De Sărbători am primit o carte despre alergare de pe lungul meu whishlist: Anatomia alergării – Ghidul vostru ilustrat pentru creșterea forței, vitezei și rezistenței, de Joe Puleo și Patrick Milroy. Pentru că am primit multe întrebări despre cât e de bună sau de rea, i-am făcut o recenzie și o listă de pros and cons care să te ajute să decizi dacă merită să o citești.
Anatomia alergării e o carte destul de tehnică, nu e vreo poveste de glorie inspirațională a vreunui alergător celebru. E axată pe beneficiul pe care antrenamentele variate de alergare și de forță îl au pentru creșterea vitezei și rezistenței.
Practic, autorii amintesc că nu e suficient să ieși la alergări multe și fără sens, ci susțin crearea unui plan care să includă și altceva decât kilometri lungi, cum ar fi antrenamente de viteză sau de forță pentru grupele musculare cu rol principal sau secundar în alergare.
Ideea de la care pornesc este că nu numai mușchii picioarelor influențează felul în care alergăm, ci și cei ai spatelui, ai brațelor, ai mijlocului, ba chiar și ai feței. Pentru a crește performanța în orice tip de alergare, ei vorbesc despre tehnica corectă, echilibrul rezultat dintr-o musculatură dezvoltată simetric.
Poate ți s-a întâmplat ca, la finalul unei sesiuni de sprinturi, să simți brațele mai obosite decât picioarele. Mie mi s-a întâmplat și e clar un semn al lipsei de antrenament pentru brațe. Prin urmare, antrenarea grupelor musculare ale părții superioare a corpului înseamnă creșterea performanței. Iar dacă fiecare aduce un plus de 0,5% să zicem, adunate pot face diferența.
Cartea începe cu noțiuni de anatomie despre sistemul cardiovascular și cel cardiorespirator, cu câteva exemple despre diferențele între constituția alergătorilor în funcție de rasă și sex.
Cea mai mare parte a cărții cuprinde exerciții explicate. Dacă ai mai dat pe la sală, nu vor fi lucruri noi, însă partea bună este că detaliază tehnica corectă de execuție. Chiar dacă nu ai un antrenor personal, poți fi atent la recomandările din carte ca să fii sigur că execuți exercițiile corect și să nu te accidentezi. În plus, explică ce beneficiu are fiecare exercițiu pentru felul în care alergi.
O altă parte a cărții este dedicată exercițiilor pentru picioare, întăririi mușchilor, articulațiilor, tendoanelor, precum și sfaturilor pentru prevenirea accidentărilor – de la mușchii pe care ar trebui să îi antrenăm ca să ne ferim de tendinite, periostite și alte probleme până la felul în care ar trebui să ne alegem adidașii. Iar în cazul în care te confrunți deja cu o accidentare, îți arată ce ar trebui să faci ca să te recuperezi.
Limbajul e destul de accesibil, deși la început sunt noțiuni de bază de anatomie. Când vei vedea în ilustrații numele mușchilor implicați în diferitele tipuri de activitate fizică s-ar putea să ai flashback-uri de la orele de biologie.
La final sunt și câteva exemple de antrenament pentru VO2max, circuite de exerciții de forță etc.
Despre autori: Joe Puleo este antrenor de alergare cu peste 20 de ani de experiență, în timp ce dr. Patrick Milroy este specializat în accidentări sportive și, din 1998 este medicul principal al Road Runners Club din Marea Britanie.
Puncte forte:
- e o carte utilă pentru a înțelege în ce fel ne influențează antrenamentele ușoare de forță performanța în alergare
- poate oferi inspirație pentru antrenamentele de forță, cea mai mare parte cu greutatea propriului corp
- explică de ce ne accidentăm și ce avem de făcut ca să prevenim sau să ne recuperăm după accidentări
- explică de ce ne ajută la alergare anumite exerciții pe care poate le știam deja
- are ilustrații excelente din care reiese foarte clar ce grupe musculare sunt implicate în fiecare exercițiu
- se adresează tuturor tipurilor de alergători, de la sprinteri, la trail runneri și maratoniști de teren plat
Puncte slabe:
- sunt lucruri destul de basic pentru cineva care deja aleargă și se antrenează de ceva vreme
- exercițiile nu sunt mari noutăți, e posibil să ai senzația că le știai deja și practic le poți găsi gratuit în multe alte surse, mai ales online (dar aplici ce știai?)
- unele lucruri pot părea un pic prea tehnice, mai ales când se intră in detalii despre progresia antrenamentelor sau elemente de anatomie
- varianta în limba română sună de parcă ar fi tradusă de un copil de clasa a treia
Anatomia alergării este apărută la editura Lifestyle Publishing, se găsește online și în librării și, din ce am văzut, costă între 37 lei și 50 lei.
nu mai dati banii pe prostii… cumparati jucarii la copii! 🙂