Trasee montane de o zi: Prima ninsoare la Mălăiești

cabana-malaiesti

 

Una dintre cele mai frumoase drumeții montane făcute anul trecut a fost la Mălăiești. Din păcate, a fost chiar în weekendul în care am aflat că am pierdut câțiva oameni dragi în Colectiv. Potrivirea a făcut să mă întorc acolo după exact un an, urcând tot cu gândul la ei, dar cu mai multă pace în suflet.

 

Cabana Gura Diham – Mălăiești e un traseu perfect de făcut în orice anotimp. De fapt, în fiecare anotimp, pentru că e atât de diferit de fiecare dată. Acum un an am prins peisaje de toamnă cu frunze colorate și a fost ca-n povești.

 

Am plecat atunci spre casă cu gândul să revin iarna, dar habar n-aveam că am să mă întorc peste fix un an și că va fi deja iarnă. Nu se pune scurta vizită din timpul Maratonului 7500 din vară, pentru că n-am petrecut mai mult de 5 minute acolo, doar cât să iau apă de la izvor.

 

Poți face traseul Cabana Diham – Mălăiești și înapoi în aceeași zi sau poți rămâne peste noapte la cabană. Există camere cu mai puține sau mai multe paturi, dar cel mai bine e să suni și să vezi dacă sunt locuri libere pentru grupul cu care mergi.

E o idee bună de drumeție pentru că atât traseul, cât și Valea Mălăieștilor în care e amplasată cabana sunt pline de peisaje care te fac să te simți conectat perfect cu natura, cu munți masivi care se înalță cât vezi cu ochii și vârfuri de brazi la orizont.

 

Contact Cabana Mălăiești – 0741.074.884

 

Traseu

Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1457 m) – Pichetul Roșu (1445 m) – La Prepeleac – Cabana Mălăiești (1720 m)

Poți începe traseul și de la Predeal, Bușteni sau Râșnov și să parchezi mașina la una dintre pensiunile din zonă.

Este numit traseul de vară, pentru că mai există un traseu de iarnă, marcat cu triunghi, cruce și bandă – toate albastre.

 

Marcaj 

Traseul este marcat cu bandă roșie de la Cabana Gura Diham până la Pichetul Roșu și triunghi roșu de la Pichetul Roșu până la Cabana Mălăiești.

 

malaiesti2 

 

traseu-malaiesti2

 

Dificultate

Mică spre medie (pentru că are câteva porțiuni cu lanțuri). Weekendul trecut, scările din lemn rămăseseră fără câteva trepte, așa că e posibil să fie nevoie să te proptești puțin pe brațe, însă nu e deloc periculos.

 

Durată

Oficial, traseul ar trebui să îți ia cam 4 ore la dus și 3 la întors, în pas turistic și cu popasuri. L-am făcut în 4h 20min, în condițiile în care am făcut și scurte pauze pentru poze, dar am mai și alergat când nu puteam stăpâni picioarele.

 

traseu-malaiesti

 

Am pornit urcarea de la Cabana Gura Diham, cu o pantă destul de abruptă la început, dar e scurtă, așa că nu te speria. Era devreme, pe traseu încă nu era prea multă lume, dar după o vreme au început să apară din sens opus drumeți care probabil coborau de la cabana Mălăiești.

 

malaiesti

 

La pornire era toamnă, dar pe măsură ce am urcat s-a schimbat și anotimpul: a început să ningă și stratul de zăpadă creștea. La cabană, însă, zici că era iarnă în toată regula. Termometrul de pe ușa cabanei arăta -5 grade Celsius, adică vreme de mănuși, fes și geacă groasă, mai ales dacă stai pe loc.

 

malaiesti3

 

 

malaiesti4

 

Traseul are câteva curbe de nivel extreeem de tentante pentru alergători și evident că nu am putut să mă abțin, deși eram încălțată în bocanci.

Chiar dacă era o avertizare meteo de vânt puternic, cea mai mare parte a traseului e ferită de copaci, așa că nu am simțit frigul prea tare.

 

 

When the weather outside is frightful ❄ #winteriscoming

 

A video posted by Carmen Albisteanu (@carmenalbisteanu) on

 

Ceaiul de la Mălăiești a fost exact ce trebuia și mă bucur că nu îi mai pun (atât de mult) zahăr cum țineam minte de data trecută. În schimb, dacă tot ai făcut efortul să ajungi până acolo, te poți energiza cu celebra prăjitură de casă, o negresă cu mere pentru care ai să știi că a meritat să bați tot drumul acela.

Dacă ajungi la cabană și mai ai chef de umblat, poți da o fugă până la Lacul Țigănești sau chiar până la Vârful Omu. Totuși, pe zăpadă vei avea nevoie de echipament serios și să iei în calcul suficient timp pentru traseu.

Spre Țigănești trebuie să o apuci pe lângă cabană, prin spatele ei, iar traseul nu durează mai mult de 45 de minute. 

 

 

Cerul a fost senin în cea mai mare parte, dar de la Mălăiești, privind în sus, traseele spre Țigănești și spre Omu erau în ceață și zăpadă, așa că n-am mai urcat.


E bine să știi că Mălăiești a fost votată cea mai frumoasă cabană din Bucegi. Nu că ar fi cine știe ce, dar alta mai faină chiar nu e 🙂 În plus, are un avantaj imens datorită peisajului în care e poziționată. Pe orice fereastră ai scoate nasul, priveliștea e incredibilă.

Înainte să pleci de acasă, aruncă un ochi pe prognoza meteo ca să fii sigur că prinzi vreme de care să te bucuri și că pleci echipat corespunzător.

La capitolul echipament, este esențial să ai:

– bocanci,
– sac de dormit dacă rămâi peste noapte,
– îmbrăcăminte în straturi,
– mănuși, fes,
– ochelari de soare,
– opțional, bețe de tură, mai ales dacă stai mai rău cu echilibrul (ca subsemnata).

 

Nu are rost să cari prea multe lucruri la tine. Apă găsești la Diham și la Poiana Izvoarelor, iar la Mălăiești ai destule opțiuni pentru o masă caldă decentă.

 

Prin urmare, merită să treci pe lista ta de drumeții traseul Cabana Diham – Mălăiești pentru că îl poți face lejer într-o zi, iar peisajele te vor încărca cu energie bună și liniște, indiferent în ce anotimp ajungi acolo.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *