Câteva calități ale unui antrenor bun

coach

 

Dacă ar fi să aleg cea mai importantă calitate a unui antrenor cu adevărat bun ar fi că e acela care nu doar te ajută să îți definești obiectivele și să lucrezi ca să le atingi, ci unul care te face să-ți dorești cu toată ființa ta să ajungi acolo și să primești cu brațele deschise tot efortul pe care îl presupune drumul. Se aplică indiferent dacă vorbim despre un antrenor de sportivi de performanță sau de un personal trainer care te ajută să dai jos câteva kilograme.

Ce văd eu ca esențial în fișa postului unui antrenor este atenția la client. Trebuie să știe ce-ai făcut până acum, de ce ești în stadiul actual și să te ajute să setezi niște obiective realiste, cu niște “costuri” transparente, cu care ești de acord. Vorbim de timp, sănătate (da, sportivii de performanță nu-s cei mai sănătoși oameni), bani, muncă etc. Cât ești dispus să plătești?

Trebuie să știe cât ai dormit azi noapte, ce ai mâncat, dacă ești stresat la muncă și dacă totul e zen în relație. De toate astea depinde ce poți să dai, nivelul tău de energie și de motivație. Dacă vorbim de un sportiv cu potențial, care se lasă de antrenamente, este răspunzător doar pe 50% pentru pierderea interesului. De restul e răspunzător antrenorul.

Un antrenor bun trebuie să îți urmărească progresul și să ți-l accelereze în ritmul optim. Nu să te pună zi de zi la aceleași genuflexiuni cu aceleași greutăți.

Un antrenor bun trebuie să-ți cunoască limitele fizice reale, dar și pe cele percepute. Îmi amintesc că lucram la un moment dat cu cineva care mă îndoia la propriu. Cele mai intense antrenamente cu cele mai mari greutăți. Uneori îmi venea să îi zic că nu mai pot, deși la final îmi dădeam seama că am putut. Pe de altă parte, ținea să-mi amintescă deja că X-uleasca face deja tracțiuni, iar eu nu.

Siguranța și exercițiile executate corect sunt prioritare. Degeaba dai bani pe antrenor dacă nu se uită la tine când lucrezi și nu te ajută să-ți corectezi postura. E suficientă o clipă de neatenție ca să te alegi cu o accidentare care poate fi ireversibilă.

Nu știu dacă e neapărat o calitate a unui antrenor mișto, dar e un bonus pe care eu îl apreciez: un bravo la timpul lui îți ia 50% din greutatea de pe umeri. Dacă mă gândesc ce antrenori aș recomanda altora dintre cei cu care am lucrat până acum, cu siguranță ar fi 2-3 care au fost mai atenți și mai încurajatori.


Un antrenor atent te monitorizează și te verifică periodic și îți explică ce ai făcut bine și ce nu.

În final, un antrenor bun trebuie să-ți inspire încredere că, deși habar n-ai cum îți structurează și variază el recomandările, aceea e cea mai potrivită cale pentru tine spre ce ți-ai propus. Pentru că, surpriză, un antrenor are formarea și experiența, nu e vreun entuziast habarnist. În plus, trebuie să fie un exemplu bun. Umblă o vorbă, never trust a fat coach. E parțial adevărată. Dacă omul a avut vreodată rezultate, nu se mai aplică.

Acum, să-mi spuneți voi dacă băieții ăia umflați cu te miri ce de la sală care stau mai mult cu ochii în telefon decât la client își fac sau nu treaba.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *