Greutatea nu înseamnă nimic. Pentru mine, e un indicator prea puțin relevant. Și n-ar trebui să te bucure câteva kilograme pierdute pe cântar, mai ales că, cu cât le-ai dat jos mai repede, cu atât se vor pune la loc mai repede și cu dobândă mai mare.
Atenția pe care o dăm cântarului e demnă de o cauză mai bună, iar azi am să-ți vorbesc despre câteva lucruri care merită să te preocupe mai mult decât numărul de kilograme:
Balanța energetică
Forma în care te afli acum este rezultatul raportului dintre calories in vs calories out, ce intră și ce iese. Am să repet, greșeala numărul 1 la capitolul ăsta este că avem tendința de a subestima încărcătura calorică a alimentelor și a supraestima consumul din timpul antrenamentului.
În loc să te uiți dacă ai mai mult sau mai puțin pe cântar, ai putea să acorzi mai multă atenție felului în care mănânci raportat la nivelul tău de activitate, să te informezi despre cât consumi de fapt cu antrenamentele și dacă mersul pe jos până la metrou chiar arde jumătatea aia de ciocolată sau nu.
Compoziția corporală
E mult mai relevantă vizavi de nivelul de fitness decât greutatea. Slăbirea nu înseamnă neapărat să fii fit. Din contră, te apropie de forma dătătoare de fiori numită skinny fat, brr… în care nu numai că ești piele și șunculițe, dar din cauza pierderii în greutate pierzi și masă osoasă extrem de valoroasă. Poți contracara parțial asta prin 2-3 antrenamente cu greutăți pe săptămână, la nivel mediu.
Compoziția corporală e toată șmecheria
O persoană de 60 de kg care are 15% grăsime corporală are 3 kg de grăsime mai puțin decât o persoană de 55 de kg care are 22% grăsime corporală. Și nu mai zic de diferența dintre metabolismul fiecăreia – prima arde mai mult și mai repede chiar și în repaus pentru că are mai multă masă musculară activă, în timp ce a doua arde mult mai puțin. Iar dacă slăbirea a avut loc brusc, prin restricții calorice/calitative majore și/sau fără antrenamente suficiente, probabil metabolismul bazal e atât de speriat, încât nu mai lasă nicio calorie să se piardă. Și atunci nu prea mai ai ce să faci în afara de o eating disorder serioasă sau o perioadă de rehab
Raportul de macronutrienți
Cum ar fi interesul vizavi de raportul de macronutrienți. Câtă proteină la câți carbohidrați și câtă grăsime. Când și de ce? Și ce zice corpul tău? În zilele cu antrenamente, bagă carbs dacă vrei să nu te apuce raidul frigiderului la ora 4 și să nu te simți praf după ce ai rupt sala în două. Dar dacă singura mișcare a zilei a fost scroll pe Facebook, ține-o liniștit pe legume și proteină.
În orice caz, proteina la fiecare masă e sfântă. Nu e o regulă, ca nimic din ce vei citi aici, ci un principiu.
Calitatea macronutrienților
Reducerea nivelului de grăsime corporală este strâns legată de insulină. Învață despre alimentele cu indice glicemic mic, monitorizează-ți rolul insulinei în organism și ascultă-ți corpul în perioadele de test cu alimentație care-ți dă spike-uri insulinice (și, pe termen lung, diabet și obezitate) versus combinații cu indice glicemic mai mic, care te vor ajuta să pierzi din bodyfat mai repede și pentru mai mult timp.
Știu că e mai ușor să judecăm o cifră de pe cântar și să decidem dacă suntem sau nu pe calea cea bună, dar de cele mai multe ori e ca și cum am vrea să cumpărăm o casă și am evalua-o doar după câte camere are, nu după cum sunt dispuse, ce suprafață utilă are și cum bate soarele.