Viața după aparatul dentar

smile

 

Parcă nu-mi vine să cred că scriu asta, dar după doi ani de purtat aparat dentar, acum câteva săptămâni l-am dat jos. Mă așteptam să ne despărțim mai repede, însă la capitolul ăsta socoteala de acasă nu se potrivește prea des cu cea din târg.

Ca să fac o scurtă recapitulare, mi-a luat doi ani să mă hotărăsc să îmi pun aparatul, iar după acești doi ani mi-am dat seama că l-aș fi dat jos dacă începeam tratamentul la timp, așa că în final m-am mobilizat. Încă doi ani a durat să să creeze spațiile dorite între dinți și să se închidă altul (tratamentul meu nu era neapărat legat de alinierea dinților, care erau deja drepți, ci de niște spații dintre ei).

Sigur că aparatul a lucrat și la aliniere, corectarea mușcăturii și alte detalii destul de importante.

Îndepărtarea aparatului Safir e de obicei destul de dificilă, din ce am înțeles de la alte persoane care l-au purtat și de la medici. Brackeții sunt lipiți foarte bine de dinți și e ceva de muncă atunci când trebuie scoși.

Din fericire, la mine a fost ceva mai ușor. Am făcut parte dintr-un fel de proiect pilot. Mai exact, îndepărtarea a fost făcută cu laser și am înțeles că am fost printre primii pacienți care au beneficiat de tratamentul ăsta. Cu laserul, brackeții s-au desprins mai ușor de dinte, nu a fost dureros și nu a existat nici șocul acela mecanic la care mă așteptam.

Totul a decurs rapid și a fost destul de SF. Medicul ortodont a lucrat cu laserul, la microscop, cu digă, a filmat toată povestea și mi-a făcut fotografii. Mai-mai că îmi venea să mă caut de cip-uri, ca să mă asigur că n-am fost răpită de extratereștri.

A durat mai puțin de o oră îndepărtarea propriu-zisă, după care au mai urmat câteva minute pentru un periaj. Am plecat acasă zâmbitoare, ca și cum n-aș fi avut vreodată aparat.

 

Ce urmează după aparatul dentar

 

M-am reobișnuit imediat cu zâmbetul meu fără accesorii. Simt puțin pe dinții din față că au suprafața ușor mai aspră decât ceilalți, dar foarte vag. Prietenii care au purtat aparat dentar îmi spun că mai urmează o etapă, cea în care reînvăț să zâmbesc diferit. Se schimbă mult zâmbetul cu versus fără aparat, iar în unele cazuri se schimbă și fizionomia.

După îndepărtarea aparatului uneori se recomandă retainer-ul, însă eu voi purta doar o gutieră. Este un plastic făcut pe mulajul dinților de sus cu rolul de a preveni tendința lor naturală de a se întoarce în poziția de dinainte de aparat. Când strânge un pic, înseamnă că lucrează. Când nu strânge, înseamnă că dinții sunt în poziția corectă și nu opun rezistență. Nu e mare bătaie de cap cu gutiera – trebuie purtată noaptea sau chiar și ziua, când nu am altceva de făcut (mâncat, vorbit mult etc).

Un alt lucru care a devenit muuuult mai simplu este folosirea aței dentare. Țin minte că în prima zi după ce mi-am pus aparatul am ajuns acasă și nu știam cum să fac cu ața dentară. A trebuit să mă uit la un video explicativ pe youtube ca să mă prind că trebuie trecută pe lângă arc și pe lângă fiecare dinte. Ca și cum ar trebui să bagi ață în ac de 10 ori 🙂 Mă bucur că nu mai durează atât de mult partea de igienă, dar în continuare sunt atentă să folosesc ața dentară și dușul bucal.

Le mulțumesc pentru profesionalism tuturor medicilor de la Dent Estet care m-au ajutat în toate etapele tratamentului de până acum. Urmează partea ușoară.

A durat ceva povestea aparatului dentar, dar a meritat. Mă obișnuisem cu aparatul, pentru că am trecut prin mii de zâmbete împreună. În ultimele luni, însă, parcă nu mai aveam răbdare știind că urmează să il dau jos. Iar acum sunt gata pentru toate migdalele, salatele verzi și cea mai lipicioasă halva din Univers!

 

Zâmbește cu încredere!

 

6 thoughts to “Viața după aparatul dentar”

 1. Hello 🙂
  Ai o dantura superba! A meritat tot efortul pe deplin. Si eu mai am putin si o sa imi dau aparatul jos si abia astept :D.
  As vrea sa dau si eu un sfat celor care au decis sa faca pasul acesta, de a-si pune aparat dentar. AVETI GRIJA LA ORTODONT! Inainte de a-mi pune aparatul am cautat peste tot pe internet informatii despre ortodonti, clinici etc. Am facut o gramada de comparatii pana sa ma decid sa-mi fac programare.. Si prost am ales. Am mers la o clinica din Timisoara care parea a fi super ok, recenziile erau ok, site-ul imi oferea incredere asa ca am mers acolo. Si dupa acel control mi-am dat seama ca ei vor doar sa ma stoarca de bani. Mi s-a spus mai de mult ca as avea nevoie de aparat pe arcada superioara, iar aici la clinica mi-au spus ca trebuie pe ambele arcade ceea ce mi se parea cam dubios. Si am renuntat. M-am interesat apoi de un alt ortodont care mi-a pus doar sus. Plus ca aici pretul era MULT mai accesibil. Deci mare grija sa aveti la cine mergeti sa nu da-ti banii aiurea. Cercetati foarte bine inainte 🙂

  1. Eu caut un ortodont bun in Timișoara, dar sunt multe oferte. Nu stiu pe care sa o aleg. M-ai putea ajuta cu un sfat??😉

   1. Ciupav, vezi aici un video despre cum trebuie sa functioneze corect mandibula cu maxilarul impreuna. Arata acest filmulet ortodentistului si spune ca vrei sa obtii aceste contacte dentare dupa ce iti da jos aparatul. Acel doctor cara crede ca poate obtine acest rezultat, aceluia sa-i incredintezi gura ta. Asa trebuie sa functioneze CORECT arcadele dentare : https://m.youtube.com/watch?v=a8YpSehT8k8

  2. In majoritatea cazurilor se pune si pe arcada de jos chiar daca dintii de jos sunt / par aliniati bine. Se incepe cu arcada de sus, iar dupa cateva luni se pune si jos. Asta daca vreti ca rezultatele sa fie durabile si sa va corectati si muscatura. Tocmai pentru corectarea muscaturii se poarta aparatul dentar perioade mai lungi decat credem. Partea estetica se rezolva in cateva luni, cu muscatura e mai greu. O muscatura necorectata duce in timp la afectarea articulatiei temporo mandibulare. Nu vreti sa stiti cum e…traiesc eu asta la 34 de ani si am ajuns sa nu mai pot musca dintr-un sandvis fara sa imi pacane mandibula…si doar dintii de sus sunt nealiniati, cei de jos atata bine. Dar voi avea parat pe ambele arcade. Asa ca sfatul meu calduros celor care cauta sa isi puna aparat dentar. Cereti minim 3 pareri. Daca minim 2 va spun ca aveti nevoie si jos, puneti si pe arcada de jos. Cel mai probabil aveti nevoie si jos. Cei care va spun ca e nevoie doar sus s-au prins probabil ca va conditioneaza banii si va ofera solutia prin care sa va inhate si sa va ia banii, facand treaba de mantuiala, corectandu-va ceea ce se corecteaza usor – doar partea estetica. Dar nu va rezolvati problemele si pe termen lung va treziti ca dintii iar se stramba si dezvoltati si alte probleme mai grave din cauza muscaturii nealiniate corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *