Cei mai mulți alergători, după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de alergat pe teren plat, încep să cocheteze și cu ideea alergării montane. Cam asta e ordinea, deși multă lume mege direct la trail running, fără să aibă vreo plăcere deosebită pentru șosea. Pentru unii devine o revelație (me included), iar pentru alții, așa cum îmi povestea chiar zilele trecute o foarte bună alergătoare pe plat, o alergare montană e suficient ca să îi convingă că nu li se potrivește genul ăsta de traseu.
Dacă te bate gândul să participi la prima ta competiție de trail running, îți recomand să citești mai întâi câteva repere care să te ajute să îți dai seama de gradul de dificultate al unei curse.
Apoi, ia în calcul faptul că există competiții perfecte pentru tine, cu trasee dedicate celor mai începători, ca să te poți bucura la maximum de cursă. Până la urmă, asta e ideea, nu? Să-ți placă atât de mult încât să vrei să revii.
Iată câteva competiții perfecte pentru a participa la prima ta cursă montană:
EcoMarathon – Fiecare ediție este pentru mulți alergători prima competiție de trail running ever și pentru și mai mulți, prima a anului. Pică în luna mai, exact la deschiderea sezonului și este una dintre cele mai îndrăgite. Ambele trasee sunt minunate, atât cros-ul, cât și maratonul, dar depinde de tine cât te simți în stare să alergi. Dacă ești foarte la început ți-aș recomanda cursa de 14km. Pentru mine maratonul de la Eco a fost prima cursă montană și cea care m-a făcut să iubesc alergarea la înălțime.
Gorun Trail Mercheașa – Deși anul acesta a fost abia prima ediție, Gorun Trail Mercheașa are tot ce îi trebuie pentru a deveni unul dintre cele mai căutate concursuri. E perfect dacă ești la început pentru că diferența de nivel e mică, alergi pe dealuri, iar peisajele sunt foarte frumoase. În plus, limitele de timp sunt lejere, iar atmosfera e de festival. Nu te vei plictisi nici în afara alergării pentru că sunt suficiente activități puse la cale de organizatori.
Ciucaș X3 – E un concurs cu renume deja, cu mai mulți participanți de la o ediție la alta și organizat pe măsură. Traseul de semimaraton de aici e considerat unul dintre cele mai grele, însă dacă vrei o primă cursă care să fie cu adevărat montană și nu pui presiune pe tine să scoți cine știe ce timp, Ciucaș este locul perfect.
Semimaraton DHL – e un concurs pe asfalt, între Predeal și Poiana Brașov, dar are suficiente urcări și coborâri încât să simți diferența de nivel. În plus e într-un peisaj montan, așadar e undeva între o cursă de șosea și una montană. Dacă ești pregătit pentru distanța de 21 km, ai șanse mari să scoți și un timp bun aici, ceea ce poate te va motiva ca, odată ajuns acasă, să intri pe net și să te înscrii imediat la următoarea competiție de trail running.
Corcova Trail Race – e o cursă mai puțin competitivă și mult mai distractivă. Traseele sunt scurte – 6 și 15 km și te poartă prin viile Corcovei. E obligatorie costumația haioasă, la punctele de hidratare găsești și apă, și vin, iar seara se lasă cu petrecere. Îți poți lua cu tine prietenii nealergători, pentru că sigur se vor simți bine. E un concurs cu care merită să spargi gheața pentru că atmosfera și distracția o să te facă să mai vrei.
Acestea au fost cursele la care am participat și pe care ți le-aș recomanda dacă vrei să începi. Dintre cele la care nu am fost, dar am auzit că s-ar încadra în combinația traseu accesibil + peisaje + atmosferă, mai pot să îți recomand câteva.
Maraton Apuseni – cros de 7,2 km cu 440m diferență de nivel, la semimaraton de 21km cu 1000m diferență de nivel. Maratonul are o distanță reală de 43,7km cu peste 2000m diferență de nivel, ceea ce s-ar putea să fie un pic cam mult dacă ești la început.
Măcin Marathon – e o competiție mai mică, dar crede-mă pe cuvânt de tulceancă, dealurile Măcinului îți fac picioarele să zboare.
Tu ce alte concursuri ai recomanda unui începător care se gândește să facă prima alergare montană?
La fix postul asta pe final de sezon sa ne inspire pentru anul urmator 🙂 Eu ma incadrez la categoria incepatorilor, fan declarat al alergarilor montane (cu asfaltul nu sunt prietena deloc :p) Ma bucur ca ai adaugat Apuseni-ul, e preferatul meu 🙂 As mai recomanda pentru incepatori Maratonul Dacilor (semi 24 km si maraton) cu start-ul la Costesti si finish-ul intr-o zona de vis la Sarmizegetusa Regia.
Aș adăuga la listă Cindrel ÎnAlergare. Eu acolo mi-am făcut botezul alergărilor montane și mi s-a părut ok traseul de semi 🙂
Recomandam concursul nostru intrucat e la inceput de sezon, pe 9 aprilie 2017. Va asteptam cu o proba de cros – 6km cu 150m dif.niv. si una de semimaraton 21km cu 600m dif.niv., desfasurate in Padurea Barnova-Repedea, arie protejata aflata la 12km sud de Iasi. Amanunte pe http://www.iasiintrail.ro
Era Alba Iulia City race, 50% astfalt 50% trail 700 m diferenta de nivel, era perfecta pt. cei care vroiau sa faca trecerea de la plat la offroad.
Va asteptam si la Iasi ( iasi’n trail). Spor!
Daca vrei sa alergi lejer, merg cateva din ce ai spus tu Carmen.
Insa daca vrei sa faci tranzitie de la amator exuberant la competitor serios, atunci obligatorii devin: Maratonul Apusenilor 21 km, un traseu destul de dur, in program la anul, Retezat Sky RAce, traseu Buta, Cozia Mountain Run, la anul, Maratonul Olteniei, 21 km, Cindrel in Alergare, 21 km, ambele in plan anul asta, Gorun Trail, anul viitor, Ciucas X3, 21 km, anul viitor. Si, daca se va tine, Iezer Papusa TRail Race, care, daca va urma traseul din 2015, ar fi un concurs foarte dur. In fina, anul asta salivez dupa Hercules semimaraton, un traseu tehnic, dar extrem de frumos si alergabil.
Eu am un plan deja pe 2 ani, voi alerga la anul strict trail montan si trail cat mai mult in rest, voi abandona soseaua celor care nu ii duc dorul…