Berlin în 4 zile – istorie, cafele și alergare

berlin

 

 

“Cine-o mai merge vreodată în Berlin iarna…”, bodogăneam în camera de hotel în timp ce încercam să pun pe mine absolut toate hainele din bagaj.

Aplicația meteo arătase 7 grade pentru fiecare dintre cele patru zile pe care aveam să le petrecem acolo, dar probabil asta era temperatura maximă atinsă în cele 10 secunde pe zi în care s-a ivit câte o rază de soare. Real feel, însă, a fost sub zero. Greu. Mai ales când Berlinul e un oraș în care atracțiile majore sunt arhitecturale și când îl vizitezi umbli pe afară 6-10 ore pe zi lejer.

De vizitat

 

Pentru că am avut doar patru zile la dispoziție, nu ne-am planificat itinerariul militărește. Ne-am propus să vedem despre ce e vorba în Berlin, să vedem orașul, locurile, să bem niște cafele bune și să ne bucurăm de câteva lecții de istorie.

Cum spuneam, multe dintre obiectivele din Berlin sunt pe afară. Cea mai mare densitate de obiective e în zona Mitte, în centru, dar sunt și unele pentru care va trebui să iei transportul în comun, cum ar fi Zidul Berlinului (East side gallery) sau Palatul Charlottenburg.

 

Au un transport în comun cum n-am mai văzut nicăieri. Între oricare două puncte A și B există mai multe opțiuni de conexiuni super bine puse la punct – cobori din metrou și urci direct în autobuz, tren sau tramvai. Nu sunt aglomerate și Google Maps îți arată exact ce trebuie să iei până la destinație, de unde și cât durează.

O călătorie cu metroul costă 3,5 euro, două călătorii vreo 7 euro, dar cel mai convenabil, mai ales dacă ești cu prietenii, e să îți iei o cartelă de o zi pentru grup. Asta înseamnă că vei da 20-21 euro pe zi (în funcție de zonele în care vei ajunge) pe un bilet cu călătorii nelimitate pentru 5 persoane. E convenabil și dacă sunteți un grup de trei sau patru.

În centru ai obiective la fiecare colț de stradă, cum ar fi Alexanderplatz și turnul televiziunii, Poarta Brandenburg, Victory Column  (în care poți urca să admiri orașul. Costă 3 euro) sau Checkpoint Charlie (cel mai celebru punct de trecere între Berlinul de Est și Berlinul de Vest).

 

 

 

Pe lângă obiectivele pe care le poți vedea în trecere sunt unele pentru care vei avea nevoie de mai mult timp. Iată ce am mai bifat noi:

 

Memorialul Holocaustului – E de fapt o operă de artă. Sub monument se află un muzeu în care intrarea este liberă. Găsești aici un timeline al celui de-al doilea Război Mondial, dar cea mai impresionantă parte a muzeului este de departe colecția de scrisori trimise de evreii deportați familiilor lor.

 

Te încarcă emoțional destul de mult să citești ce gânduri, temeri și speranțe aveau. Tot aici e și o zonă cu povești ale unor familii de evrei din mai multe țări, inclusiv a unei familii din Șimleul Silvaniei. Parcă proximitatea dă mai multă gravitate faptelor uneori. E altceva când se întâmplă în curtea ta.

 

 

jewsmemorial

 

 

Deutscher Dom – Catedrala din Berlin e una dintre atracțiile de pe Museum Island. Dacă tot ești acolo, urcă în cupolă și admiră orașul. Intrarea costă 7 euro și părerea mea e că nu merită, mai ales dacă ai făcut vreodată un tur de catedrale prin Roma.

 

Muzeul evreiesc – E o bijuterie a arhitecturii moderne creată de Daniel Libeskind sub forma unei stele a lui David frântă. Nu sunt foarte multe muzee atât de interesante, să te informeze, să te emoționeze, dar să te și provoace la interacțiune, gândire și feedback. N-ar trebui să îl ratezi. Intrarea costă 8 euro și merită fiecare cent.

 

 

museum-jewish

 

Topographie des terrors – E o expoziție istorică tot pe tema celui de-al doilea Război Mondial, cu fotografii din lagăre și cu detalii despre formarea și rolul instituțiilor naziste. Vei găsi inclusiv fotografii din Galați, dintr-un recruitment camp. Intrarea este gratuită.

 

IMG_0741

 

Reichstag – Clădirea Parlamentului e vizitată mai ales pentru dom-ul din care poți admira orașul. Intrarea este liberă, dar trebuie să îți faci programare aici. Merită vizita, mai ales că primești gratuit un ghid audio sincronizat cu obiectivele de la orizont, care îți explică la fiecare pas ce vezi pe fereastră, cu detalii.

 

Charlottenburg Schloss – E uriaș, cel mai mare palat din Berlin, dar noi nu l-am vizitat. Ne-am plimbat prin grădinile care îl încojoară, și ele foarte mari, frumoase și îngrijite. Am făcut poze și am hrănit o veveriță semi-domesticită, destul pentru un final de minivacanță.

Dacă ți se face foame în zona Charlottenburg, recomandarea nr. 1 e Piața Rogacki. E o piață de pește și nu numai unde îți gătesc pe loc pește la grătar, fructe de mare, ai o sută de feluri de salate cu tot ce vrei, vin, prosecco, ciocolată – tot ce poți să îți dorești. Iar prețurile sunt super bune.

 

Mai sunt alte 300 de obiective turistice în Berlin, dar fiecare își face itinerariul după preferințe. De exemplu, poți face o vizită la Grădina Zoologică. E uriașă, are peste 14.000 de animale, însă eu am mixed feelings despre grădini zoologice în general, așa că am lăsat-o pe altă dată.  

 

 

 

 

 

Alergare în Berlin

 

 

run-run

 

De fiecare dată când ajung într-un oraș nou și am fost inspirată să-mi iau echipamentul, caut rute de alergat în apropierea cazării.

În Berlin mă așteptam să alerg pe stradă sau să găsesc cel mult un parc, însă am aflat că hotelul nostru era chiar lângă Grunewald, un domeniu de vânătoare. Un fel de parc uriaș, o mică pădure de fapt.

Din gara de la Grunewald au fost deportați aproximativ 50.000 de evrei în al doilea război mondial. În ciuda istoriei negre, zona e înconjurată de case luxoase de diplomați și de vedete, păzite de paznici cu simțul umorului, care salută alergătoarele de dimineață 🙂

A fost locul în care am alergat în fiecare dimineață, rătăcind în jurul unui lac (Grunewaldsee) și pe aleile înghețate bocnă. Erau doar câțiva oameni care plimbau câini (pe lac, atât de groasă era gheața), în rest liniște și pace.

Privind pe hartă mi-am dat seama că eu nu intrasem decât foarte puțin în parc în tura mea de 10km. Dacă ajungi în zonă și te mănâncă tălpile ai loc lejer de un ultra trail fără să părăsești pădurea și fără să te plictisești. De unde bănuiești mai puțin o să răsară câte un conac uriaș.

 

grunewaldsee

Cafenele hipsterești

 

Berlinul e capitala hipsterilor. Se vede în gecile oversized din denim din anii ’80 pe care le poartă localnicii, în mustățile lor răsucite, în shop-urile cu prostioare de decor absolut inutile, dar care arată fabulos și în lista lungă de baruri, restaurante și cafenele care mai de care mai de specialitate.

Dacă la restaurante nu ne-am documentat prea bine și am ajuns să mâncăm la indian (foarte bun!) sau italian, la capitolul cafea știam deja unde vrem să mergem.

Prima destinație a fost The Barn, cu cafea de specialitate lăudată peste tot. Suna extrem de tentant și abia așteptam să văd despre ce e vorba.

Locul nu e mare lucru, la propriu. Spațiul e foarte mic, cu design hip, cosy (a se citi cu mese mici, înghesuite una în alta). Face parte din farmec, să zicem. Oricum, pentru cafea am venit, nu pentru altceva. Iar espresso-ul pe care mi l-am comandat a fost de-li-cios. Chiar e de neratat locul ăsta.

Prețurile cafelelor sunt între 3-5 euro, doar puțin mai scump decât la cafenelele mai răsărite din București.

 

the-barn

 

A doua pe listă a fost Five Elephant, care se aseamănă destul de mult cu The Barn. Locul e renumit și pentru prăjiturile lor, așa că am uitat de viața mea de sportivă wannabe și mi-am luat un mini cheesecake lângă cappucino. Cafeaua excelentă, un fel de comfort blend cu gust ușor de caramel, însă cheesecake-ul meu e cu zece clase peste al lor, nu am înțeles hype-ul la aspectul dulciurilor.

Prețurile sunt ceva mai mari decât la The Barn. Două cafele și două prăjituri au fost aproape 20 de euro. Ok, eu înțeleg că sunt hip, cafeaua e bună, prăjiturile sunt lăudate, dar la banii ăștia mi-ar fi plăcut să am parte de două elemente de confort minim – să am unde să stau jos și să existe o toaletă.

Nici The Barn și nici Five Elephant nu au toalete, iar dacă la prima am prins cu greu o măsuță liliputană, la a doua am stat în picioare și am cam dat shot bunătate de cafea. Hai să revenim la realitate, dragi hipsteri proprietari de cafenele.

Am mai primit și alte recomandări, cum ar fi Bonanza Coffeee, însă nu am reușit să ajungem și am lăsat-o pe data viitoare.

 

De reținut

– Nu te duce la Berlin iarna.

– Dacă îți place cafeaua, aici e the place to be. Prăjiturile nu se ridică la înălțimea așteptărilor, însă.

– Pe buget restrâns poți vedea destul de multe dacă te limitezi la monumente sau la obiectivele cu intrare liberă. Restaurantele sunt foarte diverse, nu doar cu specific german. Din contră, sunt mai multe internaționale decât nemțești, din ce am observat. 12-15 euro lași la restaurant pe un fel de mâncare, iar noi am nimerit numai bunătăți.

– Shopping nu am făcut prea mult, dar am dat peste tot felul de magazine de decorațiuni mișto, haine vintage etc. În plus, magazinele cu articole sportive au prețuri foarte bune în Berlin. Dacă te tentează, ia-ți buget și bagaj de cală.

– Dacă ești cu un grup, ia-ți biletul de transport în comun pentru până la 5 persoane.

– Berlinul a devenit o destinație low cost de când cu zborurile Ryanair, iar la hoteluri și pe airbnb găsești prețuri foarte bune și la cazare.

– Se aleargă peste tot 🙂

– Încă se fumează în interior. E valabil mai mult în baruri decât în restaurante, dar nouă, după un an de aer curat în localurile din București, ni s-a părut semi primitivă treaba și ne-am amintit ce neplăcut e să-ți miroasă hainele a scrumieră când te întorci din oraș.

 

 

 

One thought to “Berlin în 4 zile – istorie, cafele și alergare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *