Trei lucruri esențiale pentru un sistem imunitar puternic

sneeze

 

După un sezon de efort, acum e o perioadă bună în care să ai mai multă grijă de sistemul tău imunitar. Cum poți face asta?

Sunt câteva lucruri de care depinde forța sistemului nostru imunitar. Unele sunt în afara controlului nostru și vin pe calea moștenirii genetice, dar altele depind de grija pe care ne-o purtăm. Iar dacă simți că ai restanțe la câteva dintre aceste capitole, să nu te miri că vei fi mai vulnerabil în fața răcelilor, infecțiilor, oboselii și accidentărilor.

Iată cele mai importante trei lucruri care te vor ajuta să îți construiești o imunitate de fier:

 

Odihna

 

Nu doar somnul, ci și ritmul în care trăim în orele în care nu dormim. Pe lângă cele 8 ore de somn pe noapte, organismul tău îți va mulțumi dacă îi vei da mai multe momente de repaus – pauze în timpul serviciului, weekenduri de relaxare etc.

E foarte important să faci mișcare, dar evită supra-antrenamentul și efortul prelungit, pentru că, așa cum povesteam într-un articol mai vechi, deschid porțile sistemului de apărare al organismului. Răcelile de după maratoane sunt ceva obișnuit în viețile sportivilor. Dacă acum nu te mai antrenezi la fel de intens, odihnă poate însemna și cross-trainingul sau antrenamentul compensatoriu.

În loc să-ți forțezi energia în concursuri lungi, fă-ți cadou o perioadă de pauză în care să experimentezi alte moduri de a fi activ, fără presiunea unor rezultate. Încearcă activități care îți vor fi utile în sportul pe care îl practici de obicei sau de care ți-a fost dor. Eu am pe listă pilates, yoga, cycling, cățărare și un baschet prelungit, până se lasă întunericul, ca pe vremuri.

 

Alimentația

 

Printr-o alimentație variată, bazată pe toate bunătățile de toamnă pe care le găsim la piață, din care să nu excludem nicio grupă alimentară, ne luăm o mulțime de substanțe nutritive. Ele ne vor ajuta să facem față schimbării de sezon.

E vremea ceaiului de ghimbir, a supei de dovleac cu usturoi, a salatei de sfeclă cu hrean – hai să ne bucurăm de ele mai des, pentru că încet-încet, ne vor ajuta să ne construim un sistem de apărare mai puternic.

Eu am terminat deja primul borcan de miere cu cătină și de o săptămână iau și suplimente. E vorba despre Béres Drops – picături pentru sistemul imunitar care se absorb rapid. Ele funcționează atât ca susținător al imunității, dar ajută și la prevenirea oboselii, unul dintre simptomele unui sistem imunitar slăbit.

Conțin fier, cupru, zinc, molibden, mangan, seleniu, crom și fluor – elemente pe pe care cu greu ni le putem lua în cantitățile potrivite doar din alimentație, mai ales dacă facem mai mult sport.

Béres Drops sunt produse de Béres Pharmaceuticals, o companie de familie cu istorie în Ungaria, iar picăturile pentru imunitate sunt produsul lor locomotivă, folosite de milioane de oameni din zona Europei Centrale. Ele sunt recomandate atât adulților, cât și copiilor cu o greutate de peste 10 kg și persoanelor cu hipertensiune arterială.

Pe prospect am mai văzut că scrie că susțin sistemul imunitar în cazul unor diete deficitare sau al efortului fizic intens.

Tot legat de alimentație, mai menționez curățenia de toamnă în meniu, care ar trebui să însemne eliminarea a tot ce este ultra-procesat, cu aditivi, cu zahăr și alte lucruri care n-au văzut natura.

Baza sunt vitaminele, mineralele, grăsimile bune și fibrele luate din alimentație și suplimente de calitate.

 

 

Liniștea

 

Pe toate planurile. Orice dezechilibru sau factor de stres înseamnă o poartă deschisă în zidul nostru de apărare și știm că vin toate la pachet – în perioadele stresante mâncăm mai prost, avem mai puțină grijă de noi înșine, dormim mai puțin etc. Așa că totul pornește de la capacitatea noastră de a ne păstra echilibrul și de a putea face alegeri în favoarea noastră.

 

Să avem o iarnă cu cât mai puține clipe petrecute cu nasul în batistă și cât mai multe de liniște și bucurie!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *