Turbulenţe

7500 - 3
Toţi înţelepţii mileniului trei sunt de acord cã trãim în cele mai confortabile vremuri. Problema noastrã nu mai e sã ne asigurãm supravieţuirea, ci am devenit preocupaţi de confort şi o viaţã linã, fericitã, pe deplin liniştitã, aşa cum credem cã ni se cuvine.
N-am trecut probabil prin nici 1% din greutãţile pe care le-aş fi avut dacã mã nãşteam acum 200 de ani, însã din ce am avut pânã acum am devenit conştientã de un lucru. Din perioadele agitate şi situaţiile cele mai grele am câştigat cele mai preţioase lecţii şi am avut cele mai abrupte şi mai rapide curbe de învãţare.

Au fost momentele care m-au forţat sã iau decizii pe care le amânam sau sã vãd lucruri pe care nu le vedeam. Şi mi-au fãcut atât de mult bine încât acum le aştept, le pândesc ca pe norii care prevestesc furtuna – oare ce va scoate la luminã urmãtorul fulger?
Vor veni destule. Oricât de linişte şi pace ar fi în jur azi, momentele care ne zguduie sunt tot timpul dupã colţ.
La început trec peste tine şi te rãvãşesc şi abia când se mai potoleşte furtuna priveşti înapoi şi vezi câte etape te-au ajutat sã arzi, cum ritmul tãu a fost cu totul altul când te-a împins ceva de la spate.
Când începi sã te prinzi de câteva lucruri, aştepţi turbulenţele cu calm.
Unul dintre lucrurile astea e faptul cã ele înseamnã ce decizi tu sã însemne. Dacã înţelegi cã o situaţie e bunã sau rea în funcţie de ce îi atribuim şi cât ne lãsãm zguduiţi, eşti deja stãpân pe ea. Dacã suntem pregãtiţi de gândul cã turbulenţele sunt inevitabile şi stãm cu picioarele bine înfipte în pãmânt, viteza de recunoaştere şi reacţie va creşte. Apoi, când lovesc, ţine de antrenamentul fiecãruia mãsura în care reuşim sã conştientizãm cã e 100% în controlul nostru cum reacţionãm.
Al doilea lucru pe care l-am înţeles derivã din primul. Când începi sã vezi mai clar câte oportunitãţi apar în astfel de perioade, începi sã pândeşti semnele urmãtoarei sesiuni de tsunami-uri, ca sã te urci pe vârful valului şi sã creşti odatã cu el. Sã sari etapele de blocaj, sã te duci cu viteza care îţi lipsea spre destinaţie.
Cu experienţa vezi lecţiile mai uşor şi te redresezi mai repede. Ca un pilot cu sute de ore de zbor, vei ţine zdravãn manşa şi vei gãsi imediat cea mai bunã traiectorie ca sã ieşi din nor.
În fiecare moment care pare mai liniştit, mai cafeluţã-şi-primãvarã, o parte din mine e în gardã – Ok, life! What’s next? Bring it on!
Şi mai gândeşte-te la ceva: mulţi dintre oamenii pe care azi îi admiri pentru ce sunt şi ce au reuşit au probabil multe episoade de turbulenţe la activ. Pe cele mai multe probabil le ştiu doar ei. O viaţã prea confortabilã nu şlefuieşte mare lucru, în schimb una cu ascuţişuri şi obstacole e ca un antrenament de intensitate – scoate din tine o variantã şi mai bunã dupã fiecare stop pe cronometru, când eşti altul decât la start.
So get ready to become fighter.

 

2 thoughts to “Turbulenţe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *