Provocare de primăvară: Zile ușoare pentru bucurie în alergare

FullSizeRender

 

Pentru că primăvara îmi inspiră mereu un aer de schimbare, anul ăsta încep sezonul cu o nouă provocare, lansată de LaDORNA. E vorba de o provocare pentru cât mai multe zile ușoare, în care voi fi mai atentă ca niciodată la cum mă simt și cum alimentația meainfluențează starea de bine și bucuria de mișcare.

 

 

 

Zile Ușoare este numele laptelui fără lactoză produs de LaDORNA, unul dintre puținele sortimente de acest fel de pe piața din România. Eu îl cumpăr de mai bine de un an și chiar am povestit despre el într-un articol pe blog.

Am fost surprinsă atunci de feedback-ul cititorilor. Lumea nu prea știa ce înseamnă lapte fără lactoză sau că există măcar soluția asta pentru persoanele intolerante, dar care vor să bea lapte adevărat, cu toate beneficiile lui incluse (gust, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase).

Poate știți că, după ce trecem de vârsta copilăriei, organismul nostru nu mai tolerează la fel de bine lactoza. Asta pentru că enzima care o digeră, numită lactază, e prezentă mai degrabă în copilărie, cand alimentația noastră e preponderent bazată pe lapte. Cu vârsta, nivelul lactazei scade și cei mai mulți adulți au probleme cu digestia laptelui. Unii au alergie la lactoză (cazurile cele mai serioase), câțiva mai norocoși tolerează lactoza la fel de bine ca în copilărie, iar alții sunt intoleranți într-o măsură mai mare sau mai mică. Iar asta se traduce în balonare, indigestie, disconfort abdominal.

 

În orice caz, la mine cred că mai e ceva lactază care lucrează acolo. Totuși, cea mai mică diferență in alimentatie contează enorm atunci când fac mișcare. Ultimul lucru pe care mi-l doresc e să ies la o alergare și să simt că nu mi-a picat bine micul dejun, iar din cauza asta să ajung să renunț la lapte.

 

Așadar, am înlocuit în cea mai mare parte laptele clasic cu lapte fără lactoză. Cel mai des am văzut în magazine LaDorna Zile Ușoare în varianta la 1 litru cu 1,5% grăsime, dar mai există și alte doua variante – cea de de 500 ml cu 1,5% grăsime si cea de 3,5% grăsime tot în ambalaj de 1 litru.

De obicei, manânc înainte şi/sau după antrenamente, în funcţie de tipul de antrenament şi durata lui.

 

 

Înainte de alergările mai lungi de o oră și jumătate trebuie să mănânc, ca să am energie pentru efortul la care urmează să-mi supun corpul de bunăvoie și nesilită de nimeni. Altfel nu am spor și devin și hangry. Nu vreți să faceți cunoștință cu Carmen când îi e foame.

 

Iar dacă merg la sală sau am avut un antrenament de alergare mai greu, îmi place să îmi fac shake-uri recovery în care să pun o sursă de proteină (lapte de cele mai multe ori), una de carbohidraţi (miere, fructe etc) şi una de grăsimi (untul de arahide e preferatul meu).

 

Dacă v-am facut poftă, vă invit să urmăriți provocarea începând de azi, pentru că voi reveni cu și mai multe propuneri pentru #zileusoare. Iar dacă aveți și voi idei, fotografii, momente care vă inspiră zile ușoare, le puteți împărtăși în concursul de pe pagina de Facebook LaDORNA România.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *