Cu adidasii in bagaj: Trasee de alergare din destinatii turistice

vacanta

 

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine primele zile de primavara ma duc deja cu gandul la vacanta. Si, de ceva vreme, adidasii de alergare au prioritate in bagaj. In ultimii doi ani am alergat aproape peste tot pe unde am fost in concediu, iar azi vreau sa povestesc putin despre cum fac sa gasesc trasee de alergare intr-un oras nou si pe unde se poate alerga in cateva dintre cele mai vizitate destinatii de vacanta.

 

Cum gasesti un traseu de alergat

 

Daca nu ai cui sa ceri o recomandare si nu gasesti nimic pe net, cea mai simpla metoda pentru a gasi trasee de alergare e sa te uiti pe o aplicatie specifica – Map My Run, Strava sau chiar Bike Map (pe unde se poate pedala, se poate si alerga). Eu folosesc Strava si ma uit pe harta ca sa vad segmentele si punctele fierbinti in care se antreneaza altii.

 

Alteori ma uit pur si simplu la harta orasului: am vreun parc, vreun lac sau vreo padure in apropiere de hotel? Sau macar un bulevard nu foarte aglomerat?

 

O alta varianta e sa o iei la pas in prima zi si sa vezi daca intalnesti alergatori in drumul tau. Am facut asta in Sevilla si, dupa ce am vazut ca toate tricourile fosforescente de alergare se indreapta in aceeasi directie, mi-am dat seama unde se duc sa alerge si a doua zi m-am dus si eu.

 

Iata cateva trasee de alergare incercate de mine in vacantele de prin alte orase:

 

 

Berlin

 

In Germania, la fel ca si in Olanda si tarile nordice, am simtit ca miscarea face parte dintr-un stil de viata mostenit de generatii. Nu un trend, nu un motiv de selfie-uri la sala, ci o rutina absolut normala.

 

Asadar nu m-a mirat sa vad Berlinul plin de alergatori, cu toate ca am fost acolo iarna si alegerea a fost dificila intre alergat si stat lipit de calorifer cu un ceai cald.

 

Cand am ajuns, m-am uitat pe harta si pe Strava sa vad pe unde se alearga. Din fericire, am descoperit ca stateam aproape de un parc imens, un fel de padure, de fapt (echivalentul padurii Baneasa pentru bucuresteni) – Grunewald. Am gasit aici un lac numai bun de inconjurat si poteci linistite.

 

Eu mi-am facut toate alergarile acolo, pentru ca a fost cel mai comod, insa in timp ce vizitam am notat si alte zone numai bune de alergat. Cateva dintre ele sunt Tiergarden (un parc mare, in vecinatatea gradinii Zoologice), curtea castelului Charlottenburg si Volkspark Friedrichshain, cel mai vechi parc al orasului.

 

La o privire pe harta Berlinului, insa, gasim o multime de alte parcuri interesante, precum si obiective in jurul carora se poate alerga, cum ar fi Poarta Brandenburg sau Olympiastadion.

 

grunewald

 
 

Sevilla

 

Sevilla are avantajul ca zona centrala e foarte buna pentru alergare si, daca iti place sa alergi dimineata, te poti bucura de obiective fara sa fii inghesuit de turisti.

 

Daca o iei pe malul canalului Alfonso vei avea o priveliste foarte frumoasa a orasului si vei fi scuzat daca iti faci cateva selfie-uri.

 

O alta ruta incercata de mine a fost spre Royal Alcazar, un palat inconjurat de gradini verzi. Pentru o alergare mai lunga poti uni acest traseu cu o alergare pe stradutele intortocheate din centrul vechi.

 

 
 

Roma

 

Primul maraton la care am asistat vreodata a fost cel de la Roma. Ce energie si cata lume! Pe vremea aia nu alergam, dar a contribuit la apetit. Traseul trece prin cele mai aglomerate locuri din oras, insa, iar daca vrei sa alergi pe acolo in vacanta s-ar putea sa te deranjeze multimile de vizitatori. Ca sa eviti asta, iesi la alergat de dimineata, cat mai devreme. E un sfat general valabil pentru toate orasele pline de turisti.

 

O optiune mai buna ar fi parcul din spatele Colosseum-ului (Parc del Colle Oppio), unde ai si cateva pante, ca sa simti ca arzi toate cupele de inghetata si toti cannoli mancati.

 

O alta varianta ar fi sa o iei de-a lungul Tibrului. N-ai cum sa te ratacesti, vezi si cateva obiective (celebrele poduri sau Insula Tiberina), iar daca ai noroc, dai nas in nas cu staruri de cinema. L-am vazut acolo pe Al Pacino, la brat cu iubita lui mai tanara cu 30 de ani 🙂

 

Madrid

 

In Madrid nu am avut timp sa alerg, dar am facut un scurt popas in Parques de El Retiro, chiar in centru. Era plin de alergatori si ma manca deja in talpa. Daca n-as fi avut bagajele dupa mine, i-as fi fugarit un pic.

 

Tot aproape de centru, Madridul are un parc urias, Casa de Campo. Are peste 1.700 ha suprafata si ai inclusiv poteci neasfaltate pe care poti alerga.

 
 

grunewald2

 

Amsterdam

 
 

Daca iesi din zona canalelor si a stradutelor de piatra cubica din centrul orasului, in Amsterdam vei gasi parcuri si strazi linistite si verzi pe care sa iti faci alergarea inainte de vizitele la coffee shop-uri.

 

Eu mi-am pus adidasii la treaba in zona stadionului Ajax Amsterdam, dar pedaland o zi intreaga am gasit si alte rute bune de alergat. Una dintre cele mai frumoase e zona Amsterdamse Bos, o mica padure curata si cocheta in sud-vestul orasului, unde lumea iese la plimbari lungi pe bicicleta si cu accesoriile obisnuite ale olandezilor – caini si copii.

 

Cordoba 

 

N-am petrecut prea mult timp in Cordoba, insa malul raului Guadalquivir e pentru alergatorii de acolo ceea ce McDonald’s-ul de la Unirii e pentru bucuresteni.

 

Daca vrei ceva mai multa verdeata, poti include si parcul Cruz Conde in traseul tau.

 

 

Cate vacante, cel putin atatea trasee de alergare. In Grecia mi-a mai placut sa alerg pe pantele din apropierea vilei in care stateam, iar pana se trezea toata lumea aveam deja antrenamentul facut. Insa acolo, cu toate insulele si statiunile, ramane sa cauti un traseu in functie de destinatia aleasa.

 

Singurul loc unde nu am putut sa alerg a fost in Filipine. Orasele mari sunt mega poluate si aglomerate, nu exista trotuare peste tot, e un trafic infernal si nici nu se pune problema de alergare. Iar daca vrei sa alergi pe plaja iti recomand sa te rezumi la o distanta scurta, de cativa kilometri, pentru ca alergarea pe nisip te poate lasa cu dureri de fascie plantara, tendoane si altele. Eu am patit-o dupa doar doua alergari de 8-10km pe nisip, in picioarele goale.

 
 

Barcelona

 

Cat despre Barcelona, ei bine, aici e alta mancare de peste. Pentru o vacanta de cateva zile poti incerca o alergare pe faleza sau, daca ai chef de pante sau trail, Montjuic (asfalt) si Tibidabo (asfalt) sunt optiuni bune, precum si parcul Collserola (asfalt + trail), imediat langa Tibidabo.

 

Aici am avut timp sa explorez mai multe rute, asa ca am sa revin cu un articol mai vast cu recomandari de locuri frumoase in care poti alerga in Barcelona, daca mai ai energie dupa toate atractiile turistice.

 

Tu prin ce vacante ti-ai luat adidasii in bagaj? Unde ti-a placut sa alergi?

 
 

3 thoughts to “Cu adidasii in bagaj: Trasee de alergare din destinatii turistice”

  1. Eu sunt in vacanta in Thailanda, am mai multe haine de running decat de plaja:)) . Am incropit cateva trasee ad hoc 🙂

  2. Ultima vacanta cam scurta cei drept a fost in Barcelona 😀 am alergat la semimaratonul din Barcelona si desi as fi vrut sa fac si un trail run in zilele cat am stat in Barcelona pana la urma a fost mai mult un hike pe Montcau. Plus o gramada de km de mers pe jos 😀
    Mi-a placut si o sa revin sa explorez mai atent Barcelona si cu ocazia asta sa bifez o alergare pe plaja Barceloneta, pe Tibidabo si cine stie unde ma mai duc picioarele. :))

  3. Buna Carmen ! Imi cer scuze de indrazneala, eu sunt o persoana cu handicap si colectionez medalii de finisher la maraton, nu cumva cunosti pe cineva care are dublura la medaliile de finisher si ar fi dispus sa renunte la una sau un organizator la care i-au mai ramas medalii si mi-ar putea da si mie una contra cost ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *