10 pensionari care se mișcă mai bine decât tine

Johanna Quaas, una dintre cele mai în vârstă gimnaste din lume (Foto - Silverfit)
Johanna Quaas, una dintre cele mai în vârstă gimnaste din lume

 

O fi mișcarea secretul tinereții fără bătrânețe? Nu știu dacă așa e, dar avem în jurul nostru exemple de veterani care fac, la vârsta pensiei, mai mult sport decât alții la vârsta majoratului.

Vorba aceea, You don’t stop exercising because you get old. You get old because you stop exercising.

Pentru că merită să fie mai cunoscuți și să lăsăm puterea exemplului să își facă treaba, azi vă prezint 10 sportivi de vârsta a treia care continuă să facă mișcare și ne dovedesc că vârsta biologică e doar un număr.

 

1 și 2. Kay și Joe O’Regan – Cuplul de octogenari care aleargă maratoane împreună. S-au apucat de alergat la 50 de ani, iar anul acesta au terminat Cork City Marathon în 5:25:29, pe primul loc la categoria lor de vârstă.

Joe a alergat 29 de maratoane din 1986 până în 2016, iar Kay a ajuns la 113 maratoane alergate.

 

Foto - Darragh Kane
Foto – Darragh Kane

 

3. Fred Beckey, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști, care la 93 de ani încă se mai cațără. A început escalada la 13 ani, în calitate de cercetaș, iar astăzi în Alaska există Mount Beckey, un munte care îi poartă numele.

 

 

4. Elena Pagu, românca de 90 de ani care a stabilit două recorduri mondiale la categoria de vârstă 90+. Ea a câștigat anul ăsta aurul la probele de 5k marș și 10 km la Campionatul Mondial al Veteranilor din Perth, Australia.

 

Foto - Libertatea
Foto – Libertatea

 

5. Fauja Singh – un indian născut în 1911 care în 2003, la vârsta de 92 de ani a scos un timp de 5h 40 de min la Toronto Waterfront Marathon. Când a împlinit 100 de ani, a decis să bată recordurile mondiale pentru grupa sa de vârstă la 8 probe pe distanțe scurte (de la 100 m în 23.14 până la 5000 m în 49:57,39). 5 dintre recorduri i-au ieșit.

Singh a pus capăt competițiilor în 2013, după ultimul 10k alergat la maratonul din Hong Kong.

 

6. Madonna Budder – i-am aflat povestea de la Tony Robbins, care a dat-o drept exemplu la evenimentul Unleash the Power Within.

Madonna Budder este o călugăriță de 86 de ani, care s-a apucat să se antreneze pentru triatlon la 48 de ani (!!!), l-a făcut pe primul la 52 de ani, iar până acum are peste 325 de triatloane la activ, dintre care 45 de competiții Iron Man. Este deținătoarea recordului mondial pentru cea mai în vîrstă persoană care a terminat un Iron Man, la 82 de ani.

Acum e poreclită The Iron Nun, iar cei de la Nike au inclus-o într-unul dintre spoturile lor.

 

 

7. Cliff Young – un alergător care în 1983, la 61 de ani, a participat la una dintre cele mai grele curse de anduranță din Australia, alergând 875 km între Sydney și Melbourne.

Cel mai amuzant detaliu e că, pentru a termina această cursă în 5 zile, cei mai mulți participanți erau pregătiți să alerge 18 ore pe zi și să doarmă restul de 6, dar Cliff nu știa asta. Nu a dormit deloc, a trecut primul linia de sosire, înaintea sportivilor mai pro, iar când a primit cec-ul pentru 10.000 de dolari a zis că nu se aștepta să câștige bani, așa că i-a dat altor alergători.

 

Foto - Newcastle Herald
Foto – Newcastle Herald

 

8. Ernestine Shepherd – a împlinit 80 de ani și e una dinre cele mai în vârstă femeie body builder din lume. S-a apucat de sport la 56 de ani, iar acum se menține în formă alergând chiar și 130 de km pe săptămână și urmând o alimentație foarte calculată.

Mai jos e un video cu povestea ei, filmat când avea 77 de ani.

 

9. Johanna Quaas – are 91 de ani, iar de anul acesta a și intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai în vârstă gimnastă din lume.

Spre deosebire de sportivii menționați mai sus, ea s-a apucat de gimnastică în tinerețe și continuă și acum.

 

10. Jacinto Bonilla – la 77 de ani, este unul dintre cei mai în vârstă practicanți de crossfit din lume. A suferit de cancer de prostată, însă și-a revenit și a participat inclusiv la celebra competiție Crossfit Games.

Acum este antrenor pentru sportivi cu zeci de ani mai tineri decât el.

 

 

 

One thought to “10 pensionari care se mișcă mai bine decât tine”

  1. Eu ii admir pe olandezi ca sunt o multime de oameni trecuti de 60 de ani care alearga muuult mai repede decat mine si ma motiveaza ca poate, poate si eu o sa fiu ca ei, cel putin asta sper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *