Ce să faci pe cod portocaliu de ploi, când îți dai seama că vara nu se mai întoarce prea curând? Un desert, evident. Eu am mers cu o rețetă simplă, dar de impact – un apple crumble englezesc, dar fără zahăr sau făină. Se face repede, se mănâncă și mai repede. Aduce nostalgii și arome de început de toamnă cu pături pufoase, cărți bune, oameni dragi și ceaiuri calde.
Ai nevoie de ingredientele de mai jos, vreo oră de petrecut în bucătărie, un vas yena mai mare sau o tavă cu diametru de cel putin 20 cm și Arctic Monkeys pe coloana sonoră. Totul iese mai bun cu vocea lui Alex Turner pe fundal, trust me.
Ingrediente:
– 6 mere (eu am adăugat și o pară, pentru factorul surpriză)
– sucul de la o portocală
– puțină zeamă de lămâie
– 2 căni de fulgi de ovăz
– trei linguri de unt de cocos
– 100 g miez de nucă
– 100 g migdale
– 100-150 g fulgi de cocos
– vanilie (păstaie sau esență)
– scorțișoară, nucșoară, cardamom după gust
Toată rețeta se împarte în două compoziții – mere și mix de ovăz. Recomand fulgii de ovăz mai mărunți, nu cei mari, întregi.
Mixul de ovăz se face amestecând fulgii cu două linguri de unt de cocos, cu fulgii de cocos și nuca și migdalele zdrobite (nu râșnite foarte fin, ca să fie crunchy la final). Se pun scorțișoară, nucșoară și cardamom, după preferințe și gust, iar opțional poți îndulci totul cu o lingură de sirop de arțar. Dar îți garantez că nu are nevoie de îndulcitor suplimentar, merele au tot ce le trebuie.
Când tai merele, le poți lăsa cu coajă, eu așa le prefer. Se scoate cotorul, se taie în cubulețe, se stropesc repejor cu lămâie ca să nu oxideze, se pun într-o oală cu fund gros și se se adaugă amestecul de suc de portocală, suc de mere și vanilie. Practic, ele vor fierbe în sucul ăsta.
Se lasă la foc mediu până se înmoaie bucățile de mere. Durează cam 20 de minute cu oala acoperită toată operațiunea. Când s-au înmuiat (nu trebuie să fie făcute terci, însă), se scot din oală și se scurge sucul rămas de la fiert. Noi l-am băut și a fost absolut di-vin.
După ce am pregătit fructele și mixul de ovăz, tava e tapetată și cuptorul e preîncălzit la 180 de grade, e timpul să facem odată plăcinta englezească cu mere, nu?
Am pus merele într-o tavă (de fapt, în două, că am făcut cantități ca pentru buncărul antiatomic) unsă cu puțin unt de cocos și tapetată cu nucă măcinată. Peste mere am așezat mixul de ovăz and that was that. Tava a intrat la cuptor timp de 20 minute, cât în paralel s-au întâmplat mixuri raw vegane de cheesecake cu levănțică și sfeclă, de s-a umplut bucătăria de roz, dar despre asta vorbim în alt episod.
Semnalul că e gata desertul cu mere e nuanța aurie a ovăzului de deasupra.
Această rețetă de prăjitură cu mere englezească merge excelent cu un ceai de fructe, la micul dejun. Sau, pe principiul If you do something wrong, do it right, merge cu înghețată. Nu știți asta de la mine.
Combinația de mere coapte cu vanilie, scorțișoară, ovăz crunchy și migdale și nuci este perfecțiunea întruchipată și parcă te face să uiți că-i cod portocaliu de ploi. E atât de bună încât numai aromele din bucătărie o să te facă să te simți ca în ziua de Crăciun.
Totuși, de notat că nu e tocmai cea mai dietetică combinație. Partea bună e că nu are zahăr și nici făină albă, așa că nici nu se compară cu celelalte opțiuni. Asta dacă nu mănânci jumătate de tavă odată, cum sigur o să te tenteze.
Hello, Carmen. O intrebare: ma gandesc ca placinta poate fi facuta si cu dovleac in loc de mere, nu? Pur si simplu ador combinatia de dovleac, scortisoara si cuisoare. Cred ca am sa adaug si ienibahar.
A, si m-ai facut curios cu chestiile roz, asteptam reteta si pentru alea!
@Razvan, evident, se poate improviza la nesfarsit in combinatia asta. Eu nu-s cel mai mare fan al placintelor cu dovleac, dar am in plan o rund noua, cu pere.