Ameninț de mult că pun rețeta asta pe blog și am decis să mă mobilizez în sfârșit, pentru că am observat că dispare dovleacul din piețe. În plus, vremea asta cere ceva cald și spicy, cu aromă de Crăciun.
Ca să-ți explic cam cât de bună iese supa cremă de dovleac după rețeta de mai jos o să-ți spun doar că prima dată când am făcut-o, am mâncat singură o oală în două zile și în a treia zi am mai făcut una. Nu mai voiam să mănânc altceva.
Am improvizat rețeta când am făcut-o prima dată, acum câțiva ani – m-am uitat pe câteva bloguri, am mai scos și am mai adăugat ingrediente, dar mi-a ieșit din prima atât de bună încât apoi n-am mai vrut să schimb nimic.
E o supă cu un gust care creează dependență, născut din amestecul de arome dulcege ale dovleacului, cu cel puțin picant de ghimbir și usturoi și cu lingura de iaurt absolut esențială.
Ingrediente
- 800g – 1 kg dovleac curățat de coajă, de semințe și tăiat cubulețe (nu folosi dovleac plăcintar, pentru că e prea dulce)
- un morcov
- o țelină mică
- o ceapă medie
- ghimbir ras după gust (recomand două lingurițe la cantitatea de dovleac)
- 3-4 căței de usturoi
- sare, piper
- iaurt grecesc de adăugat la final
- semințe de dovleac puțin rumenite
- Opțional – câteva fâșii de bacon caramelizate la tigaie
Supa de dovleac se gătește ca orice altă supă cremă. Se fierb dovleacul, morcovul, țelina și ceapa, apoi se blend-uiesc lăsând atâta apă câtă consideri, în funcție de cât de consistentă vrei să iasă. Eu de obicei o scurg aproape pe toată și mai adaug pe parcurs.
Apoi se adaugă ingredientele condimentate, începând cu sarea și piperul, iar apoi usturoiul și ghimbirul. Pentru că secretul supei e mixul de arome, le poți adăuga pe cele din urmă treptat, ca să iasă fix pe gustul tău.
Ghimbirul trebuie să fie ras, nu praf – n-are niciun farmec – și nici tăiat bucăți, pentru că vei amorți papilele când vei nimeri o bucată mai mare. Dacă totuși îți place super spicy, poți adăuga niște chilli.
Pentru mine, cantitățile notate mai sus au dat cel mai bun rezultat. Dar nu uita de cele 1-2 linguri de iaurt pe care le vei adăuga la final, în farfurie. Fac toată diferența și vor potența gustul ușor afumat și ușor picant al supei. Semințele de dovleac și bucățelele de bacon sunt un decor crunchy, dar la mine baconul e opțional, pentru că nu-s cel mai mare fan.
PS – Din păcate, poza nu este a mea, pentru că nu sunt în stare să fac fotografii atât de bune pe cât ar merita rețeta. Sursa: oprah.com