Banana bread fără zahăr, cu semințe, făină de secară și ovăz

img_20161108_123835

 

Sunt printre norocoșii care reușesc să traducă ce simt papilele în ingrediente și apoi în rețete. De fiecare dată când mănânc ceva ce îmi place îmi propun să fac și eu acasă. Sigur că sunt foarte importante cantitățile, modul de preparare, dar de cele mai multe ori îmi ies încercările astea dacă nu e nimic complicat la mijloc.

Am mâncat acum câteva zile o banana bread cu semințe atât de bună, cu o consistență care mi-a plăcut foarte mult, așa că m-am hotărât să fac un experiment similar când găsesc niște timp.

Partea bună e că nici n-a fost nevoie de cine știe cât timp. În 10-15 minute am făcut compoziția și apoi am lăsat tava 30 de minute la cuptor. A ieșit foarte bună și de cum am luat prima bucată (din cele 5 mâncate odată) am știut că trebuie să împărtășesc rețeta.

Rețeta de banana bread fără zahăr se bazează pe dulceața bananelor bine coapte. Îndulcitorul e opțional, iar cu miere probabil că va fi puțin diferită consistența. Dacă îți place mai dulce, poți adăuga câteva fructe uscate (caise, stafide, merișoare hidratate) sau niște fulgi de ciocolată neagră, cum am făcut eu.

A ieșit o banana bread aromată, suficient de dulce și cu gust sănătos, de făină integrală de secară și făină de ovăz.

 

Ingrediente:

  • 4 banane (cu cât mai coapte cu atât mai bine)
  • două cupe de Instant Oats (de la My Protein sau 50 g din altă făină de ovăz)
  • două ouă
  • trei linguri rase de iaurt grecesc (eu am folosit Olympus cu 2% grăsime)
  • 200 g făină de secară integrală
  • 2 linguri semințe de floarea soarelui
  • 2 linguri semințe de dovleac
  • 1/2 cană de unt de cocos (o parte pentru uns foaia de copt)
  • o linguriță mică de bicarbonat de sodiu stins cu oțet
  • 1/2 plic de praf de copt
  • vanilie
  • un praf de sare

 

Opțional:

  • bucățele de ciocolată neagră 85% cacao
  • 2-3 linguri de fructe uscate (hidratate în prealabil)
  • scorțișoară

 

Modus operandi:

 

E metoda clasică în care ingredientele uscate și celelalte se amestecă separat și apoi se pun laolaltă.

Mai întâi am transformat bananele în piure, am adăugat ouăle bătute cu iaurt, vanilia, untul de cocos topit și bicarbonatul stins. Separat am amestecat cele două tipuri de făină, praful de copt, semințele și praful de sare. Am unit cele două compoziții într-un castron mai mare și am întins rezultatul într-o tavă mare de cuptor. Rețeta se face de obicei în tavă de chec, însă fiind atât de densă, n-am vrut să iasă crudă la mijloc, așa că am jucat safe ca să fiu sigură că iese subțire și cât de cât bine făcută.

La final am împrăștiat și câteva bucățele de ciocolată neagră deasupra și am lăsat-o la cuptorul preîncălzit la 150 grade timp de 30 de minute, după ce a trecut testul scobitorii.

E perfectă pentru micul dejun sau pentru o gustare la purtător. Pentru că azi e ziua surorii mele, a fost un desert de sărbătoare, bun de împărțit cu colegii.

Voi reveni cât de curând cu un update. Planul meu e să perfecționez rețeta, așa că am să încerc și varianta ei vegană în curând, apoi o variantă coaptă în formă mai înaltă și sper să iasă în consistența aceea perfectă – densă, dar nu crudă.

 

Enjoy!

 

img_20161108_135031

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *