Un studiu care mi-a atras atenția: Consumul moderat de bere poate avea efect antioxidant

bere

 

Primul motiv pentru care am făcut cursuri de nutriție sunt zecile de idei și curente care se contrazic unele pe altele și care creează o stare de confuzie generală. Ceea ce ieri era toxic și nociv, azi e aliment minune și invers.

E o nevoie atât de mare în perioada asta de informație corectă, documentată, încât responsabilitatea alegerii e de asemenea imensă.

Ce știu, însă, e ca oricine spune că deține adevărul absolut mai mult ca sigur nu știe despre ce vorbește. Totul în nutriție se reduce la înțelegerea celor câteva principii simple ale alimentației sănătoase, în frunte cu moderația.

Un exemplu de produs-aliment îndelung discutat este berea, despre care se vorbește mult și pro, și contra.

Recent, am citit un studiu legat de consumul moderat de bere, care poate stimula puterea antioxidantă a organismului și nu influențează greutatea și profilul lipidic. E vorba, desigur, despre berea pe care cu toții o știm și o degustăm, fabricată cu din cele trei ingrediente ingrediente naturale – apă, hamei și cereale.

Acest efect e pus de cercetători pe seama compușilor fenolici prezenți în mod natural în bere datorită ingredientelor sale – hamei și cereale – care sunt capabili să contribuie la mărirea capacității antioxidante a plasmei.

Găsiți studiul în întregime aici.

Ce înseamnă consum moderat? Același studiu spune că înseamnă 330 ml pe zi pentru femei și 660 ml pentru bărbați.

Tot moderația e cheia și atunci când ne întrebăm dacă berea îngrașă sau nu. Răspunsul este – depinde câtă. O bere nu îngrașă, pentru că 350 ml au doar 150 de calorii, iar dacă e bere fără alcool, chiar mult mai puțin. De multe ori, vara, o bere fără alcool e varianta cea mai light și pentru siluetă, și pentru cap. Totuși, contează la fel de mult ce faci în restul timpului, cât nu bei bere – ce mănânci, cât, cât de multă mișcare faci și cât de ordonat trăiești.

Studiul citat mai sus este realizat de către Julien Cherfan, Masterand la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Și încă un lucru interesant, Centrul oferă burse cercetătorilor care vor să studieze efectele consumului moderat de bere asupra organismului, așadar dacă cunoașteți doritori, le puteți da vestea că 150.000 de lei așteaptă să fie accesați.

Mai multe studii românești și internaționale despre efectele consumului de bere găsiți aici sau în documentele următoare – 1, 2, 3.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *