, își vând un pont – cea fără alcool e mult mai light. Sigur că majoritatea berilor fără alcool au gust de zeamă de mămăligă stătută, dar mai sunt și unele mai reușite (eu prefer Clausthaler).
Bonus: Socata
Am descoperit socata tarziu. Mai bine zis, a inceput sa imi placa relativ tarziu. Iar anul asta a fost prima data cand am facut socata acasa. De fapt, nu-mi pot asuma meritul pentru altceva in afara de privit si degustat, dar am retinut reteta.
Am pornit de la reteta de aici, cu cateva modificari: am pus mai putin indulcitor in ea, pentru ca era suficient de dulce. Cu 500g de zahar imi imaginez ca iese extrem de dulce. Noi am folosit un amestec de miere si zahar si la 5l de apa am adaugat si aproximativ 5 grame de drojdie, ca sa iasa un pic acidulata. In doua zile de tinut la fereastra, intr-un castron sau borcan transparent, a fost gata, pe gustul nostru.
Dupa ce e gata, se strecoara si se pune la rece si se poate pastra cateva zile (2-3, daca rezista atat fara sa o bei) la frigider.
Important e sa alegi florile de soc cele mai inflorite si mai parfumate. Noi am pornit la cules mirosind cat mai multe flori si le-am rupt doar pe cele mai parfumate.
Cheers!