Cu care sau fara carne? Tot timpul sau doar pentru o perioada? Si cu ce efecte? Pentru ca am auzit mai multe idei nu tocmai 100% corecte despre efectele unui meniu vegetarian sau vegan, am luat cateva dintre ele, cele intalnite mai des, si le-am explicat mai jos, ca sa mai clarific din confuzie.
Ma las de carne ca sa slabesc – e chiar un pic amuzant de cat e de gresit argumentul asta. Ok, daca vine de la cineva pentru care carne inseamna trei fripturi grase pe zi, cu cartofi si sos alaturi, poate ca da, va slabi odata ce isi va schimba obiceiurile alimentare. Insa nu renuntarea la carne e motivul pierderii in greutate, ci celelalte eliminari. In rest, un meniu vegetarian (mai ales vegan) schimba proportiile de nutrienti si mai putina proteina inseamna automat mai multi carbohidrati si mai multe grasimi, exact lucrurile care ingrasa in cantitatile si combinatiile nepotrivite.
Vegetarienii sunt mai sanatosi pentru ca sunt vegetarieni – e discutabil. De fapt, daca ne uitam la obiceiurile vegetarienilor, ne dam seama ca multi au un stil de viata mai sanatos decat un carnivor mediu. Sunt sanse mai mari ca un vegetarian sa nu fumeze, sa nu bea, sa faca miscare, sa practice yoga si meditatia, sa fie in general mult mai atent la ce pune in farfurie, la ce tratamente medicamentoase ia etc. Asadar, da, vegetarienii e posibil sa fie mai sanatosi, dar nu numai din cauza ca nu mananca carne.
Regimul vegetarian nu e sanatos – sunt o multime de argumente pentru care se spune ca nu e ok sa traiesti fara proteina animala. Intr-adevar, in prima parte a vietii, atunci cand corpul se afla in perioada de crestere, este un efort imens pentru organism sa se dezvolte in lipsa proteinei animale, adica cu un meniu complet vegan. Pe de alta parte, la varsta a treia este chiar recomandat un meniu preponderent vegetal, pentru ca organismul nu mai are nevoie de rolul plastic al proteinei din moment ce nu mai produce celule noi in acelasi ritm si, de asemenea, functia digestiva e incetinita. Proportia proteinei vegetale in meniu descreste odata cu varsta.
Nu pot sa fac sport daca nu mananc carne – aici depinde de fiecare organism, dar si de sportul practicat. Sunt nenumarate exemple de sportivi de performanta vegetarieni sau chiar vegani (exemplul cel mai la indemana pentru alergatori e ultramaratonistul Scott Jurek). Se poate. Insa depinde de sport, de organism, de necesarul corpului de proteina si de accesul la un meniu alternativ cu porportii echilibrate de nutrienti din surse vegetale. Sportivii de anduranta, care ajung sa consume energie dintr-un substrat lipidic, fac fata cu mai mare usurinta unui regim vegetarian decat cei care se bazeaza mai mult pe forta fizica si care au nevoie de un procent mai mare de proteina in ratia zilnica pentru a fi in forma.
Mananc vegetarian ca sa ma detoxifiez – detoxifierea presupune mai intai o stare de toxicitate. Singurul motiv pentru care un regim vegetarian – de fapt, vegan – o sa te ajute sa aduci mai putine toxine in corp e faptul ca proteina se metabolizeaza cu unele reziduuri toxice. Nu sunt periculoase intr-un regim obisnuit, insa daca elimini complet proteina, elimini orice presiune asupra organismului pe care o aduc acesti metaboliti rezultati din proteina animala.
Vegetarienii n-au cum sa isi ia toate proteinele si aminoacizi esentiali doar din vegetale – gresit. O combinatie de mazare si orez aduce absolut toti acesti aminoacizi. Sigur ca nu e cel mai apetisant sa mananci asta zilnic, dar ce vreau sa subliniez este ca argumentul proteinei nu sta in picioare pentru ca exista suficiente optiuni vegetale. E adevarat ca, pentru persoanele care incearca sa manance mai multa proteina din plante si seminte, pentru a lua toata cantitatea de care au nevoie, se adauga si un aport mai mare de grasimi si carbohidrati decat in cazul carnivorilor.
Totusi, ce se poate intampla daca nu mananci carne?
Te poti simti putin mai obosit in general, daca nu mananci suficiente alimente bogate in fier si mai ales cu o biodisponibilitate crescuta a fierului. Pe de alta parte, pe moment, si o masa vegetariana bogata in carbohidrati o sa-ti dea chef de un pui de somn pe tastatura in mijlocul zilei.
Va trebui sa iti acoperi necesarul de proteine din surse vegetale, iar asta te poate face sa citesti mai mult despre alimentatie si sa iei decizii mai informate.
E posibil sa inveti sa gatesti mai bine si sa apreciezi retete vegetariene cu gust nebanuit de bun. Cred ca persoanele, vegetariene sau nu, care nu apreciaza mancarea fara carne pur si simplu n-au avut ocazia sa manance ceva gatit de un bucatar vegetarian bun. Nici nu trebuie sa inveti sa gatesti, o vizita la un restaurant vegetarian sau raw vegan rezolva asta (mie imi place mult Biofresh).
E foarte posibil sa nici nu-ti fie dor de carne. Am fost in faza asta mai bine de trei ani, timp in care de cateva ori am zis sa gust putina rata sau un varf de furculita de iepure, carne care inainte imi placea foarte mult, and I was totally not impressed.
In orice caz, cel mai bun lucru pe care il poti face e sa-ti asculti corpul. Vrea o perioada fara carne? Da-i-o. Te simti fara vlaga? Afla cauza. Vrei sa incepi sa mananci carne mai rar, dar de calitate mai buna? Cauta activ o sursa de gaini crescute la curte si, dupa ce o gasesti, neaparat sa invati sa faci taitei.