Guestpost: 13 lucruri învățate pe Mont Blanc

mont-blanc4

 

Ruxandra și Radu, prietenii cu care am ajuns vara asta pe cel mai înalt vârf din Bulgaria, Musala, au continuat plimbările pe munte cu un summit și mai impunător – Mont Blanc. Nu au reușit să ajungă pe vârf (de data asta), dar s-au întors de acolo cu amintiri frumoase și cu câteva sfaturi pe care le-au împărtășit în acest guestpost oricui ar fi interesat de un traseu până pe vârful Mont Blanc.

Dacă ai în plan să ajungi pe Mont Blanc în curând, ia în calcul sfaturile lor ca să fii cât mai bine pregătit pentru aventura care te așteaptă.

 

La începutul lunii septembrie am decis împreună cu un grup de prieteni să încercăm summit-ul Mont Blanc. Ideea pentru o vacanță de felul acesta ne-a venit cu un an înainte, drept urmare am avut timp destul pentru a ne aduna și testa echipamentul necesar. De asemenea, condiția fizică fiind destul de importantă, o planificare timpurie ne-a permis și destul timp pentru antrenament.

 

Ajunși la baza muntelui, am discutat cu Centrul Montan Chamonix, care ne-au recomandat sa fim extrem de precauti pe porțiunea numită ”Grand Couloir”, deoarece pietrele cădeau în mod constant. De asemenea, se anunțaseră furtuni, dar ca pe orice munte, predictia este rar corectă. Drept urmare ne-am pornit expeditia prin mijlocul norilor, ceea ce din păcate ne oferea o vizibilitate de doar 20 m. Abia cand am ajuns la 3100 m am depășit altitudinea norilor și am apucat să vedem soarele. Refugiul Tete Rousses (3167m), la care am dormit în prima noapte, se află deasupra unuia din cei mai mari ghetarii masivului, ceea ce oferea pe lângă o imagine spectaculoasă, un zgomot neântrerupt de gheață prăbușită si bolovani căzuți pe Grand Couloir.

Plecati la 5:00 de la cabană, am ajuns la 6:00 în porțiunea de 100 m lungime, numită de mulți ”Culoarul Morții”. Fiind patru persoane, a trebuit să așteptăm la un moment dat să se liniștească căderile de pietre pentru a putea trece cu toții. Credeam că ce a fost mai greu trecuse, dar de aici a urmat o porțiune foarte periculoasă de cățărare cu mâinile și picioarele pe un perete de 70°, de multe ori presărat cu grohotiș. Datorită altitudinii și a oboselii generale, la jumătatea peretelui, ceea ce însemna 3600 m, am decis că era prea periculos să continuăm ascensiunea în ziua respectivă, și că cel mai înțelept lucru a fost să ne întoarcem.

Deși nu am reușit să ajungem pe vărf, am învățat un număr de mare lucruri din încercarea noastră, pe care aș dori să le împărtășesc cu voi:

 

 

  • Pregătește-te din timp

 

Cu patru luni înainte de summit, când ne-am dus pe site-ul cabanei Gouterre pentru a face rezervări, am observat uimiți faptul că intreaga cabană fusese rezervată. Urmatoarea dată în care era 3 paturi libere era la finalui lunii septembrie, cu aproape 3 săptămâni mai târziu de data noastră. Am decis că am putea să mergem cu cortul, chiar dacă ar fi fost un pic mai greu, ceea ce ne duce la următorul punct pe listă…

 

 

  • Nu te duce cu cortul

 

Acest lucru poate fi valabil pentru orice munte, dar în special pentru Mont Blanc. Deși camparea este în mod oficial interzisă, ea este tolerată în anumite zone. În schimb, problema este că trebuie să cari saci de dormit de minim -15°, izopren și un cort, ceea ce îți îngreunează în mod considerabil rucsacul. Trebuie să iei în considerare faptul că la +3000 m corpul începe să simtă lipsa de altitudine, și obosești mult mai greu, chiar și fără echipament de campare la tine.

 

mont-blanc3

 

 

 

 

  • Fiecare gram contează

 

Cu cât urci mai sus, cu atăt poți observa cât de ușor obosești. Drept urmare ar trebui sa ai la tine doar câtă apă și mâncare ai nevoie în ziua respectivă. Orice cari în plus si nu ai neapărată nevoie te face să obosești mai repede, și sunt porținui de ore întregi în care o clipă de neatenție poate să însemne dezastru.

 

 

  • Echipamentul este totul

 

Pe lângă faptul că un bocanc mai bun te protejează împotriva frigului și rigiditatea îți ofera aderență mai bună pe gheață, geaca, pantalonii, masca de sky și în general orice nu este de cea mai bună calitate inseamnă un singur lucru: mai mult de cărat pentru tine. Toată lumea pe care am văzut-o avea un polar, un windstopper si o geacă pufoasă și ușoară de iarnă. Ai destule de urcat, iar o geaca de 1Kg se va simți, oricât de confortabilă ar fi ea la nivelul mării.

 

 

  • Pregatește-te de frig

 

Din moment ce furtuni de zăpadă cu temperaturi de -20° în luna Iulie nu sunt străine de masiv, furtuni ce de multe ori au curmat vieți, trebuie să fii pregătit de viscol și vânt. Uneori, aproape de summit, te pot surprinde rafale de 100Km/h, ce te dărâmă din picioare. Împreună cu temperaturile scăzute, fără adăpost poți muri in doar căteva ore.

 

 

  • Evită zăpada după 11:00

 

Multă lume pleacă spre vârf la ora 2:00 dimineața. Motivul este simplu: noaptea gheața este destul de solidă pentru a susține colțarii. După prânz deja zăpada se topeste de la soare, și este mult mai dificil de mers pe ea. Pe lângă acest lucru, este mult mai ușor să aluneci sau să se rupă bucăți de gheață sub tine în momentul în care calci pe ele.

 

 

  • Fă-ți inventarul înainte de a urca

 

Nu este cea mai plăcută surpriză să descoperi că ai uitat ceva la bază. Drept urmare ai grija să ai minim următoarele lucruri:

  • Haine de iarnă (geacă, pantaloni, cagulă, mănuși)
  • Colțari, un piolet și un băț de tură
  • Ham și lonje, pentru Via Ferrata, precum și două carabiniere
  • O coardă la 2-3 persoane
  • Cremă de protecție solară
  • Trusă de prim ajutor, împreună cu Nurofen și săruri cu absorbție rapidă. Pastile pentru stările de greață te pot ajuta la altitudini mai mari. Ai grijă să ai și o folie de supraviețuire
  • Cască și frontală, cu baterii de rezervă
  • Bocanci de iarnă

 

mont-blanc

 

 

 

  • Pregătește-te să coste

 

Pe lângă transportul până în Franța, Mont Blanc este destul de scump. O noapte la cabană costă 50 de Euro, și daca ai tot norocul de a prinde numai zile perfecte, fără a fi nevoit să rămâi peste program, tot îți trebuie 2-3 zile de cazare. O masă costa 10-15 Euro, ceea ce te-ar tenta să îți aduci măncare de jos. Pe lângă faptul că o alimentație buna este esențială pentru summit, și faptul că trebuie să te aștepți să pierzi câteva kilograme pe drum, punctul 3 explică de ce ar trebui să lasi mâncarea jos. Telecabina plus trenul sunt 40 de Euro, iar camparea la bază în jur de 10 Euro.

 

 

  • Va fi mai greu decât pare

 

Înainte de a pleca, am urmărit tot ce avea internetul de oferit despre summit. Am văzut toate video-urile și am citit toate blogurile. Dar știți ce se spune despre socoteala făcută acasă. Traseul este dificil si foarte periculos și anual mor aproximativ 100 de oameni pe acest masiv. Desi rata de mortalitate este un sfert din cea pe care o are Everestul, (0,6% versus 1,6%), este totuși unul dintre cei mai periculoși munți din lume, chiar și fără a avea problemele majore cauzate de altitudine.

 

 

  • Fă-ți asigurare

 

La bază, în Chamonix, la centrul montan îți poți face asigurare pentru orice ți s-ar întâmpla pe Mont Blanc. Aceasta costă in jur de 9 Euro/zi, dar o interventie cu elicopterul te poate ajunge la 3000 de Euro. Din moment ce există destule șanse ca ceva rău să se întâmple, 20 de Euro sunt bani bine investiți în acest caz.

 

 

  • Antrenează-te pentru altitudine

 

Sunt o sumedenie de exercitii ce poti fi făcute pentru a îți oferi șanse mai mari de aclimatizare. Eu am ales să fac 3 serii de 30 secunde sprint cu 120 secunde repaos. Fă exercitiul o data la câteva zile cu minim trei luni înainte de expediție. Cu o lună înainte, încearcă să urci si să dormi la Omu.

 

mont-blanc-2

 

 

 

 

  • Păstrează un ritm constant

 

Dacă în timp ce urci ai nevoie de pauze ocazionale, mergi prea repede. Ar trebui să păstrezi un ritm constant, sustenabil, altfel riști să ajungi deja obosit la cabană. Odată cu urcarea în altitudine, vei observa că ritmul îți va scădea considerabil. Adaptează-te nevoilor corpului!

 

 

  • Nu este o rușine să te întorci

 

Dacă simți ca ai probleme, este mai bine să cobori pe picioarele tale, decât cu elicopterul. Viata este prețioasă și deși ai investit timp și bani pentru a ajunge pe summit, și este tentant să tragi tare, este mai important să te întorci întreg acasă.

 

Muntele îți cere respect, iar cei care se cred mai presus și au atitudinea de ”știu eu mai bine” au șanse mari de a nu se întoarce acasă. Un summit ca Mont Blanc îți cere disciplină, antrenament, pregătire, și nu în ultimul rănd echipament. Fiind un munte periculos, tot ce poți să faci este să ai grijă sa fii atent și să te pregătești din timp. În felul acesta măcar poți să îți minimizezi șansele de a păți ceva. Dar nu uita că anual mor oameni cu zeci de ani de experiență încercând să atingă vârful.

 

 

2 thoughts to “Guestpost: 13 lucruri învățate pe Mont Blanc”

  1. Voi sunteti inconstienti. Dupa cum ati scris nu aveti idee ce inseamna muntele. DOAR DACA ESTI ALPINIST TE DUCI PE MONT BLANC FARA GHID. Nu mai scrieti articole in care dati sfaturi tampite. Se vede ca nu aveti nici o experienta pe munte. Traseul pe care l-ari incercat voi e cel mai usor dar totusi iti trebuie experienta ca sa -l faci.

    1. Pai tocmai asta a fost ideea articolului, sa avertizeze lumea sa nu mearga nepregatita. Nu inteleg care e problema. Ei nu s-au aventurat mai mult decat limita sigurantei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *