Efectul Yo-yo: cum să te ferești de kilogramele recâștigate cu dobândă

yoyo

Articol scris de Horatiu Balint

Cu toţii vrem muşchi cât mai bine reliefaţi şi într-un timp cât mai scurt. Cu cât slăbim mai repede cu atât corpul o să-şi arate adevărata frumuseţe. Cum anume poţi slăbi fără să mai pui înapoi kilogramele pierdute? Multe persoane care au urmat cele mai în voga diete ale momentului ajung să recapete kilogramele pierdute şi alte câteva în plus. Asta se numeşte efectul ‘yo yo’. Cum poţi să lupţi împotriva acestui efect şi cât de nociv este?

Aş dori să-ţi intre în cap următorul lucru: O dietă presupune un program strict de alimentaţie, pe termen scurt (o săptămână, o lună, etc.) al cărui obiectiv este acela de a-ti reduce numărul de kilograme în plus. Cei destepţi nu ţin diete, pentru că ei ştiu că o pierdere în greutate sustenabilă şi un management ponderal viabil nu sunt obiective temporare. Managementul ponderal presupune să nu te concentrezi pe realizări pe termen scurt, ci întotdeauna să gândeşti pe termen lung, atunci când vine vorba despre alimentaţie şi activitate fizică.

Pe scurt, dieta înseamnă schimbare drastică şi rezultate rapide. Schimbarea drastică e greu de menţinut, iar rezultatele rapide trebuie să se raporteze la modificarea ratei metabolismului bazal (denumită popular ‘arderi’). Managementul ponderal înseamnă modificări treptate şi asumate, care pot fi menţinute pe termen lung. Rezultatele rapide îţi pun sănătate în pericol şi au tendinţa să eşueze pe termen lung.

Managementul ponderal se traduce prin următoarele lucruri:

Implementează schimbări pe care le poţi susţine pe termen lung

Dietele minune sunt realizate pe termen scurt, cu schimbări majore în alimentaţie, care inevitabil te fac să clachezi mental şi fizic. Aici intervine efectul ‘yo yo’. Atunci când vrei să-ti schimbi stilul de alimentaţie, modificările trebuie să fie foarte mici şi treptate (dacă rezişti o lună cu schimbarea respectivă, atunci probabil înseamnă că o poţi menţine pe termen lung).

Structurează-ţi un plan care să ţi se potrivească

Sunt multe reguli care ţin de slăbit, dar cea mai uşoară se referă la balanţa energetică, caloriile arse vs caloriile consumate. Dacă exista un deficit de 200-300 de calorii faţă de necesarul caloric zilnic, atunci vei începe să vezi rezultate.

Iar despre schimbări…

E important să faci schimbări mici pe care să le susţii pe termen lung, doar aşa te poţi feri de efectul ‘yo yo’. Preferi să scapi de 10-15 kg la sfârşitul anului sau să dai 20 de kg în 2 luni şi să pui înapoi 25?

Nu pleca urechea la soluţii miraculoase pentru slăbit

Singura soluţie pentru slăbit eşti tu. Dacă tu nu reuşeşti să te motivezi şi să realizezi că ai neapărat nevoie de asta, nimeni şi nimic nu te va convinge. Gândeşte-te de ce o faci şi dacă merită cu adevărat. Trebuie să jonglezi cu schimbările în alimentaţie astfel încât ele să ţi se potrivească şi să nu constituie o corvoadă şi un stres suplimentar. Odată ce ai priceput asta înseamna că poţi controla situaţia şi nimic nu te mai poate opri din a arăta la fel de bine precum te simţi.

Reglează-ţi alimentaţia, gândeşte sub formă de management ponderal şi nu de dietă (practic, cel mai bine este să nici nu mai foloseşti vreodată cuvântul dietă) şi pregăteşte-te pentru rezultatele care urmează. Spor(t) la treabă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *