Ok, vrei să faci mai multă mișcare. De unde începi?

alergare2

 

Rezoluții, nerezoluții sau planuri mai vechi – poate ți-ai propus ca în sfârșit, 2017 să fie anul în care să intri în formă, să te miști mai mult și să te simți mai bine. Dar de unde începi? Cum alegi din atâtea variante, cum știi că te bagi în ceva ce vei putea susține pe termen lung și ți se va potrivi?

Metoda mea preferată e o combinație de trial and error și experiența altora. Iar din experiența mea de până acum, ca să-ți fie mai ușor să faci loc câtorva ore de sport în viața ta, poate fi mai ușor să decizi ce să faci, cât să investești (timp, bani etc.) și să știi la ce să te aștepți dacă pornești de la motivația principală.

 

Prin urmare, un început bun ar fi să stabilești clar de ce vrei să faci asta. Alergarea, deși pentru mulți pare cea mai simplă și mai la îndemână formă de a fi mai activ, nu e soluția pentru orice și oricine. Din contră, pentru majoritatea motivelor pentru care se apucă de obicei lumea să facă mai multă mișcare există opțiuni mai eficiente decât 2-3 alergări săptămânale.

 

Dacă te apuci de sport ca să slăbești (sau “să te tonifici”) …

 

Alergarea nu o să te ajute atât de mult pe cât ai crede. Da, vei da jos câteva kilograme, dar va fi ca rezultat al unei schimbări de stil de viață mai mari, care cuprinde și ce mănânci, ce bei, cât dormi etc. Strict pentru slăbit sau, ca să folosesc termenul popular “tonifiat” – deși de fapt e o schimbare a raportului între masă musculară și grăsime – mergi la sigur cu antrenamente care implică niște greutăți. Orice de la clase de bodypump la sală, până la HIIT sau Crossfit. Cât te ține și cât ți se potrivește.

De asemenea, dacă te apuci de sport ca să slăbești, dar nu ești atent la alimentație, vei vedea cu siguranță niște schimbări, dar s-ar putea să nu aibă nimic de-a face cu obiectivul tău. Chiar din contră, dacă vii acasă de la alergat cu o foame de lup s-ar putea să te întrebi cum ai reușit să te îngrași.

Slăbirea și schimbarea compoziției corporale fără o alimentație bine gândită, potrivită preferințelor, nevoilor și obiectivelor tale sunt niște vise frumoase.

 

Dacă te apuci de mișcare ca să ai o rezistență sau o forță fizică mai bună …

 

Da, alergarea e pentru tine. Bagă și 1-2 antrenamente de forță sau sesiuni de cross training pe săptămână și ai să fii brici. Poți combina alergarea și cu înot, bicicletă, escaladă – tot ce-ți face cu ochiul. Pentru forță (nu masă musculară mare, ci forță și putere), începe cu antrenamente cu greutatea corpului, cât mai variate, iar apoi adaugă greutățile.

 

Dacă te apuci de mișcare ca să găsești un hobby nou …

 

Fii pregătit să încerci de toate. O dau mereu exemplu pe prietena mea total anti sport, de care clar nu s-a lipit nicio alergare, bicicletă sau sală în viața ei, dar care a descoperit dansul și de atunci face cardio la dancehall de două ori pe săptămână. Cred că dacă n-ai găsit o activitate care să-ți placă și să te țină în priză înseamnă doar că n-ai încercat suficiente variante. Trial and error.

 

Dacă te apuci de mișcare ca să ieși mai mult din casă …

 

Poți să te apuci de alergare/drumeție/orientare montană sau MTB. Ai să-ți consolidezi rădăcinile pământene și ai să ajungi în locuri în care altfel ai fi ajuns mai cu greu sau în mai mult timp. Îți spun asta din experiența proprie, pentru că număr pe degete traseele montane făcute înainte să încep să alerg.

 

Dacă te apuci de mișcare ca să scapi de dureri de spate sau alte probleme ale sedentarismului …

 

Încearcă yoga, pilates, înot, antrenamente cu greutatea corpului, cu mult focus pe flexibilitate. Aici secretul e practica consecventă, pentru că progresia se face treptat și, de cele mai multe ori, când încetezi să mai practici te întorci repejor de unde ai plecat.

 

Dacă te apuci de sport ca să devii parte dintr-o comunitate …

 

Testează cele două variante – sport de echipă vs sport individual. Există sporturi în care comunitățile sunt mai închegate, cum ar fi fotbalul, alergarea sau crossfit-ul. Sau chiar snookerul, că și ăla e sport, nu? 🙂

 

Oricare ar fi motivul pentru care vrei să te apuci să faci mai multă mișcare, setează-ți obiective măsurabile – cât vrei să alergi/slăbești/împingi de la piept și până când. O să-ți fie mai ușor să te ții de treabă.

 

Mai sus sunt doar câteva motivații și propuneri, dar cu siguranță o să-ți vină și alte idei de lucruri pe care să le încerci dacă îți pui întrebările potrivite.

 

Un 2017 cu spor!

 

sursa foto

One thought to “Ok, vrei să faci mai multă mișcare. De unde începi?”

  1. Pe mine o prietena m-a intrebat daca am fundul mai ferm si m-am tonifiat daca am inceput sa alerg. In conditiile in care alerg de cateva luni :)) M-a busit rasul si i-am zis ca nu, ca daca vrea asta sa faca fitness. Raspunsul a fost… mi-e lene.
    q.e.d – nimic nu face minuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *