Despre rezoluțiile altora și toleranța noastră

hippo

 

Azi inaugurez o nouă serie de guestposturi scrise de Horațiu Balint, unul dintre sportivii și antrenorii pe care îi admir pentru realizări și stil de lucru. 

Horațiu este sportiv de performanță de peste 12 ani, vicecampion național la bodybuilding, cu multiple medalii interne și internaționale la Jiu-Jitsu Brazilian și Kempo Grappling, câștigător al medaliei de bronz la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu Newaza și participări în competiții de maraton și ciclism. De asemenea, Horațiu este antrenor de fitness și creator al programului FastShape.

Vei găsi toate articolele lui aici.

 

Cu toții știm cât de sâcâitor e atunci când mergi la sală și, să spunem ca vrei să faci piept și toate băncile, cablurile și aparatele sunt ocupate. Mai ales când sunt ocupate de oameni pe care nu i-ai mai văzut niciodată la sală.

Astăzi aș vrea să mă adresez celor care se antrenează frecvent într-o sală și nu numai. E sezonul în care sălile se umplu de ‘new year resolutioners’ (acele persoane care, la fel ca anul trecut, și-au promis că o să slăbească și că o să-și schimbe aspectul fizic.

Apelez la înțelegerea și răbdarea voastră, a oamenilor fideli cultului sportului. Nimeni nu s-a născut învățat. Când întâlniți o astfel de persoană, nu-i dați cu flit și nici nu faceți comentarii răutacioase (oricum în 3 săptămani nu știu dacă vă veți mai întâlni cu mai mult de 20% din ei), din contră, salutați-i, zâmbiți-le, oferiți-le un sfat atunci când vi-l cer sau când greșesc (dacă nu țin cont de el, lăsați-i în pace).

 

E foarte ușor să-i observi prin săli, sunt cei cu haine noi, dar care habar n-au pe ce lume sunt (știți voi privirea aia pierdută de căprioară). Îi apreciez cu adevărat pe cei care și-au luat inima în dinți și au ieșit din zona lor de confort cu scopul de a deveni mai sănătoși. O să pun accentul pe această categorie. Mulți dintre ei au venit la sală la recomandarea medicului, din cauza diverselor probleme de sănătate. Alții se confruntă cu probleme personale și încearcă să obțină acea doză mult căutată de endorfine care la finalul zilei va face cu siguranță diferența.

Nu ai neapărat nevoie de cunoștințe de nutriție, biomecanică, fitness etc. ca să îndrumi o persoană spre un stil de viață sănătos și spre un progres. Ce vreau să subliniez este faptul că fiecare dintre voi puteți fi un instructor simbolic de fitness dacă aveți răbdare și înțelegere pentru noii oameni ce vor călca pragul sălilor în această perioadă.

Sa avem spor(t)!  

One thought to “Despre rezoluțiile altora și toleranța noastră”

  1. Buna, Carmen si Horatiu.

    Sunt de acord in totalitate cu articolul. De multe ori mi s-a intamplat sa vad feţe noi in sala, de regula tineri care nu pareau a sti ce face sau de ce se afla acolo. Stiti si voi care-i treaba cu sfaturi nesolicitate, dar cand ca o astfel de persoana isi pune in pericol integritatea corporala prin modul incorect de executie a unui exercitiu potential daunator, ma vad nevoit sa intervin.

    Stiu ca interventia si atitudinea mea poate insemna diferenta intre o calatorie fitness lunga si prospera sau renuntarea dupa 1-2 saptamani. Asadar, incerc sa fiu prietenos, sa le zambesc si sa ii indrum, pe cat imi sta in putinta. In felul acesta, exista mai mare sanse ca el sa gandeasca: “Ce fain e la sala, ce prietenosi si saltareti sunt oamenii, nu e cum se spune. Imi place aici, mai vin!” Si-asa, in doar 2 minute, cu efort minim, ai schimbat viata cuiva 🙂

    O zi frumoasa,
    Razvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *